logo


Ιδιαιτέρως ικανοποιημένα πρέπει να αισθάνονται τα μέλη της ομάδας ενεργών πολιτών στην Κοινότητα Διονύσου Go For Dionysos από την προσέλευση κόσμου στην προχθεσινή (Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου), πρώτη για φέτος, ανοιχτή συνάντηση της ομάδας, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας Διονύσου. Πάνω από 120 ήταν οι συμπολίτες, παραγωγικής ηλικίας στη συντριπτική τους πλειονότητα, που ήρθαν ακόμη και με μικρά παιδιά για να ενημερωθούν γύρω από τη δράση και τη φιλοσοφία της ομάδας, καθώς και τον προγραμματισμό της για την επόμενη χρονιά, αλλά και για να ακούσουν τις εξειδικευμένες εισηγήσεις από την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια Α. Πασιά σχετικά με την ψυχολογική διαχείριση απειλών, όπως η φωτιά, από τον δικηγόρο Ν. Καραμέτο σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητες των φορέων για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά τη διαχείριση των δασών και, τέλος, από τη γεωπόνο- αρχιτέκτονα περιβάλλοντος Ν. Πουλάκη σχετικά με απλά βήματα προστασίας, όπως για παράδειγμα τι είδους δέντρα είναι προτιμότερο να φυτεύουμε γύρω από το σπίτι, που να μην ευνοούν της εξάπλωση της φωτιάς.

Η κεντρική φιλοσοφία της ομάδας, και ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε, είναι να γίνονται πράγματα και να γίνονται γρήγορα, υπογράμμισε στο καλωσόρισμά του ο Α. Κοκκόλας, από τα ιδρυτικά μέλη του Go For Dionysos. O ίδιος, σε μια αναφορά στις δράσεις της ομάδας αλλά και σε όσες θα ακολουθήσουν, τόνισε πως αυτές περιστρέφονται γύρω από τρεις και έναν πυλώνες της λειτουργίας του GFD: την οδική συμπεριφορά και ασφάλεια, την πυρασφάλεια και την ποιότητα ζωής στη γειτονιά που όλοι μοιραζόμαστε, στο Διόνυσο, μέσα από συνεχή ενημέρωση.

 

Αναφέρθηκε, επιπλέον, στο ερωτηματολόγιο του GFD που το περασμένο διάστημα διακινήθηκε μέσω του viber  σχετικά με τα προβλήματα που απασχολούν την Κοινότητα Διονύσου, οι απαντήσεις στο οποίο μόνο έκπληξη δεν ήταν: “πρωταθλητές» αναδείχθηκαν τα σκουπίδια, η ασφάλεια, τα αδέσποτα και τα κηπαία. Ο κ. Κοκκόλας υπογράμμισε, τέλος, την πολύ καλή συνεργασία που είχε η ομάδα, “και θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε”, με το Δήμο, απαραίτητη για την ευόδωση της προσπάθειας. Γι’ αυτό και η ομάδα συναντήθηκε τον περασμένο Απρίλιο με τη Δήμαρχο Διονύσου, στην οποία κατέθεσαν προτάσεις και επισημάνσεις δημοτών, με προτεραιοποίηση, για την αντιμετώπιση σειράς θεμάτων όχι μόνο της Κοινότητας αλλά και όλου του Δήμου, όπως η πυρασφάλεια, το οδικό δίκτυο, η καθαριότητα, η ασφάλεια, η παραβατικότητα στα σχολεία, η ανάγκη για χώρο απασχόλησης της νεολαίας, η απειλή νέων Λατομείων στην Πεντέλη, κ.λπ. Μια δεύτερη συνάντηση εκκρεμεί από τον Αύγουστο.

“Τρεις ήμασταν όλοι κι όλοι αυτοί που συμμετείχαμε στις πρώτες δράσεις της ομάδας, θυμήθηκε λίγο αργότερα η Ν. Δεληγιώργη, που γίναμε τέσσερις και πολύ σύντομα 20”, για να φτάσουν προχτές να γεμίσουν την αίθουσα του Πολιτιστικού της Κοινότητας, ανταποκρινόμενοι στο σύνθημα της ομάδας “Όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα” και στόχο “να παραμένουμε ενεργητικοί και διεκδικητικοί, υπενθυμίζοντας όσα δεν έχουν γίνει ακόμη”.

