logo


Δυο επταμελείς επιτροπές, μια για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, θα αντικαταστήσουν τις 13μελείς, καταργημένες από το τέλος Ιουνίου, Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Διονύσου, ενώ θα ασκούν και τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, που επίσης καταργήθηκε. Αυτό αποφασίστηκε στην πρόσφατη (30/7) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από συζήτηση που επεφύλασσε άκρως δυσάρεστες εκπλήξεις για τη Δημοτική Αρχή: Όπως έχει ήδη καταγράψει η Οδός Διονύσου, η εισήγηση της Αντιδημάρχου Παιδείας Β. Βιθυνού για τη σύνθεση των επιτροπών αυτών προέβλεπε στη θέση του Προέδρου της επιτροπής για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τον Στ. Χατζάρα, επιλογή που συνάντησε πολλές αντιδράσεις και για διαφορετικούς λόγους από όλες τις πτέρυγες του Δημοτικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων πολλών δημοτικών συμβούλων της Διοίκησης, και τελικά καταψηφίστηκε. Υπερψηφίστηκε, αντιθέτως, αντιπρόταση που επί τόπου κατέθεσε στέλεχος της Δημοτικής Αρχής (!) και η οποία προέβλεπε για την ίδια θέση την Ιω. Δακτυλίδη, Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης τους προηγούμενους έξι μήνες και μέχρι τον Ιούνιο.

Αξίζει εδώ να σημειωθούν και τα εξής:

*Η αρχική εισήγηση της Αντιδημάρχου πρότεινε τον ορισμό των τριών μελών, που κατ’ ελάχιστον προβλέπει ο σχετικός νόμος ανά επιτροπή- Πρόεδρος, εκπρόσωπος σχολικών μονάδων, εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων. Εμπλουτίζοντας την εισήγηση αυτή η κ. Βιθυνού κάλεσε τις παρατάξεις, εφόσον το επιθυμούσαν, να προτείνουν μέλη τους που θα πλαισιώσουν τους παραπάνω. Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκαν θετικά οι παρατάξεις και μετά από διαβούλευση οι επιτροπές αποφασίστηκε να είναι επταμελείς.

*Στην ίδια εισήγηση προτείνονταν ονομαστικά η Β. Γεωργίου (Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής το προηγούμενο διάστημα) ως Πρόεδρος της επιτροπής για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ο κ. Χατζάρας για την αντίστοιχη της Δευτεροβάθμιας. Οι αντιδράσεις στο πρόσωπο του τελευταίου ήρθαν κατ’αρχάς από τον επικεφαλής του Νέου Διόνυσου Ν. Καρυστινού, εναντίον του οποίου έβαλε σε προσωπική ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Χατζάρας, ενώ μερίδα της Διοίκησης ζητούσε επίμονα να μάθει τους λόγους για τους οποίους δεν επελέγη για το ίδιο αξίωμα η κ. Δακτυλίδη, μέχρι πρότινος Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. “Είναι μητέρα δυο παιδιών, εργαζόμενη, με στενότητα χρόνου, και δεν την βρίσκουμε όταν την καλούμε”. Αυτές ήταν οι εξηγήσεις που έδωσε η Αντιδήμαρχος, προκαλώντας τη θυμηδία πολλών συναδέλφων της, πολύ περισσότερο που από όσο παραδέχθηκε η Αντιδήμαρχος, η κ. Δακτυλίδη- που δεν παρευρίσκετο στη συνεδρίαση- δεν είχε καν ερωτηθεί (!), ενώ όπως έγινε αργότερα γνωστό, σε επικοινωνία της με συμβούλους είχε δηλώσει και διάθεση και διαθεσιμότητα.

*Παρά τις ποικίλες αντιδράσεις ένθεν και ένθεν, η Αντιδήμαρχος Παιδείας έμεινε αμετακίνητη στην επιλογή του Προέδρου για την επιτροπή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Απέναντί της βρήκε την αντιπρόταση της συναδέλφου της από τη Δημοτική Αρχή Αγγ. Πέππα, την οποία υιοθέτησε αμέσως ο Νέος Διόνυσος, και η οποία πρότεινε την κ. Δακτυλίδη για το ίδιο αξίωμα, πρόταση που τελικά υπερψηφίστηκε.

Μετά και από τα παραπάνω, η επιτροπή για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, για τη σύνθεση της οποίας δεν υπήρξε αντίρρηση και εγκρίθηκε ομόφωνα, αποτελείται από τους παρακάτω (με τους αναπληρωτές τους):

Β. Γεωργίου- Λιακέα Πρόεδρος, (Στ. Χατζάρας)

Αν. Κατσούγκρη, Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Διονύσου, μέλος της καταργημένης ΔΕΠ (Δ. Τζωρτζόπουλος)

Χ. Τσολάκου Πρόεδρος και εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων (Κ. Αλπέντζου)

Α. Τόκα (Π. Κανελλόπουλος– Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο)

Κ. Κουριδάκης (Γ. Κανουπάκης – Εύπολις)

Χ. Γουναρίδη (Ν. Γεωργιάδης– Νέος Διόνυσος)

Β. Παπαϊωάννου (Λ. Μαγκλάρα– Λαϊκή Συσπείρωση)

Όσο για την επιτροπή για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η αντιπρόταση της κ. Πέππα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 11 θετικές ψήφους έναντι 7 αρνητικών, προερχόμενων όλων από τη Διοίκηση, και τα μέλη της είναι τα εξής:

Ιω. Δακτυλίδη Πρόεδρος (Β. Γεωργίου- Λιακέα)

Δ. Κρεμμύδας, Δ/ντής του ΕΠΑΛ, μέλος της καταργημένης ΔΕΠ (Αγγ. Αναγνωστοπούλου)

Κ. Αλπέντζου, εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων (Χ. Τσολάκου)

Ν. Παπαδόπουλος (Π. Μυλωνά– Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο)

Γ. Κανουπάκης (Κ. Κουριδάκης– Εύπολις)

Αν. Κώνστα (Γ. Σοκκόλης– Νέος Διόνυσος)

Λ. Μαγκλάρα (Β. Παπαϊωάννου– Λαϊκή Συσπείρωση)

Οι δυο επιτροπές αντικαθιστούν τις Σχολικές Επιτροπές σε όλες τις αρμοδιότητες, πλην των οικονομικών, έχουν γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα, ενώ “για λόγους εξοικονόμησης ανθρώπινων πόρων και κυρίως μη αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων”, αναλαμβάνουν και τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.