logo


Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγ. Στεφάνου πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις τρεις επιμέρους συναντήσεις για την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) Διονύσου, την Τρίτη 11 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται εδώ πως στην προηγούμενη συνάντηση, που έγινε στις 24 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του κεντρικού Δημαρχείου, με στόχο να εξεταστούν τα προβλήματα και να παρουσιαστούν οι σκέψεις για το Σχέδιο στο σύνολο του Δήμου, διαπιστώθηκε η ανάγκη να σπάσουν οι συναντήσεις σε τρεις, με αντικείμενο ανά δυο ή τρεις Κοινότητες.

Παρά την αλλαγή πάντως του τόπου, ώστε να διευκολυνθεί η συζήτηση, η συνάντηση έγινε μετ’ εμποδίων, μια που σε συνθήκες καύσωνα το κλιματιστικό του Πολιτιστικού δεν λειτουργούσε, ενώ δεν είχε προβλεφθεί ηχητική εγκατάσταση, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους ομιλητές να μην ακούγονται σχεδόν καθόλου.

Η πρώτη αυτή επιμέρους συνάντηση ασχολήθηκε με τις δυο από τις 7 Κοινότητες του Δήμου, Άγ. Στέφανο- Πευκόφυτο και Κρυονέρι, με κύριο αντικείμενο, όπως είπε η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, την εισφορά επιπλέον πληροφοριών, που εν συνεχεία θα ελεγχθούν, ώστε να διαμορφωθούν σενάρια, που θα αναρτηθούν για διαβούλευση. Για κάθε μια από τις δυο Κοινότητες και οικισμό παρουσιάστηκε η πραγματική, σημερινή, κατάσταση με τα προβλήματα που παρουσιάζει, και ακολούθησαν οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις από τους ενδιαφερόμενους ομιλητές ανά περιοχή. Μεγαλύτερο βάρος δόθηκε, βέβαια, στο πρόβλημα με τα όρια του οικισμού του Αγ. Στεφάνου, αλλά και σε αυτόν του Πευκόφυτου λίγο αργότερα, με τη συνοπτική παρουσίαση πιθανών λύσεων στο οικιστικό πρόβλημα με βάση διαφορετικές προσεγγίσεις και νομοθετικές προβλέψεις, και με στόχο τις πολεοδομικές μελέτες ανά περιοχή αλλά και την ενίσχυση του ελλιπέστατου, όπως είπε η μελετήτρια, κοινωνικού εξοπλισμού σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους.

Παράλληλα, έγινε αναφορά στην ανάγκη τήρησης του άρθρου του Συντάγματος που προστατεύει το δάσος, αλλά όχι και αντίστοιχη αναφορά στα άρθρα του ίδιου Συντάγματος που προστατεύουν την ιδιοκτησία, το πολιτιστικό περιβάλλον (στο οποίο περιλαμβάνονται οι κατοικίες, οι χώροι συνάθροισης κοινού κ.ά.) και- το σημαντικότερο- δεν έγινε αναφορά στα άρθρα που αναδεικνύουν την ανάγκη και την υποχρέωση ύπαρξης ασφάλειας δικαίου. Ήταν και το σημείο όπου διαπιστώθηκαν μεγάλες διαφορές απόψεων μεταξύ της μελετήτριας και των περισσότερων από τους παρευρισκόμενους μηχανικούς.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της εκπόνησης του ΤΠΣ η σύμβαση προβλέπει και εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το οποίο, υπενθυμίζεται, είχε ξεκινήσει να εκπονείται εν μέσω πανδημίας τον Ιανουάριο του 2021 αλλά ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Στο πλαίσιό του, είπε η μελετήτρια, θα γίνει ιεράρχηση του οδικού δικτύου ενώ θα εξασφαλισθούν χώροι στάθμευσης μέσω απαλλοτρίωσης ή αξιοποίησης δημοτικών και δημοσίων ακινήτων.

