logo


Δια ζώσης, και χωρίς πρόβλεψη για τηλεδιάσκεψη, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου την Τρίτη 16 Ιουλίου στις 9 το πρωί, με 17 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η έκφραση απόψεων πάνω στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από την εφαρμογή του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου προστασίας και αξιοποίησης του Κτήματος Τατοΐου και της ανάδειξής του ως Περιαστικού Πάρκου. Η ΣΜΠΕ εκπονείται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Εκτίμησης Επιπτώσεων, όπου περιλαμβάνεται ακόμη κύκλος διαβουλεύσεων, όπως αυτή στην οποία καλείται να συμμετάσχει ο Δήμος Διονύσου. Ακολουθούν η συνεκτίμηση της ΣΜΠΕ και των αποτελεσμάτων των διαβουλεύσεων κατά τη λήψη της απόφασης και τέλος η ενημέρωση σχετικά με την απόφαση.

Πιο συγκεκριμένα, το Σχέδιο για το Τατόι αφορά στη χωρική ανάπτυξη έκτασης 42,181 στρεμμάτων, όπου θα αναπτυχθεί δόμηση 2.200 τ.μ., σε μη δασικές και μη αναδασωτέες εκτάσεις κοντά στο Κρυονέρι, με δυνατότητα αύξησής της κατά 10%. Οι κατασκευές θα περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις αγροτικές ή και εξυπηρέτησης πολιτιστικών, μορφωτικών και εκπαιδευτικών- ερευνητικών σκοπών. Παράλληλα θα αποκατασταθούν και θα αξιοποιηθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις για την παραγωγή τυποποιημένων προϊόντων. Τα υφιστάμενα κτήρια θα αξιοποιηθούν με νέες χρήσεις ως χώροι διάθεσης των προϊόντων αυτών, αλλά και ως μουσεία και χώροι εκθέσεων. Σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ, “Το προτεινόμενο σχέδιο αναμένεται να ακολουθήσει κατευθύνσεις βασισμένες στην αειφορία με χρήση πρακτικών πράσινου/οικολογικού σχεδιασμού για τις υφιστάμενες και νέες κτηριακές εγκαταστάσεις που πρόκειται να δημιουργηθούν. Παράλληλα, το σχέδιο θα εφαρμόσει προδιαγραφές βιώσιμης κατανάλωσης που θα αφορούν τη διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων”.

Όσον αφορά στην κυκλοφοριακή οργάνωση της περιοχής, στο πλαίσιο των παραπάνω παρεμβάσεων, προτείνεται η ανάπτυξη 1200 θέσεων στάθμευσης σε επτά χώρους, ειδικές κατευθύνσεις για το σύστημα των δημόσιων συγκοινωνιών, προώθηση της ήπιας κινητικότητας μέσα στο Κτήμα με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, οδούς ήπιας κυκλοφορίας και εσωτερικό λεωφορειακό σύστημα και τέλος ιεράρχηση του οδικού δικτύου.

Στην πορεία πρότασης των παρεμβάσεων, εξετάστηκαν τρία σενάρια- της μηδενικής λύσης (διατηρείται η υφιστάμενη κατάσταση στις χρήσεις γης και τις Ζώνες του Διατάγματος Προστασίας της Πάρνηθας, με εν μέρει αξιοποίηση του Κτήματος με παρεμβάσεις ανάδειξης του πολιτιστικού στοιχείου), της ήπιας ανάπτυξης (εκ νέου πολεοδομική ρύθμιση με την εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και με βάση τη σχετική Μελέτη Βιωσιμότητας, σενάριο που τροποποιεί τις χρήσεις γης και τις Ζώνες Προστασίας, χωρίς να εξαντλεί τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής) και τέλος της εντατικής ανάπτυξης, που τροποποιεί πλήρως της χρήσεις γης και της Ζώνες Προστασίας, προβλέπει ανάπτυξη δόμησης 18.000 τετρ. μέτρων και πλήρες κυκλοφοριακό μοντέλο ώστε να μεγιστοποιηθεί η δυναμική του με τελικό στόχο την ανάθεση της διαχείρισής του σε ιδιώτες.

Από τις παραπάνω λύσεις επιλέχθηκε ως βέλτιστη αυτή της ήπιας ανάπτυξης, με δεδομένα τόσο το ευνοϊκό πολεοδομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα όσο και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις και ωφέλειες.

Κεντρική διαπίστωση της Μελέτης είναι πως οι επιπτώσεις από τις παρεμβάσεις θα είναι “θετικές, συγκριτικά με τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζει το Κτήμα Τατοΐου οι οποίες θα προκύψουν αφενός από την αναδιαμόρφωση και αποκατάσταση του αδρανούς έως σήμερα χώρου και των κτηριακών εγκαταστάσεών του και αφετέρου από την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών αλλά και την επίλυση του ζητήματος της συμμετοχής πολλών διαφορετικών φορέων στην διαχείριση τμημάτων του Κτήματος που υφίσταται σήμερα”.

