logo


Ζωντάνεψαν και πάλι, μετά από μήνες που παρέμεναν ανενεργές, οι οθόνες στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Δήμου, στο ισόγειο του κεντρικού Δημαρχείου. Αιτία η δοκιμαστική πτήση drone στο πλαίσιο των μέτρων πυροπροστασίας του Δήμου, όπως ενημέρωσε η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, στην πρόσφατη (18/6) συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής.

Στην ίδια κατεύθυνση, στην από αέρος επιτήρηση της πόλης, κινείται και η λειτουργία έτερου drone, το οποίο έχει παραχωρηθεί από το ΥΠΕΝ, με βάση του το Κλιμάκιο Εθελοντών της Ροδόπολης για την επιτήρηση της βόρειας πλευράς της πόλης.

Την απορία του για την παράλληλη αυτή λειτουργία, όταν μάλιστα το ΚΕΛ του Δήμου δεν “βλέπει” το drone  της Ροδόπολης, εξέφρασε στην ίδια συνεδρίαση ο επικεφαλής της μείζονος Γ. Καλαφατέλης. Ο τέως Δήμαρχος, ειδικότερα, επεσήμανε πως καμιά εισήγηση δεν έχει έρθει στην Επιτροπή για τη δαπάνη λειτουργίας του πρώτου drone, το οποίο επιπλέον δεν διαθέτει θερμοκάμερα, με αποτέλεσμα να μην είναι αποτελεσματικό σε περίπτωση φωτιάς.

Απαντώντας στα παραπάνω η κ. Μαϊχόσογλου, ανέφερε πως στήνεται ο σχεδιασμός για την πυροπροστασία της πόλης, με τις δοκιμαστικές πτήσεις τού drone στο Δημαρχείο και του δεύτερου στη Ροδόπολη, ενώ σε λειτουργία ετοιμάζεται να μπει και το zeppelin για την πλήρη παρακολούθηση του Δήμου.

Το ίδιο θέμα, του drone στο Δημαρχείο, επανέφερε ο τέως Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο, την ίδια ημέρα λίγες ώρες αργότερα, μιλώντας για την πυροπροστασία της πόλης. Ο κ. Καλαφατέλης επεσήμανε και πάλι τη χαμηλή ευκρίνεια της εν λόγω συσκευής, μαζί με το drone στη Ροδόπολη, που δημιουργεί την εντύπωση ύπαρξης δυο Κέντρων Λειτουργίας του Δήμου, παράλληλων και ανεξάρτητων μεταξύ τους, τη στιγμή μάλιστα που δεν μπορεί να επανδρωθεί σωστά ούτε το ένα. Κάλεσε μάλιστα τη Διοίκηση να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε επί θητείας του με την τοποθέτηση αισθητήρων στην Άνοιξη και την προμήθεια του zeppelin, καθώς και τη λειτουργία του ΚΕΛ στο οποίο μπορούν να “κουμπώσουν” πλήθος εφαρμογών. Ο τέως Δήμαρχος αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη μελέτη που είχε εκπονήσει η Διοίκησή του για την προμήθεια και τοποθέτηση καμερών στα δημοτικά και σχολικά κτήρια, καθώς και 5 θερμοκαμερών σε αντίστοιχα στρατηγικά σημεία του Δήμου, πρόταση που είχε υποβληθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ, δεν είχε τότε εγκριθεί, μπορεί όμως να επανενεργοποιηθεί. Υπογράμμισε, τέλος, τη μεγάλη καθυστέρηση στον καθαρισμό των δημοτικών εκτάσεων στο πλαίσιο της πυροπροστασίας.