Συζήτηση έγινε, μετά από ερώτημα του μηχανικού Γ. Μυστηλιάδη, και για τις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή δόμησης (ΖΥΣ), σε συνδυασμό μάλιστα με τις Βιομηχανικές Περιοχές στην πόλη, για τις οποίες ήδη εκπονείται ανεξάρτητη μελέτη από άλλο μελετητή με την υποχρέωση το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που θα την επικυρώσει να ενσωματωθεί ως θα έχει στο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Η προοπτική των ΖΥΣ, δηλαδή της έλευσης περισσότερων τετραγωνικών στην πόλη, συνάντησε, πάντως, την αντίδραση όλων των παρισταμένων, και της Δημοτικής Αρχής η οποία, όπως δήλωσε η Δήμαρχος, θα την αποκρούσει με πλήρη τεκμηρίωση.

Συζητήθηκε επιπλέον και η δυνατότητα επέκτασης του Σχεδίου Πόλεως, ενώ κατά πολύ συντομότερη ήταν η συζήτηση για το Κρυονέρι, που πολεοδομικά είναι πολύ πιο τακτοποιημένο από τις υπόλοιπες Κοινότητες, με τα εύσημα να αποδίδονται στην Ε. Στεφανή, σήμερα μέλος της τριμελούς επιτροπής παρακολούθησης του ΤΠΣ εκ μέρους του ΥΠΕΝ, που τη δεκαετία του 2000 επί Κοινοταρχίας Καλαφατέλη ήταν η εισηγήτρια εκ μέρους του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής.

Παρόντες, πλην εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, αιρετοί ή εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων, η μελετήτρια- που συντόνιζε τη συζήτηση- με συνεργάτες της, η τριμελής επιτροπή παρακολούθησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου που αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του ΥΠΕΝ, έναν του ΤΕΕ που είναι η αναθέτουσα Αρχή και ένα του Δήμου Διονύσου, πολλοί μηχανικοί της πόλης, καθώς και εκπρόσωποι του Συλλόγου για το Πευκόφυτο.

 Η τριμελής επιτροπή παρακολούθησης του ΤΠΣ Διονύσου. Από αριστερά: Κ. Ζαφειρόπουλος, Έ. Στεφανή και Ε. Χριστόπουλος

Έτσι ερωτηματικά προκάλεσε η απουσία εκπροσώπων του Εμπορικού Συλλόγου Διονύσου, αλλά και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βόρειας Αττικής, που κατά πληροφορίες της Οδού Διονύσου δεν είχαν καν προσκληθεί.

Η απουσία τους έγινε ακόμη πιο αισθητή, μια που κομμάτι της συζήτησης αφιερώθηκε στην υπουργική απόφαση για τη δημιουργία Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή στο Δήμο, και μάλιστα στις τρεις Κοινότητες όπου αναπτύσσεται βιομηχανική δραστηριότητα (Άγ. Στέφανος, Κρυονέρι και Άνοιξη).

Ερωτηματικά επιπλέον προκάλεσε και το σφιχτό χρονοδιάγραμμα, όπως παρουσιάστηκε από τη μελετήτρια, για την ολοκλήρωση του πρώτου στάδιου της μελέτης του ΤΠΣ, που περιλαμβάνει ανάρτηση των προτάσεων στην ιστοσελίδα του Δήμου μέχρι το τέλος Ιουνίου και εν συνεχεία διαβούλευση για 15 ημέρες. Η ανεξήγητη αυτή σπουδή (σ.σ. που αποδόθηκε από τη μελετήτρια σε απώλεια πολύτιμου χρόνου, χωρίς να δοθεί καμιά εξήγηση) όταν μάλιστα η σύμβαση για το ΤΠΣ προβλέπει την ολοκλήρωση του σταδίου αυτού μέχρι τον Οκτώβριο(!), προκάλεσε τις άμεσες αντιδράσεις όλων των παριστάμενων, ακόμη και της εκπροσώπου του Υπουργείου, που θεώρησαν πως όχι μόνο το εν λόγω προτεινόμενο νέο χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αλλά και πως κινείται στην κατεύθυνση της “πρόχειρης” αντιμετώπισης των προβλημάτων που καλείται να επιλύσει, λαμβάνοντας υπόψη πως η διαβούλευση για μια από τις σημαντικότερες μελέτες, που αφορούν στο μέλλον του τόπου, θα γίνει εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών! Στο περιθώριο μάλιστα της συζήτησης η σπουδή αυτή συνδέθηκε με το bonus που επιφυλάσσεται για όσους μελετητές ανά την Ελλάδα παραδώσουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που έχουν αναλάβει πριν από την εξάντληση των προθεσμιών.

Ερωτηματικά, τέλος, προκάλεσε και το κομμάτι της συζήτησης που ασχολήθηκε με το Πευκόφυτο: Οκτώ μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, και με τρεις συναντήσεις να έχουν προηγηθεί, λιγότερο ή περισσότερο διευρυμένες, και με τους εκπρόσωπους της περιοχής παρόντες σε όλες, πληροφορίες- “σημαντικά και πολύτιμα στοιχεία”- για το καθεστώς και την ιστορική συνέχεια του οικισμού, που είχαν εδώ και καιρό σταλεί στη μελετήτρια, δεν είχαν ακόμη ενσωματωθεί στη μελέτη με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου του τοπικού Συλλόγου Θ. Κρητικού, που ισχυριζόταν πως ο οικισμός στη μεγαλύτερη έκτασή του προϋπήρχε στην παρούσα θέση και της μελετήτριας και του τέως Αντιδημάρχου Γ. Φωτάκη, που ισχυρίζονταν το αντίθετο, δηλαδή πως έχει μεταφερθεί. Μετά από τις έντονες αντιδράσεις η μελετήτρια δεσμεύθηκε να επανεξετάσει το θέμα.

Στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης προσήλθαν εκ μέρους της Διοίκησης πλην της Δημάρχου, οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών Α. Κουκάς και Οικονομικών Λ. Νούση, οι Γ. Καλαφατέλης, Γ. Φωτάκης και Στ. Κριεμάδης από την τέως Δημοτική Αρχή, ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης, ο συνάδελφός του από το Νέο Διόνυσο Ν. Καρυστινός, ο τοπικός σύμβουλος Αγ. Στεφάνου Στ. Χατζάρας, ο πρώην Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Χ. Παπαβασιλείου, που πρότεινε την εξέταση της επίλυσης του οικιστικού προβλήματος και μέσω της δικαστικής οδού, ο τέως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θ. Κρητικός ως εκπρόσωπος του Συλλόγου του Πευκόφυτου και πολλοί παλιότεροι και νέοι μηχανικοί της πόλης. Ανάμεσά τους ο Χ. Πασιπουλαρίδης, ο Γ. Μεσσήνης, ο Γ. Τροχίδης, που επέμεινε στην πολιτική λύση του οικιστικού, “για να μην γίνουμε Μάτι”, όπως είπε χαρακτηριστικά, η τέως δημοτική σύμβουλος Λ. Φέρμελη και ο Γ. Λαγκαδινός.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Ιουνίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του κεντρικού Δημαρχείου, και θα αφορά στο Διόνυσο- Ραπεντώσα, Ροδόπολη και Δροσιά, και η τρίτη και τελευταία, που θα ασχοληθεί με την Άνοιξη και τη Σταμάτα, θα γίνει είτε την Παρασκευή 21 Ιουνίου είτε κάποια ημέρα τη μεθεπόμενη εβδομάδα, μετά από του Αγίου Πνεύματος.

Θα ακολουθήσει συνάντηση ανάμεσα στη Διοίκηση του Δήμου, την τριμελή επιτροπή παρακολούθησης και τους μελετητές, ώστε να οριστικοποιηθούν τα σενάρια. Αυτά θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου για 15 ημέρες και κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να εκφράσει απόψεις ή και να καταθέσει προτάσεις και άλλες λύσεις- σενάρια. Εν συνεχεία όλα τα κείμενα που θα έχουν υποβληθεί θα συγκεντρωθούν, θα αξιολογηθούν και από τεχνικής και από περιβαλλοντικής σκοπιάς και στο τέλος θα επιλεγεί το πιο πρόσφορο σενάριο για κάθε πρόβλημα, ως βάση για το δεύτερο στάδιο της πρώτης φάσης της μελέτης.