Σημειώνεται εδώ πως η Δημοτική Επιτροπή, μετά από τη συζήτηση των παραπάνω, καλείται να διαμορφώσει εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα προχωρήσει στην έκφραση σύμφωνης ή μη γνώμης, καθώς και παρατηρήσεων στο περιεχόμενο της Μελέτης.

Στην Ημερήσια Διάταξη περιλαμβάνονται ακόμη:

*Η παράταση μέχρι το τέλος Αυγούστου για την ολοκλήρωση του έργου “Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Δήμου Διονύσου”, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με το ποσόν του 1,4 εκατομμυρίου ευρώ. Το έργο, υπενθυμίζεται, ξεκίνησε το 2023 και- σύμφωνα με την εισήγηση που υπογράφει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Α. Κουκάς– ο εργολάβος κατέθεσε τον 1ο λογαριασμό τον περασμένο Νοέμβριο. Τέσσερις μήνες αργότερα, και επειδή δεν είχε ακόμη πληρωθεί, ο εργολάβος υπέβαλε ειδική δήλωση περί πρόθεσης διακοπής των εργασιών και ένα μήνα αργότερα ρητή δήλωση περί διακοπής των εργασιών. Τον Μάιο ο λογαριασμός τακτοποιήθηκε- και μετά ήρθε η σειρά του 2ου λογαριασμού να μην πληρωθεί, οπότε ο εργολάβος υπέβαλε και πάλι ειδική δήλωση διακοπής των εργασιών! Εντωμεταξύ, μια μέρα μόλις νωρίτερα, είχε υποβληθεί και αίτημα για παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου, το οποίο η Τεχνική Υπηρεσία έκανε εν μέρει δεκτό, και αντί για 54 ημέρες που ζητούσε ο εργολάβος προτείνει τη χορήγηση 45 ημερών, μέχρι τις 27 Αυγούστου.

*Στη Δημοτική Επιτροπή έρχονται προς έγκριση απολογισμοί των καταργημένων πλέον Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Διονύσου. Στο 2022 αφορά ο απολογισμός της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και στο 2020 αυτός της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Και στις δυο περιπτώσεις οι απολογισμοί εγκρίθηκαν από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας με επιφύλαξη “λόγω έλλειψης εξειδικευμένων λογιστικών γνώσεων”. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως οι απολογισμοί για το 2021 και 2022 της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν επίσης εγκριθεί από το Διοικητικό της Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν προωθήθηκαν όμως εγκαίρως, κατά πληροφορίες της Οδού Διονύσου, στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.

*Η ανάθεση της υπηρεσίας ταφών και εκταφών στα Κοιμητήρια του Δήμου σε εργολάβο με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, μια που ο σχετικός διαγωνισμός, που ξεκίνησε πριν από 2 από χρόνια, το 2022, έχει κηρυχθεί τρεις(!) φορές άγονος, με αποτέλεσμα στο μεταξύ, και μέσα στο 2023, να πραγματοποιηθούν δυο φορές απ’ ευθείας αναθέσεις. Τον περασμένο Απρίλιο ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε εκ νέου, για τέταρτη φορά, και μέχρι να τελεσφορήσει, έρχεται στη Δημοτική Επιτροπή η παραπάνω ανάθεση, ύψους 53.778 ευρώ, για 1 χρόνο ή μέχρις εξαντλήσεως του συμβατικού αντικειμένου ή μέχρι να αναδειχθεί ανάδοχος από το νέο διαγωνισμό.

*Το συνολικό αριθμό των 198 οικογενειών, με αυξομειώσεις, εξυπηρέτησε το Κοινωνικό Παντοπωλείο Διονύσου, του οποίου τα πεπραγμένα για το πρώτο εξάμηνο του 2024 έρχονται στη Δημοτική Επιτροπή. Στο ίδιο διάστημα οι χορηγοί ανήλθαν στους 16, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6 διαθέσεις-διανομές στους δικαιούχους, που αφορούσαν σε προγραμματισμένες διανομές.