Η ίδια επέμεινε ιδιαιτέρως στο χαρακτήρα της ομάδας, που δεν έχει τη φιλοδοξία ούτε να αντικαταστήσει το Δήμο ούτε να εξαργυρώσει εκλογικά τη δράση της, αλλά να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στους πολίτες και την όποια Δημοτική Αρχή, ενώ αναφέρθηκε ειδικότερα στο πολυδιάστατο, όπως το χαρακτήρισε, όραμα της ομάδας:

  • Προστασία των δασών και πυροπροστασία, με συνέχιση και εμπλουτισμό των περυσινών δράσεων (οργάνωση περιπολιών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων, καθώς και δράσεις καθαρισμού), στελέχωση πυροφυλακίων και στενή συνεργασία με τα Κλιμάκια Εθελοντών
  • Καθαριότητα και δημόσιος χώρος, με μικρές και μεγαλύτερες δράσεις καθαρισμού και ανακύκλωσης καθώς και ενθάρρυνσης των κατοίκων να σεβαστούν, να συντηρήσουν και να διατηρήσουν ό,τι επιτυγχάνεται
  • Οδική ασφάλεια και υποδομές, ζήτημα ζωτικής σημασίας, με δράσεις καταγραφής των κακοτεχνιών στους δρόμους, της έλλειψης διαγραμμίσεων, των ανεξέλεγκτων ταχυτήτων, αλλά ευαισθητοποίηση των κατοίκων
  • Ασφάλεια στην πόλη, σε στενή συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, το Αστυνομικό Τμήμα και τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά και με την Πυροσβεστική

Το Go For Dionysos, κατέληξε η κ. Δεληγιώργη, δεν θα σταματήσει να απευθύνεται σε καθεμιά και σε καθένα από σας, που θέλει να προσφέρει ανάλογα με τα ταλέντα, τις δεξιότητες και το χρόνο σας. Κάθε συμμετοχή, κάθε μικρή πράξη μετράει.

Την πρώτη αυτή ανοιχτή συνάντηση συντόνισε ο Γ. Κακούρης, επίσης από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, που υπογράμμισε πως ο Δήμος και τεράστιος είναι, και τεράστιες ανάγκες έχει, που δεν αντιμετωπίζονται με κανένα μαγικό ραβδί, αλλά με προτεραιότητες. Μπορούμε, συνεπώς, να βοηθήσουμε εμείς ως πολίτες και με το δικό μας μερτικό και ευθύνη, γιατί η ευθύνη του Δήμου είναι δεδομένη και γνωστή: “Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά, είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερους τους”, θυμήθηκε τα λόγια του Πλάτωνα ο κ. Κακούρης. Η ομάδα, είπε ο ίδιος, έχει ανταποκριθεί σε κάποιες από αυτές τις ανάγκες. Στόχος τώρα είναι να ανταποκριθεί σε ακόμη περισσότερες, πάντα με τη συνεργασία του Δήμου, ώστε να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής έστω και 0,5% κάθε μέρα.

Στο πλαίσιο της προχθεσινής συνάντησης τιμητικές πλακέτες δόθηκαν στα 5 Κλιμάκια Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, τις οποίες παρέλαβαν για το Κλιμάκιο του Διονύσου η Δ. Ιατρού, για το Κλιμάκιο Αγ. Στεφάνου ο Χ. Σισμάνογλου, για της Ροδόπολης ο Αλ. Σπυρόπουλος, ενώ εκ μέρους των Κλιμακίων της Άνοιξης και του Κρυονερίου τις πλακέτες παρέλαβε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Α. Κούνης. Ο τελευταίος χαιρέτισε τη χθεσινή συνάντηση και ευχήθηκε να αποτελέσει την αφετηρία για συζητήσεις και συνεννοήσεις, ώστε να προγραμματισθεί καλύτερα η επόμενη ημέρα για την πόλη.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως εκτός από τις πλακέτες στους Εθελοντές, ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για την αυτοθυσία τους, η ομάδα συγκέντρωσε και είδη για το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ANIMA.

Η συνάντηση του Go For Dionysos ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις, επισημάνσεις καθώς και ερωτήσεις από τους παριστάμενους πολίτες, που προσήλθαν μαζικά. Πλην αυτών παραβρέθηκαν και οι Γ. Τραϊφόρος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Διονύσου, Γ. Καλαφατέλης τέως Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κ. Κουριδάκης επικεφαλής του Εύπολις, Μ. Μιχαήλ Πρόεδρος της Κοινότητας Διονύσου, ο τέως Αντιδήμαρχος Παιδείας Σπ. Αρνής και η τέως τοπική σύμβουλος Π. Οικονομάκου.

Για την επικοινωνία με την ομάδα Go For Dionysos το mail, στο οποίο μπορούν οι πολίτες να αναφέρουν προτάσεις και επισημάνσεις είναι gofordionysos@gmail.com