logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

29-05-2024

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της 28-05-2024 η δημοτική αρχή εισήγαγε για έγκριση, ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά τα Σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών: «Ιόλαος», πλημμυρικών φαινομένων «Δάρδανος», συνεπειών από σεισμούς «Εγκέλαδος» και χιονοπτώσεων «Βορέας».

Από την εισήγηση αυτών των επιχειρησιακών Σχεδίων του Δήμου μας προκύπτουν δύο βασικές διαπιστώσεις πρώτο, ότι η τρέχουσα δημοτική αρχή ανακάλυψε άλλον ένα σκελετό στη ντουλάπα της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου και δεύτερο είναι απορίας άξιο γιατί τόσο σοβαρά για την ασφάλειά μας Σχέδια, ενώ είχαν συνταχθεί εδώ και πολύ καιρό, η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν τα έφερε ποτέ στο Δ.Σ. για έγκριση.

Εξετάζοντας επί της ουσίας το περιεχόμενο των Σχεδίων, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η προχειρότητα που διέπει τις ενέργειες της Δημοτικής αρχής και μάλιστα για τόσο σοβαρά ζητήματα. Κανένα από τα Σχέδια δεν έχει συγχρονισθεί με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία και τις επικρατούσες συνθήκες, δεν φαίνεται πουθενά  στην εισήγηση πού διαφοροποιούνται αυτά σε σχέση τα παλαιά, αλλά ούτε έχει γίνει, όπως θα έπρεπε, σχετική διαβούλευση με τους δημότες. Μπορούμε να παραθέσουμε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως:

  • Δεν έχει οργανωθεί η πολιτική προστασία (Π.Π.) ως αυτοτελές Τμήμα υπό την Δήμαρχο όπως προβλέπεται από το άρθρο 16 του Ν. 5075/2023. Ούτε έχει προβλεφθεί στα σχέδια αντίστοιχη οργάνωση. Αντ’ αυτού, το υπάρχον Γραφείο Π.Π. υπάγεται στον εκάστοτε αντιδήμαρχο περιβάλλοντος.
  • Στα Σχέδια Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πολιτών και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξ Αιτίας Δασικών Πυρκαγιών Δήμου Διονύσου (Ιόλαος), δεν έχει ληφθεί υπόψη η 5η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξ Αιτίας Δασικών Πυρκαγιών «ΙΟΛΑΟΣ 2» έκδοσης του 2022, αλλά έχουν στηριχθεί σε προγενέστερη έκδοση του 2020. Επ’ αυτού, δεν έχει γίνει όπως θα έπρεπε, καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και φορείς, σχετικά με τους τόπους συγκέντρωσης και τα μέσα απομάκρυνσης του πληθυσμού.
  • Στο ίδιο Σχέδιο, στον πίνακα με τις δομές που φιλοξενούν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που εκκενώνονται κατά προτεραιότητα, περιλαμβάνεται το Ίδρυμα Κωφών Δροσιάς που δεν λειτουργεί πλέον, ενώ ΔΕΝ περιλαμβάνεται η ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ Άνοιξης που – μεταξύ άλλων – παρέχει υπηρεσίες σε 56 ωφελούμενους.
  • Επίσης, δεν λαμβάνονται υπόψη οι διατάξεις του Ν. 5075/2023, όπως πχ. η τήρηση Μητρώου Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών (άρθρο 31) και οι ενέργειες του Δήμου, ούτε ο αντίστοιχος Κανονισμός Πυροπροστασίας.
  • Τα στοιχεία πληθυσμού που αναφέρονται σε όλα τα σχέδια είναι της απογραφής του 2011 ενώ δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα στοιχεία της απογραφής του 2021.
  • Οι πίνακες με το μητρώο ιδιωτών εργοληπτών που μπορούν να συνεισφέρουν σε ενδεχόμενη κρίση, επαναλαμβάνονται ίδιοι σε όλα τα Σχέδια και σε ορισμένες  περιπτώσεις υπάρχουν εταιρείες άσχετες με το σχέδιο. Επίσης δεν φαίνεται να έχουν γίνει μνημόνια συνεργασίας με τις εταιρείες, όπως προβλέπεται.
  • Στα σχέδια «Δάρδανος» και «Εγκέλαδος» στα παραρτήματα όπου φαίνονται οι χώροι εναπόθεσης αδρανών, προβλέπεται για τη ΔΕ Διονύσου ο χώρος του Παλιού στρατοπέδου «Ντούνη» όπου σήμερα κατασκευάζεται το Λύκειο Διονύσου.
  • Στα Σχέδια «Ιόλαος», «Δάρδανος», «Εγκέλαδος» και «Βορέας» διατυπώνονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απευθείας ανάθεσης προμηθειών και υπηρεσιών χωρίς επίσης να έχουν εναρμονιστεί με τις ισχύουσες σήμερα διατάξεις αν και θεωρούμε γενικότερα ότι δεν έχουν θέση σε επιχειρησιακά Σχέδια.

Μπροστά στην αδυναμία λήψης απόφασης, ο πρόεδρος του ΔΣ απέσυρε το θέμα και ζήτησε να υποβάλλουν άμεσα οι παρατάξεις γραπτώς τις παρατηρήσεις τους και να εισαχθεί ξανά το θέμα της έγκρισης του Σχεδίου αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών στο Δ.Σ. σε νέα βιαστική συνεδρίαση την Παρασκευή 31-5-2024.

Εγκλωβισμένη η δημοτική αρχή μέσα στην ανυπαρξία της, δημιουργεί μια κατ’ επίφαση δημοκρατική διαδικασία, που ουσιαστικά ζητά δεκανίκια για να στηρίξει τον έωλο σχεδιασμό της και να μοιραστεί ενδεχόμενες ευθύνες, τις οποίες ειλικρινά απευχόμεθα.

Ο ΝΕΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ  πρόθυμα και ανεπιφύλακτα θα συμμετείχε στην διαμόρφωση των σχεδίων,  όταν αυτά θα εκπονούντο έγκαιρα  και σε ένα τραπέζι συνεργασίας αν το ζητούσε η διοίκηση. Δεν είναι δυνατόν όμως να συμμετάσχουμε στον σχεδιασμό υπό συνθήκες πανικού της διοίκησης, ένα σχεδιασμό που θα γραφτεί στο γόνατο.

Διοίκηση σημαίνει ευθύνη.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