*Τέλος, ανάμεσα στα θέματα περιλαμβάνονται και τρία που έρχονται από τη Νομική Υπηρεσία, χωρίς όμως αντίστοιχη εισήγηση δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του Δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, το ένα από αυτά αφορά στην παροχή νομικής στήριξης σε πρώην αιρετό, στο πλαίσιο ποινικής υπόθεσης όπου κατηγορείται, μαζί με άλλους δυο, για διαχειριστικές πλημμέλειες κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως Αντιπροέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πρώτη θητεία Καλαφατέλη. Το δεύτερο θέμα από τη Νομική Υπηρεσία αφορά σε διεκδίκηση επιδόματος θέσης από υπάλληλο, ενώ το τρίτο σε νομική στήριξη του ίδιου υπαλλήλου στο πλαίσιο ποινικής υπόθεσης.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση ή μη κοπής δένδρων που φύονται σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου (Δ/νση Περιβάλλοντος Αρ. Πρωτ. 19153/26-06-24)

ΘΕΜΑ 2ο: Λήψη απόφασης ως προς την έκφραση απόψεων επί του θέματος “Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου (Τμήμα Σχεδίου Πόλεως Αρ. Πρωτ. 18241/20-06-24)

ΘΕΜΑ 3ο: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ – ΛΗΨΗ ΑΔΕ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΕΦΕΣΗΣ (Νομική Υπηρεσία Αρ. Πρωτ. 19323/26-06-24)

ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση Πρακτικού της Επιτροπής Γνωμοδότησης Συντήρησης και Επισκευής Οχημάτων για την σύναψη της 1ης Εκτελεστικής Σύμβασης της υπ’ αριθμ. 9464/11-4-2024 Συμφωνίας- Πλαίσιο για την Συντήρηση- Επισκευή Μεταφορικών Μέσων του Δήμου Διονύσου

ΘΕΜΑ 5ο: Παροχή Νομικής Υποστήριξης Πρώην Αιρετού Αντιδημάρχου ΣΕ2 (Νομική Υπηρεσία Αρ. Πρωτ. 19764/02-07-24)

ΘΕΜΑ 6ο: ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ-ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΑΣ (Νομική Υπηρεσία Αρ. Πρωτ. 20620/10-07-24)

ΘΕΜΑ 7ο: Έγκριση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου “ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ” (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Αρ. Πρωτ. 20676/10-07-24)

ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση απολογισμού της Σχολικής Επιτροπής Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονύσου οικονομικού έτους 2022 (ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Αρ. Πρωτ. 20709/10-07-24)

ΘΕΜΑ 9ο: Έγκριση απολογισμού της Σχολικής Επιτροπής Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονύσου οικονομικού έτους 2020 (ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Αρ. Πρωτ. 20711/10-07-24)

ΘΕΜΑ 10ο: Διαγραφές χρεώσεων βεβαιωτικών καταλόγων (Τμήμα Εσόδων Αρ. Πρωτ. 20770/10-07-24)

ΘΕΜΑ 11ο: Έγκριση ενεργοποίησης δικαιώματος προαίρεσης σύμβασης για την “Ασφάλιση Νέων- παραχωρημένων Οχημάτων” μεταξύ του Δήμου Διονύσου και του αναδόχου που προέκυψαν κατά τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε με την υπ’ αρ. 3976/33127/26-10-2-22 Διακήρυξη, σύμφωνα με το άρθρο 132 παρ. 1 περ. α΄ του Ν.4412/2016 (Τμ. Προμηθειών Αρ. Πρωτ. 20826/11-07-24)

ΘΕΜΑ 12ο: ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ (ΑΡ.32Α Ν.4412/2016 & ΠΑΡ. 1 ΑΡ. 43 Ν. 4605/2029) ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΑΦΩΝ-ΕΚΤΑΦΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ (Δ/νση Περιβάλλοντος Αρ. Πρωτ. 20813/11-07-24)

ΘΕΜΑ 13ο: Έγκριση ενεργοποίησης δικαιώματος προαίρεσης σύμβασης της αριθ. πρωτ. 18695/13.06.2023 σύμβασης για “Υπηρεσίες φιλοξενίας περισυλλογής και εκπαίδευσης αδέσποτων ζώων συντροφιάς”, σύμφωνα με το άρθρο 132 παρ. 1 περ. α΄ του Ν.4412/2016 (Τμ. Προμηθειών Αρ. Πρωτ. 20813/11-07-24)

ΘΕΜΑ 14ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιμα από το “ΚΑΛΑΘΙ ΓΑΛΑΞΙΑ ΠΕΝΤΕ Α.Ε.” για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Διονύσου (ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Αρ. Πρωτ. 20860/11-07-24)

ΘΕΜΑ 15ο: Έκθεση πεπραγμένων και απολογισμός διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Διονύσου περιόδου 01/01/2024-30/06/2024 (ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Αρ. Πρωτ. 20863/10-07-24)

ΘΕΜΑ 16ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιμα από την ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Διονύσου (ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Αρ. Πρωτ. 203570/05-07-24)

ΘΕΜΑ 17ο: Λήψη απόφασης για την νομική υποστήριξη υπαλλήλου του Δήμου (Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού Αρ. Πρωτ. 21033/12-07-24)