logo


Γράφει ο Στ. Μιχιώτης, πρώην Γενικός Γραμματέας Δήμου Διονύσου

1. Μυωπία: Εδώ κι επτά μήνες, η δημοτική αρχή Διονύσου δημοσιεύει δελτία τύπου και φωτογραφίες από τη συμμετοχή της Κ. Μαϊχόσογλου σε ημερίδες και συσκέψεις, με θέμα τη «θωράκιση των Δήμων και το νέο επιχειρησιακό δόγμα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών», ενώ πριν λίγο καιρό, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε και το «Σχέδιο Ιόλαος». Αλλά κάθε φορά που οι υπουργοί, οι δήμαρχοι και οι διάφοροι παράγοντες εκφράζουν τη βεβαιότητά τους για την «ετοιμότητα του κρατικού και δημοτικού μηχανισμού», η πραγματικότητα θα τους διαψεύδει οικτρά.

2. Κουτοπονηριά: Εδώ και τρία χρόνια, οι διοικήσεις Καλαφατέλη και Μαϊχόσογλου έχουν αποδυθεί σε ένα μπαράζ «καθαρισμού» οικοπέδων, αμφισβητούμενης μεθόδου και υπέρογκου κόστους. Αλλά όπως γίνονται οι εργασίες αυτές, επιφέρουν «ξεπάτωμα» της χλωρίδας και πανίδας, ενώ ταυτόχρονα κάθε δύο χρόνια απαιτείται η επανάληψή τους. Μέχρι σήμερα, σε τούτο το «μαγκανοπήγαδο» έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ δημοτικού χρήματος, για τα οποία δεν έχουν δοθεί – ποτέ κι από κανέναν – σαφή και τεκμηριωμένα στοιχεία. Κι όσο κι αν κάποιοι τα ζητούν, οι (διαχρονικά) διοικούντες κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

3. Δημόσιες σχέσεις: Εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, καμιά δημοτική αρχή δεν έχει κάνει το αυτονόητο. Δεν έχει πιέσει αρκετά τις αρμόδιες πολιτικές και δασικές αρχές για τη δημιουργία μιας περιμετρικής αντιπυρικής ζώνης, που θα απέτρεπε σε μεγάλο βαθμό την επέκταση στον δήμο μας πυρκαγιών από άλλες περιοχές. Φαίνεται πως η λογική του «καλού παιδιού» και η επιδίωξη των καλών σχέσεων με την εξουσία – που στο κάτω κάτω είναι πάντα χρήσιμες, τουλάχιστον προσωπικά – επικρατεί, σε βάρος της (ανιδιοτελούς) προάσπισης του κοινού οφέλους.

4. Αρχοντοχωριατιά: Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, πριν πέντε μήνες, η δημοτική αρχή Μαϊχόσογλου, με τη σύμφωνη γνώμη της παράταξης Καλαφατέλη, αποφάσισαν την κατασκευή πολιτιστικού κέντρου στο ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου, δεσμεύοντας ίδιους πόρους 3,5 εκατ. ευρώ. Κι επειδή λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν, η λύση ήταν το δάνειο, ασχέτως αν κανείς έως τώρα δεν έχει δώσει πειστικές και προπαντός τεκμηριωμένες απαντήσεις, για το εάν ο Δήμος Διονύσου έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου. Το γεγονός αυτό δεν έδειξε να πτοεί τον μεγαλοϊδεατισμό των διοικούντων, που, σαν άλλοι αρχοντοχωριάτες, συνεχίζουν να προκρίνουν τον εντυπωσιασμό σε βάρος των σοβαρών αναγκών, όπως  άλλωστε κάνουν κι οι ψηφοφόροι τους.

5. Βόηθα Παναγιά!: Αναλογιζόμενος όλα τα παραπάνω, σκέφτομαι ότι τελικά, ίσως η μόνη εναλλακτική λύση που έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι να μας λυπηθεί η Μεγαλόχαρη. Γι’ αυτό και δεν κάνει εντύπωση η πρόσφατη ανακοίνωση της τοπικής εκκλησίας για τη διενέργεια «λιτανείας με τα ιερά λείψανα, για να βρέξει και για να σταματήσουν οι φωτιές».

Βόηθα Παναγιά! Γενικώς…

Στέφανος Μιχιώτης
15 Αυγούστου 2024