Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα, σήμερα Σάββατο 4 Νοεμβρίου, η κινητοποίηση κατά της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο σταθμό του ΟΣΕ, στον Άγ. Στέφανο, λίγα μόλις μέτρα από σπίτια, γηροκομείο, σχολεία. Την κινητοποίηση οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα, που συστάθηκε πριν από λίγες ημέρες, όταν εργολάβος αποπειράθηκε αιφνιδιαστικά εν πολλοίς, και ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει ζητήσει ο Δήμος Διονύσου, να ηλεκτροδοτήσει την κεραία και άρα να τη βάλει σε λειτουργία.
Στο σημείο, μπροστά από την κεραία, και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα συγκεντρώθηκαν 100 περίπου κάτοικοι (σ.σ. αριθμός απογοητευτικός, αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για τη δημόσια υγεία) με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου, να δίνει τον τόνο με συνθήματα αλλά και διαβάζοντας με ντουντούκα το ιστορικό της εγκατάστασης της κεραίας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή.
“Τα κέρδη τους και οι ζωές μας”, υπογράμμιζε ο κ. Παντελόγλου, τονίζοντας πως οι εταιρείες κινητής βρήκαν φτηνό ενοίκιο στο χώρο του ΟΣΕ, μέσα στην πόλη, σε απόσταση αναπνοής από σχολεία, γηροκομείο και τις κρεβατοκάμαρες των σπιτιών, αντί να πάνε την κεραία- δολοφόνο στο βουνό όπου και ανήκει. Προειδοποίησε τέλος πως η σημερινή είναι μόνο η πρώτη από τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν προκειμένου να ματαιωθεί οριστικά η ηλεκτροδότηση της κεραίας.
Στο σημείο παρευρίσκονταν επίσης ο δικηγόρος- εξωτερικός συνεργάτης Γ. Μελανίτης, στον οποίο ο Δήμος έχει αναθέσει την υπόθεση, αλλά και στελέχη της νέας Δημοτικής Αρχής με τη νεοεκλεγείσα Δήμαρχο Κ. Μαϊχόσογλου.
Η τελευταία, σε συζητήσεις με τους κατοίκους, όπως και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αμφισβητούσε τους χειρισμούς της απερχόμενης Διοίκησης για το θέμα και δεσμεύθηκε πως θα αναζητήσει τεχνική γνωμάτευση από εμπειρογνώμονα επιστήμονα σχετικό με τις εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Μετά από υπενθύμιση μάλιστα της Οδού Διονύσου, θα αναζητηθούν οι φάκελοι και για τις άλλες τέσσερις παλαιότερες προσπάθειες εγκατάστασης κεραιών μέσα στον αστικό ιστό- στη Σταμάτα, στο Κρυονέρι και στον Άγ. Στέφανο.
Στην κινητοποίηση εντούτοις δεν προσήλθαν μέλη άλλων παρατάξεων, ενώ η Δημοτική Αρχή αντιμετώπιζε από το πρωί τις αλλεπάλληλες διακοπές ηλεκτροδότησης σε περιοχές της πόλης λόγω πτώσης δένδρων σε καλώδια της ΔΕΗ εξαιτίας των δυνατών νοτιάδων, αλλά και δυο μικρής έκτασης πυρκαγιές στο Άγ. Στέφανο και το Διόνυσο που ευτυχώς περιορίστηκαν άμεσα από τα Κλιμάκια Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
Το μικρό πλήθος πορεύθηκε εν συνεχεία από το σταθμό του ΟΣΕ μέχρι την πλατεία στην ΚΑΜΕΛΙΑ, οπότε και διαλύθηκε.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως στη διάρκεια της συγκέντρωσης πραγματοποιούνταν συλλογή υπογραφών ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, με τις υπογραφές μέχρι στιγμής να ξεπερνούν τις 400.
Τέλος, η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για την κεραία έχει προσδιοριστεί για τις 20 Νοεμβρίου. Αυτό που πολλοί από τους παρευρισκομένους στη σημερινή κινητοποίηση επικαλούνταν είναι πρόσφατη, του Οκτωβρίου, απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σπάρτης σύμφωνα με την οποία «διατάχθηκε η άμεση διακοπή λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας και η απομάκρυνσή τους (εντός 30 ημερών από τη δημοσίευσή της) που τοποθετήθηκαν και άρχισαν να λειτουργούν, από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στο κεντρικό ιστό της πόλης της Σπάρτης, καθώς κρίθηκε ότι η εγκατάσταση και λειτουργία αυτών των κεραιών παραβιάζει ευθέως την Ευρωπαϊκή Αρχή της Προφύλαξης και υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων της περιοχής αλλά και των επισκεπτών χώρων συνάθροισης (Εκκλησία, Δικαστικό Μέγαρο, παιδική χαρά κ.ά)».