logo


*Γράφει ο Μ. Λουκάτος, Πρόεδρος ΑΣΑ Διονύσου, A’ Αντιπρόεδρος ΕΣΧΑ

 Με την ψήφιση του ν. 4778/2021, δόθηκε η δυνατότητα στις αθλητικές Ενώσεις και Ομοσπονδίες να αξιοποιήσουν σύγχρονα μέσα Τεχνολογίας Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) για τη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων και Αρχαιρεσιών με απομακρυσμένη συμμετοχή των μελών τους. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση υιοθετήθηκε στις τελευταίες εκλογές της ΟΧΕ με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή. Στις αρχαιρεσίες του 2021, σχεδόν το 100% των σωματείων (72 από τα 73) που είχαν δικαίωμα ψήφου, συμμετείχαν βάσει του μητρώου της ΓΓΑ και του καταστατικού της ΟΧΕ.

Η επιτυχία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας επιβεβαιώθηκε και μετά από 3 χρόνια στην τακτική ΓΣ του Μαρτίου 2024, όπου συμμετείχαν 59 από τα 81 σωματεία, φτάνοντας ένα ποσοστό 73%. Σε αντίθεση, στις Τακτικές και Έκτακτες ΓΣ που πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Χαλκίδα την τελευταία 3ετία, το ποσοστό συμμετοχής ήταν περίπου 60% και σε ορισμένες περιπτώσεις και κάτω του 50%.

Αρχές Σεπτεμβρίου, θα κληθούμε όλα τα σωματεία μέλη της ΟΧΕ σε Γενική Συνέλευση αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του νέου ΔΣ. Ωστόσο, εάν για παράδειγμα το ΔΣ της ΟΧΕ αποφασίσει να διεξαχθούν οι εκλογές για το νέο ΔΣ και αυτές για την ανάδειξη του Εκπροσώπου στην ΕΟΕ (με τον αναπληρωτή του) σε ξεχωριστή ΓΣ, γίνεται αντιληπτό ότι η ανάγκη για δύο διαδοχικές ΓΣ δια ζώσης,  θα επιβαρύνει τα οικονομικά των συλλόγων με οδοιπορικά έξοδα των εκπροσώπων. Επιπρόσθετα αυτό θα συντελέσει στην περιορισμένη εκπροσώπηση των σωματείων, με ποσοστά κάτω του 50% και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την καθολικότητα της ψήφου, ιδιαίτερα για τους εκπροσώπους από ακριτικές και νησιωτικές περιοχές.

Αν πράγματι η σημερινή διοίκηση του αθλήματος επιθυμεί την ανάπτυξη του χάντμπολ, την καθολική συμμετοχή και την έμφαση στη δημοκρατική διαδικασία, ας αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και τη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων διαδικτυακά με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η χρήση του πληροφοριακού συστήματος “Ψηφιακή Κάλπη Ζευς” μπορεί να εξασφαλίσει την ευρεία συμμετοχή και να διευκολύνει την ψηφοφορία από απόσταση.

Η υιοθέτηση αυτών των σύγχρονων τεχνολογιών αποτελεί το πρώτο βήμα για το χάντμπολ της επόμενης εποχής, που όλοι ευαγγελιζόμαστε άλλωστε και προσδοκούμε. Οφείλουμε να είμαστε πρωτοπόροι σε θέματα εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια, τη συμμετοχικότητα και την αποτελεσματικότητα στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του αθλητικού μας οργανισμού.