logo


Εντός των ημερών θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά στη διαχείριση αποβλήτων, ανακοίνωσε τις προάλλες ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ Μ. Γραφάκος. Το εν λόγω νομοσχέδιο, υπενθυμίζεται, έχει ειδικό βάρος για το Δήμο Διονύσου, μια που περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό ανενεργών λατομικών περιοχών, αίτημα που κυριαρχεί για την πόλη μας τα τελευταία τρία χρόνια, μετά και από την εκδήλωση εταιρικής πρόθεσης να εγκαταστήσει νέα λατομική δραστηριότητα στην Πεντέλη.

Όπως έχει ήδη καταγράψει η Οδός Διονύσου, στη διαβούλευση που προηγήθηκε και ολοκληρώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, παρενέβη ο Δήμος με τοποθέτησή του, προϊόν συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας της διαπαραταξιακής επιτροπής κατά των νέων Λατομείων με ενεργούς πολίτες. Κεντρικό σημείο της τοποθέτησης, την οποία στήριξαν στην ίδια διαβούλευση οι Δήμοι Πεντέλης και Κηφισιάς, η ισχυροποίηση των διατάξεων που προβλέπουν τον αποχαρακτηρισμό των λατομικών περιοχών. Παρενέβη όμως με τοποθέτησή του και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, στην αντίθετη προφανώς κατεύθυνση.

Για την αντίκρουση της θέσης του ΣΜΕ, και προς αρωγή της Δημοτικής Αρχής όταν έρθει η ώρα να υποστηρίξει το αίτημα του Δήμου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου και στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές και στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε και πάλι συνάντηση το Σάββατο 14/9 ανάμεσα σε ενεργούς πολίτες και μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής, ώστε να μελετηθούν οι απόψεις του Συνδέσμου και να διαμορφωθούν τα αντεπιχειρήματα. Είχε μάλιστα προταθεί ο συντονισμός των κινήσεων με τους άλλους δυο Δημάρχους- Πεντέλης και Κηφισιάς- ώστε πριν το νομοσχέδιο εισαχθεί στη Βουλή να προηγηθεί από κοινού συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΝ, με στόχο ο τελευταίος να δεσμευθεί για τα Λατομεία.

Έξι ημέρες αργότερα, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Δήμαρχος Διονύσου Κ. Μαϊχόσογλου, αφού ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στη διαμόρφωση της θέσης του Δήμου, ενημέρωσε το Σώμα πως συναντήθηκε με τον υφυπουργό ΠΕΝ Ν. Ταγαρά. Ο τελευταίος, όπως τόνισε η Δήμαρχος, επιβεβαίωσε την πρόθεση της πολιτείας να μην επιτρέψει την εκ νέου λατομική δραστηριότητα στην Πεντέλη. Επιπλέον η κ. Μαϊχόσογλου τόνισε πως όταν το νομοσχέδιο οδεύσει προς συζήτηση, ο Δήμος θα είναι παρών στις οικείες Επιτροπές ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο και η διαπαραταξιακή επιτροπή θα ενημερώνονται συνεχώς. Στην ίδια συνεδρίαση ο τέως Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης επεσήμανε την ανάγκη ο Δήμος να παρίσταται όχι μόνο κατά τη συζήτηση στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές αλλά και σε αυτήν της Ολομέλειας της Βουλής, να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα κόμματα για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς και να παρακολουθεί στενά τη νομοθετική επεξεργασία του. Την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση ώστε να διασφαλισθεί η μη λειτουργία νέων Λατομείων ζήτησε από την πλευρά του ο επικεφαλής του “Εύπολι” Κ. Κουριδάκης, ενώ και ο Ν. Καρυστινός από το “Νέο Διόνυσο” επέμεινε στη συνεχή παρουσία του Δήμου στις Επιτροπές, πριν το νομοσχέδιο φτάσει στην Ολομέλεια.

Στις Επιτροπές αυτές είναι προφανές ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να πάει διαβασμένη- τόσο για τις διατάξεις του νομοσχεδίου όσο και για τις αντίθετες θέσεις, από όπου και αν εκφράζονται. Πρέπει, δηλαδή, τόσο να υποστηρίξει σθεναρά την άποψη του Δήμου όσο και να αντικρούσει, το ίδιο σθεναρά, όλα τα περί του αντιθέτου επιχειρήματα. Τα οποία έχουν ήδη μελετηθεί και αναλυθεί και εξεταστεί από όσους- μέλη της διαπαραταξιακής, αιρετοί, μηχανικοί, ενεργοί πολίτες- συναντήθηκαν πριν από δυο εβδομάδες.

Έχει προχωρήσει σε αντίστοιχη μελέτη η Δημοτική Αρχή; Σκοπεύει να συγκαλέσει- και πότε- τη διαπαραταξιακή επιτροπή, ώστε να διαμορφωθεί μια εμπεριστατωμένη θέση και άποψη ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου; Έχει έρθει σε συνεννόηση με τους άλλους δυο Δημάρχους, εκ των οποίων- υπενθυμίζεται- ο ένας είναι και Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, ώστε συντεταγμένα να υπερασπισθούν το βουνό; Έχει απευθυνθεί στα κόμματα, των οποίων οι σχετικές επερωτήσεις αποδείχθηκαν στο παρελθόν πολύτιμες; Πώς εννοεί, τελικά, τη συνεχή ενημέρωση της διαπαραταξιακής επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου;