logo


Ενημέρωση για την κινητοποίηση στις 24/9

Τη Δευτέρα εργολάβοι με εντολή του ΟΣΕ και του υπουργείου ήρθαν στο σταθμό Αγίου Στεφάνου με σκοπό να αφαιρέσουν όλο το δασάκι το οποίο βρίσκεται κατά μήκος των γραμμών του τρένου και αποτελείται κυρίως από κυπαρίσσια αλλά και πεύκα. Η δικαιολογία ήταν ότι προστατεύουν τη λειτουργία των τρένων. Το δάσος αυτό στέκει εκεί πάνω από 70 χρόνια χωρίς να έχει δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα στη λειτουργία των τρένων καθώς κλαδευόταν κάθε χρόνο από εξειδικευμένα συνεργεία του ΟΣΕ. Επίσης τα ευθυτενή και πλαγιόκλαδα κυπαρίσσια δεν πέφτουν και δεν σπάνε με τα χιόνια. Το δασάκι αυτό είχε φυτευτεί από τον ίδιο τον ΟΣΕ από τη μία για να δημιουργεί φράγμα στο θόρυβο των τρένων και από την άλλη να συγκρατεί τα πρανή από τις κατολισθήσεις.

Να σημειώσουμε ότι το δύσκολο είναι να κλαδέψεις και να προστατέψεις τα δέντρα ενώ το εύκολο, που για τους εργολάβους σημαίνει και μεγαλύτερο κέρδος, είναι να κόψεις τα δέντρα και να πουλήσεις και τα ξύλα.

Οι κάτοικοι της περιοχής μπήκαν μπροστά, έκαναν δική τους υπόθεση την προστασία του δάσους, βροντοφώναξαν “ό,τι δεν έκαψε η φωτιά δεν θα πάει από χέρι εργολάβου”.

Η δημοτική αρχή όταν κλήθηκε να σταματήσει την καταστροφή και μέσω του αντιδημάρχου πολιτικής προστασίας και μέσω του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Αγίου Στεφάνου αλλά και μέσω της ίδιας της δημάρχου, επικαλέστηκαν τη νομιμότητα ότι έχουν άδεια οι εργολάβοι, ότι είναι χώρος του ΟΣΕ και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Όταν βέβαια είδαν την αποφασιστικότητα των κατοίκων που μπήκανε μπροστά και σταμάτησαν το έγκλημα, σύρθηκαν και επικοινώνησαν με το υπουργείο και σταμάτησαν το έγκλημα. Τελικά αποδείχθηκε ότι ούτε νόμιμοι ήταν, ούτε άδεια είχαν οι εργολάβοι.

Για άλλη μία φορά έγινε πράξη το σύνθημα ο λαός θα σώσει το λαό.

Καλούμε τους κατοίκους περιοχής και τη δημοτική αρχή να καθαρίσουν άμεσα το χώρα από τα κομμένα δέντρα και να καλέσουν τους κατοίκους σε αναδάσωση του σημείου που καταστράφηκε με βάση τις προδιαγραφές του ΟΣΕ.

Χαιρετίζουμε τον κόσμο που μπήκε μπροστά την ώρα του εγκλήματος, στάθηκε κάτω από τα δέντρα και είπε το έγκλημα δεν θα περάσει. Χαιρετίζουμε τους κατοίκους και τους φορείς που ήρθαν την επόμενη μέρα και εμπόδισαν τις εργασίες. Υπερασπίστηκαν το αυτονόητο δικαίωμά τους να σώσουν το δάσος.

Καλούμε τους κατοίκους να είναι σε επαγρύπνηση και να μην επιτρέψουν αντίστοιχα εγκλήματα.

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Διονύσου

26/09/2024