logo


«Θα βλέπουμε, θα ενημερωνόμαστε, θα έχουμε». Έτσι ξεκινούσαν μερικές από τις απαντήσεις που έδωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης σε ερώτηση συναδέλφων του από τις μειοψηφίες, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 4 Ιουλίου, που αναφέρονταν στην προμήθεια και εγκατάσταση των νέων υδρομέτρων, πλέον και στη Δροσιά.

Η προμήθεια αυτή, υπενθυμίζεται, αφορά στην αντικατάσταση των υδρομέτρων όλων των καταναλωτών του Δήμου Διονύσου- 20.000 συνολικά-, που θα συνδυασθεί με τον τηλεέλεγχο και την τηλεμετρία.

Ποιοι όμως θα κάνουν τα παραπάνω; Και ποια τα οφέλη αυτής της αλλαγής; Και πώς η αλλαγή ακουμπάει και επηρεάζει Δήμο και δημότες;

Κατ’ αρχάς δεν πρόκειται για αντικατάσταση των παλιών ρολογιών με καινούργια, αλλά για την εγκατάσταση ψηφιακών υδρομέτρων, συστημάτων διαφορετικής, “έξυπνης”, τεχνολογίας που εκπέμπει σήμα. Η νέα αυτή τεχνολογία αντικαθιστά τη χρονοβόρα μέτρηση από το προσωπικό του Δήμου, η οποία συχνά είναι και αναξιόπιστη. Φτάνει να δει κανείς τις δεκάδες των σχετικών ενστάσεων από καταναλωτές, που φτάνουν σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και τις χρεώσεις που επιβάλλονται και εν συνεχεία διαγράφονται λόγω λανθασμένης μέτρησης. Πλέον οι μετρήσεις γίνονται και αξιόπιστες και μη αμφισβητήσιμες, και μάλιστα πολύ γρηγορότερα από όσο μέχρι σήμερα: Για τη μέτρηση στις 20.000 παροχές του Δήμου με το συμβατικό τρόπο απαιτούνται δυο μήνες καθώς και πολυάριθμο προσωπικό, ενώ με τη νέα τεχνολογία θα αρκούν τρεις ημέρες και δυο άτομα.

Το σύστημα όμως έχει και μια άλλη πλευρά- αυτή του ελέγχου της πίεσης του νερού, η αυξομείωση της οποίας οδηγεί σε βλάβες στο παλιό δίκτυο της πόλης, σε απώλειες νερού και σε αυξημένες δημοτικές δαπάνες. Η ολοκληρωμένη εικόνα του δικτύου εμφανίζεται στις γιγαντοοθόνες που έχουν ήδη τοποθετηθεί στο κτήριο του Δημαρχείου, και στο χώρο όπου στήνεται το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας.

Το τρίτο βήμα είναι η ενεργειακή αναβάθμιση, τα LED δηλαδή. Όταν – και με όποιον τρόπο- εγκατασταθούν, θα μπορούμε, εμείς οι δημότες, να κατεβάσουμε ειδική εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο και να παρακολουθούμε την καθημερινή μας κατανάλωση σε νερό. Θα μπορούμε ακόμη να λαμβάνουμε μήνυμα για ασυνήθιστη κατανάλωση σε περίπτωση διαρροής, ώστε να αντιδράσουμε εγκαίρως, και όχι να περιμένουμε τον επόμενο φουσκωμένο λογαριασμό.

Και επειδή, όπως είναι γνωστό, τα LED στο Δήμο Διονύσου σκοντάφτουν τα τελευταία 5 χρόνια, εξετάζεται η εναλλακτική, αλλά όχι και φτηνή, λύση της τοποθέτησης έξυπνου προγράμματος στα απορριμματοφόρα, ώστε η μέτρηση στα ρολόγια του κάθε καταναλωτή να γίνεται ταυτόχρονα με τα δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων.

Στην περίπτωση, τέλος, που κάποιος δεν διαθέτει κινητό τηλέφωνο, επιστρέφουμε στο κομμάτι της αξιοπιστίας της μέτρησης, μια που πια δεν υπάρχει περιθώριο για ανθρώπινο λάθος και η μέτρηση είναι μη αμφισβητήσιμη.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και τα έργα, συνολικού ύψους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ που εκπονούνται στο πλαίσιο της αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης- η Σταμάτα, η μοναδική Κοινότητα που υδρευόταν αποκλειστικά από γεωτρήσεις, συνδέεται με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο, στην Αναγέννηση θα αντικατασταθεί εξ ολοκλήρου το δίκτυο, δημοπρατείται το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης σε όλα τα αντλιοστάσια, ενώ αντικαθίστανται ήδη προβληματικά τμήματα του δικτύου σε κομμάτια του Αγ. Στεφάνου. Για τη συγκεκριμένη περιοχή, πάντως, που εξακολουθεί να αποτελεί την πρωταθλήτρια στις βλάβες, (σ.σ. “άθλιο” χαρακτήρισε το εκεί δίκτυο ύδρευσης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών) εκπονείται μελέτη εξ ολοκλήρου αντικατάστασης του δικτύου, έργο που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου Αντιδημάρχου φτάνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ περίπου.