logo


Αναρτήθηκε πριν από λίγη ώρα στη δημόσια διαβούλευση για το ν/σ του ΥΠΕΝ περί διαχείρισης αποβλήτων… κλπ., που περιλαμβάνει και διατάξεις αποχαρακτηρισμού των λατομικών περιοχών, η σχετική θέση του Δήμου Διονύσου, μετά από επεξεργασία της διαπαραταξιακής επιτροπής και ομάδας ενεργών πολιτών. Η παρέμβαση, προϊόν σύνθεσης των δυο παραπλήσιων εισηγητικών προτάσεων όπως διαμορφώθηκε κατά την προχθεσινή (9/9) συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής, έχει ως εξής:

Στο άρθρο 62 του σχεδίου νόμου για την αντικατάσταση της παρ. 7 του άρθρου 48 του ν. 4512/2018 προτείνονται τα εξής:

α) Λατομικές περιοχές, που έχουν περιέλθει σε αδράνεια για περισσότερο από μία δεκαετία, αποχαρακτηρίζονται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, εφόσον τεκμηριωμένα δεν συντρέχουν λόγοι διατήρησής τους. Η απόφαση του Περιφερειάρχη, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας υπηρεσίας της οικείας Περιφέρειας και αιτιολογημένης γνώμης των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, αντίστοιχα, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Επισπεύδων για την έκδοση της ανωτέρω απόφασης δύναται να είναι ο οικείος Ο.Τ.Α Α΄ Βαθμού
β) Λατομικές ζώνες εξόρυξης λατομικών ορυκτών (όπως τα ορυκτά αυτά ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 43 του ν. 4512/2018), εντός των οποίων έχουν λειτουργήσει υπό οποιοδήποτε νομοθετικό καθεστώς λατομεία, τα οποία έχουν περιέλθει σε δεκαετή τουλάχιστον αδράνεια, σύμφωνα με διαπιστωτική πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας, που ενέκρινε την τελευταία σύμβαση μίσθωσης, αποχαρακτηρίζονται στο σύνολό τους, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, αν:
βα) έχει εκδοθεί σχετικό προεδρικό διάταγμα ή άλλη προστατευτική διάταξη για τη συγκεκριμένη περιοχή, ή
ββ) έχει θεσμοθετηθεί Ρυθμιστικό Σχέδιο, ή Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή βάσει γενικότερα του χωροταξικού σχεδιασμού, οι διατάξεις του οποίου είναι αντίθετες προς τη λειτουργία λατομείων στη συγκεκριμένη λατομική ζώνη, ανεξαρτήτως τρόπου εξόρυξης λατομικού ορυκτού .
Η ως άνω διαδικασία προηγείται σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εάν εκκρεμούν αιτήματα αδειών έρευνας ή έγκρισης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή έγκρισης σύμβασης εκμετάλλευσης.».
Σε περίπτωση υποβολής οιουδήποτε σχετικού αιτήματος η αρμόδια υπηρεσία υποχρεούται αμελλητί να ενημερώσει εγγράφως τους οικείους Ο.Τ.Α Α΄ και Β΄ βαθμού.

Δυνητικά ή επικουρικά
δεδομένου ότι, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην διαδικασία αποχαρακτηρισμού των ανενεργών λατομείων στο Πεντελικό όρος προκειμένου να αποκατασταθεί το τραυματισμένο πεντελικό τοπίο ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής (παρ. 1 περ. γ΄ του άρθρου 18 και παρ. 7 περ. θ΄ του άρθρου 38 του ν. 4277/2014). Για την επίτευξη του σκοπού αυτού προτείνεται να προστεθεί περ. γ΄ στην παρ. 7 του άρθρου 48 με το ακόλουθο περιεχόμενο:

γ) Εντός των ζωνών προστασίας του Πεντελικού όρους, σύμφωνα με το από 26-8/21-10-1988 προεδρικό διάταγμα με τίτλο «Καθορισμός ζωνών προστασίας του όρους Πεντέλη, χρήσεων και όρων δόμησης αυτών» (Φ.Ε.Κ. Δ΄ 755/1988), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει,δεν επιτρέπεται σύναψη σύμβασης μίσθωσης εκμετάλλευσης λατομείων και η λειτουργία τους, και οι λατομικές ζώνες που δεν διαθέτουν σύμβαση μίσθωσης και δεν λειτουργούν αποχαρακτηρίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από αίτημα του οικείου Δήμου».