Να αναλάβει την πρωτοβουλία να απευθυνθεί στον υπουργό ΠΕΝ για το νέο κανονισμό πυροπροστασίας, “που αν εφαρμοστεί θα χάσουμε όλο το δασικό πλούτο της περιοχής μας”, κάλεσε τη Διοίκηση και τη Δήμαρχο προσωπικά ο τέως Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης από τη μείζονα. Ο κ. Φωτάκης κάλεσε, ειδικότερα, την κ. Μαϊχόσογλου, με βάση και το σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, να ζητήσει από τον υπουργό την αναβολή για φέτος της εφαρμογής του κανονισμού, διαφορετικά να προειδοποιήσει πως λόγω αδυναμίας ελέγχου των εκθέσεων επικινδυνότητας, ο Δήμος δεν θα μπορέσει να προσχωρήσει στην επιβολή προστίμων, όπως άλλωστε έχουν αποφασίσει και άλλοι Δήμοι της χώρας. Για το ζήτημα απαιτείται να προηγηθεί διάλογος, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν με ρεαλισμό οι υποχρεώσεις και των πολιτών και του Δήμου και του κράτους έναντι των ιδιοκτησιών τους.

Ο κανονισμός πυροπροστασίας, όπως ήδη εφαρμόζεται από ορισμένους ιδιοκτήτες που καλούν συνεργεία να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους με μπουλντόζες, κυριολεκτικά ξυρίζοντάς τα από οποιαδήποτε βλάστηση, απασχόλησε και τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Διονύσου Τ. Παντελόγλου. Ο ίδιος, γεωπόνος το επάγγελμα, υπογράμμισε πως με αυτή την πρακτική απομακρύνεται και η χαμηλή βλάστηση, που επιβραδύνει τη φωτιά, ενώ οι επιπτώσεις και στην πανίδα και στο γενικό περιβάλλον είναι σημαντικές. Επέστησε επιπλέον την προσοχή ειδικά στα συνεργεία που καθαρίζουν τα δάση, χωρίς την επίβλεψη δασολόγου.

Μένοντας στο ίδιο θέμα, ο επικεφαλής του Νέου Διόνυσου Ν. Καρυστινός επέλεξε να αναφερθεί στην εικόνα που παρουσιάζει η πλατεία Καζαντζάκη στη Δροσιά, που έχει μετατραπεί σε άτυπη χωματερή και την οποία χαρακτήρισε αποκαρδιωτική και επικίνδυνη, και για υγειονομικούς λόγους αλλά και λόγους πυροπροστασίας. Ανήγγειλε μάλιστα την παρουσία κατοίκων της περιοχής στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα προσέλθουν για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Στην πυροπροστασία αναφέρθηκε και ο Δ. Αλεξανδρής από τον Εύπολι, που τόνισε ότι για την καλύτερη επιτήρηση της περιοχής αρκούν δυο τουλάχιστον πυροφυλάκια επαρκώς επανδρωμένα σε 24ωρη βάση, καθώς και περιπολία και στάθμευση- σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης- τουλάχιστον 4-5 πυροσβεστικών οχημάτων κατά τη διάρκεια και της ημέρας μια που “τα drone, οι θερμοκάμερες κ.λπ. είναι υπερβολικά και δεν προσφέρουν τίποτα”.

Στο ίδιο θέμα έμεινε και η Δ. Ιατρού από το Νέο Διόνυσο, η οποία- με αφορμή την πρόσφατη φωτιά κοντά στα Λατομεία Διονύσου που κατασβέσθηκε άμεσα με ενέργειες του Κλιμακίου Εθελοντών Διονύσου- ρώτησε αν ο Σύνδεσμος για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) έχει στελεχώσει το πυροφυλάκιο αρμοδιότητάς του στον Άγ. Πέτρο, απ’ όπου ο καπνός ήταν ορατός. Συμπληρώνοντας, επιπλέον, τον επικεφαλής της μείζονος η κ, Ιατρού υπογράμμισε ιδιαιτέρως την καθυστέρηση στις αποψιλώσεις παράπλευρα των δρόμων και μέσα στις γειτονιές, που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

Με αφορμή στα παραπάνω ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γ. Τραϊφόρος προχώρησε και σε απαντήσεις στους συναδέλφους του αλλά και σε μια γενικότερη ενημέρωση για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής στον τομέα της πυροπροστασίας. Έτσι, και όπως ανέφερε:

*Έχουν ελεγχθεί όλοι οι κρουνοί και οι υδατοδεξαμενές του Δήμου, οι οποίες είναι γεμάτες

*Η εργολαβία για τις αποψιλώσεις, “από την οποία ούτε κι εμείς είμαστε ευχαριστημένοι”, που τρέχει για δεύτερη χρονιά, θα επιταχυνθεί, ενώ ήδη χρησιμοποιείται και καταστροφέας

*Το drone που έχει εγκατασταθεί στη Ροδόπολη εποπτεύει πολύ καλά και σε μεγάλη εμβέλεια την περιοχή. Δεν υπήρξε πάντως καμιά αναφορά γι’ αυτό που λειτουργεί δοκιαμστικά στο Δημαρχείο

*Όσο για το zeppelin, η άδεια πτήσης του εξασφαλίστηκε πριν από λίγες ημέρες, εν αναμονή της ολοκλήρωσης εκπαίδευσης του χειριστή του.

*Η επάνδρωση των πυροφυλακίων είναι εξασφαλισμένη σε 24ωρη βάση, παρά τις περί του αντιθέτου διαμαρτυρίες των συναδέλφων του από τις μειοψηφίες

*Τα σχέδια αντιμετώπισης καιρικών φαινομένων, όπως εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, προχωρούν χωρίς προβλήματα προς έγκριση από τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς

Ο κ. Τραϊφόρος αναφέρθηκε και σε πρόσφατη σχετική σύσκεψη αιρετών στην Περιφέρεια, παρουσία εκπροσώπων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, όπου- ανακαλύπτοντας περίπου την πυρίτιδα…- διαπιστώθηκε πως όλοι οι Δήμοι είναι υποστελεχωμένοι, πως οι όγκοι των κηπαίων προς αποκομιδή είναι τεράστιοι και πως οι κάτοικοι επιδίδονται σε τακτικό ξεκαθάρισμα της οικοσκευής τους, φορτώνοντας στους δρόμους καναπέδες, στρώματα, ελαστικά κ.λπ.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή ο Δήμος ζητεί την ενίσχυσή του με δυνάμεις, όπως από τον ΣΠΑΠ (Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού) στο θέμα των αποψιλώσεων, ειδικά στην Κοινότητα Διονύσου, ενώ προωθείται και η πρόταση για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

“Ας ομονοήσουμε και ας ενώσουμε τις δυνάμεις γιατί έχουμε μπροστά μας ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, να αφήσουμε τις μεταξύ μας διχόνοιες και να πάμε συντεταγμένα να προστατέψουμε τις ζωές, τις περιουσίες και το περιβάλλον όπου ζούμε”, κατέληξε ο κ. Τραϊφόρος, αντιλαμβανόμενος προφανώς πως η πρακτική που ο ίδιος ακολουθούσε το προηγούμενο διάστημα, της οξείας αντιπαράθεσης και των επιθετικών χαρακτηρισμών, είναι μάλλον αναποτελεσματική και αδιέξοδη.

 

Τη σχετική συζήτηση έκλεισε η Δήμαρχος αναφερόμενη στον παράπλευρο τομέα της αποκομιδής απορριμμάτων και στην πρόσληψη συμβασιούχων, μια που ο Δήμος είναι υποστελεχωμένος, ενώ επανέρχονται στην καθαριότητα όσοι είχαν αποσπασθεί σε διοικητικές θέσεις από την απελθούσα Δημοτική Αρχή. Όσο για την πρακτική της δημιουργίας χωματερών σε διάφορα σημεία της πόλης, η κ. Μαϊχόσογλου ανακοίνωσε πως θα επικαιροποιηθεί ο Κανονισμός Καθαριότητας, θα τεθεί σε διαβούλευση και θα επικοινωνηθεί στους κατοίκους, σε συνδυασμό με το σχετικό έλεγχο, ζήτημα που επίσης απασχολεί τη Διοίκηση στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για τη διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωσης.