logo


Σε μια και μόνο συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Σταμάτας, την Παρασκευή 27/9, και σε τρία μόλις θέματα, συμπυκνώθηκαν μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Διονύσου: Συνέπειες από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και πώς αυτές θα αντιμετωπιστούν το συντομότερο και το καλύτερο δυνατόν με το μυαλό στο χειμώνα που έρχεται. Αποκομιδή απορριμμάτων, και κυρίως των κηπαίων και των μπάζων, όπου πλην του Δήμου έχει και ο κάτοικος το δικό του μερίδιο ευθύνης. Και τέλος, το οικιστικό πρόβλημα, αυτό της αναγνώρισης και οριοθέτησης των οικισμών της περιοχής, ιδιαιτέρως που η εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου προχωρεί μεν αλλά χωρίς καμιά ενημέρωση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ή της μελετήτριας. Κοινό χαρακτηριστικό και στις τρεις σχετικές εισηγήσεις του Προέδρου της Κοινότητας, οι αιχμές κατά της Διοίκησης όσον αφορά και στις προθέσεις της αλλά και στο έλλειμμα ενημέρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στα ρέματα που διέρχονται από τη Σταμάτα, για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων, τόνιζε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κ. Πέππας και υπογράμμισαν και όλοι οι παριστάμενοι. Τουλάχιστον δυο από τα ρέματα αυτά- του Αγ. Φανουρίου και του Διονύσου- αποτελούν κίνδυνο για την περιοχή σε περίπτωση ισχυρών βροχοπτώσεων, αν δεν ληφθούν, “χτες” όπως ζητούσαν όλοι, συγκεκριμένα μέτρα ανάσχεσης. Εντύπωση προκάλεσε παράλληλα το γεγονός πως θολή, ακόμη και για τους δημοτικούς συμβούλους της Διοίκησης που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, παραμένει η εξέλιξη για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στη Λ. Σταμάτας- Δροσιάς. Μαζί, πάντως, με τις παρεμβάσεις στα ρέματα, το Τοπικό Συμβούλιο θα ζητήσει τη διάνοιξη δασικών δρόμων και ουσιαστικών αντιπυρικών ζωνών, στοχευμένες αναδασώσεις και δενδροφυτεύσεις για την αντιμετώπιση της δασικής καταστροφής, καθώς και αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές, στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στα ξωκλήσια της Σταμάτας. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στην εισήγηση του Προέδρου γινόταν αναφορά στο κονδύλι των επιχορηγήσεων του Υπουργείου που “όπως πληροφορούμαι πάει να διοχετευθεί σε δαπάνες που οφείλει να καλύψει εξ ολοκλήρου το Δασαρχείο και το Υπουργείο, καθώς και σε τρέχουσες ανάγκες καθαριότητας του Δήμου όπως η αποκομιδή των κηπαίων”, σε μια ευθεία αντιπαράθεση με την πρόσφατη απόπειρα της Διοίκησης, όπως εκφράσθηκε στη Δημοτική Επιτροπή, να διαθέσει μεγάλο τμήμα των επιχορηγήσεων στον τομέα αυτόν της αποκομιδής.

Η αποκομιδή, από την άλλη πλευρά, ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν επί ώρα το Τοπικό Συμβούλιο, μια που μαζί με τον Κανονισμό Καθαριότητας που εφαρμόζεται με κενά- “καμιά από όλες ανεξαιρέτως τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές δεν έχει σπάσει αυγά”, είπε χαρακτηριστικά η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Αγγ. Πέππα– και οι κάτοικοι δεν έχουν αποκτήσει συνείδηση για το δικό τους μερίδιο ευθύνης και τις υποχρεώσεις τους. Υπήρξαν μάλιστα φωνές, όπως αυτή του νέου τοπικού συμβούλου Α. Ζαγάρη, στη θέση του Γ. Κριεμάδη από τη μείζονα μειοψηφία που εξέπεσε του αξιώματός του, που ζητούσαν την απομάκρυνση των κλαδεμάτων και των μπάζων με αποκλειστική ευθύνη και έξοδα των κατοίκων, «γιατί ο Δήμος δεν είναι η Φιλιππινέζα κανενός”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται εδώ πως με βάση τον ισχύοντα Κανονισμό Καθαριότητας, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να απομακρύνει μέχρι 3 κυβικά κηπαίων το χρόνο ανά ιδιοκτησία- όγκος που φαντάζει ελάχιστος για μια πόλη με τα “πράσινα» χαρακτηριστικά του Δήμου Διονύσου. Και αν- όπως υπενθύμισε ο επικεφαλής της μείζονος Γ. Καλαφατέλης– στους όγκους των ιδιωτικών κλαδεμάτων προστεθούν και οι ανακαινίσεις του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, που εναποτίθενται παντού στους δρόμους του Δήμου, τότε εξηγείται και η έκρηξη στον όγκο των απορριμμάτων, για τα οποία η αποκομιδή- σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού- γίνεται όλο και πιο δύσκολα. Πάντως στις προθέσεις της Διοίκησης είναι η τροποποίηση του Κανονισμού, όπως ενημέρωσε η κ. Πέππα- αλλά μέχρι τότε το Τοπικό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων της Σταμάτας, ειδικά για τη διαχείριση των κηπαίων και των ογκωδών απορριμμάτων. Εντύπωση και εδώ προκάλεσε η εισήγηση του Προέδρου της Κοινότητας, που περιείχε αιχμές κατά της Διοίκησης: “Πιστεύαμε πως πρόκειται για προσωρινά προβλήματα οργάνωσης που σύντομα θα επιλυθούν. Δυστυχώς μοιάζει αυτή κατάσταση να παγιώνεται, να καθίσταται μόνιμη και να μην φαίνεται λύση στο κοντινό τουλάχιστον μέλλον”. Στην ίδια εισήγηση εξάλλου γίνεται φανερό πως η Κοινότητα δεν έχει ενημερωθεί “για το αυτονόητο”, δηλαδή το πρόγραμμα εβδομαδιαίας αποκομιδής και καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων, με αποτέλεσμα τα συχνά και εύλογα παράπονα των συμπολιτών.

Τρίτο στη σειρά ήταν το σημαντικότατο θέμα με την οριοθέτηση των οικισμών της Σταμάτας, στο πλαίσιο της εκπόνησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει καταγράψει η Οδός Διονύσου, για το συγκεκριμένο ζήτημα κατά τη σχετική παρουσίαση των σκέψεων της μελετήτριας τον περασμένο Ιούλιο, είχαν αντιπαρατεθεί με σφοδρότητα κάτοικοι της Σταμάτας από τη μια πλευρά, ανάμεσά τους και η κ. Πέππα, και η Δήμαρχος με τη μελετήτρια από την άλλη πλευρά. Αιτία η πεποίθηση των πρώτων πως οι προβλέψεις του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου κινούνται υπέρ των οικισμών του Αγ. Στεφάνου και της Άνοιξης σε βάρος αυτών των Σταμάτας. Προς επίρρωση αυτής της πεποίθησης η κ. Πέππα τόνισε πως στην πλατφόρμα όπου αναρτώνται εδώ και δυο μήνες σχόλια και απόψεις για το ΤΠΣ της πόλης, η Δημοτική Αρχή δεν έχει αναρτήσει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον περασμένο Ιούλιο, με την οποία ζητείται η οριοθέτηση όλων των οικισμών προ του 1923, με ενιαία κριτήρια, ισότιμα και χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Επιπλέον δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ή γνωστό αν η απόφαση αυτή, που αποτελεί την επίσημη θέση του Δήμου, έχει προωθηθεί προς τη μελετήτρια ώστε το ΤΠΣ να εναρμονίζεται με αυτήν. Η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας μετέφερε επιπλέον και τις φήμες που εμφανίζουν τη μελετήτρια απρόθυμη να ασχοληθεί με τις δύσκολες περιπτώσεις των οικισμών του Δήμου και την οριοθέτησή τους, καθώς και αυτές που μιλούν για ολιγοήμερη μόνο διαβούλευση γύρω από τα σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου που θα δοθούν στη δημοσιότητα στα μέσα Οκτωβρίου. Με τις παραπάνω απαισιόδοξες εκτιμήσεις συντάχθηκαν όλα τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου και αποφάσισαν να ζητήσουν από τη Δήμαρχο και τη μελετήτρια πληρέστερη ενημέρωση, πριν να ολοκληρώσει το οποιοδήποτε σενάριο για το Σχέδιο. Διαφορετικά, “υπάρχει ο κίνδυνος το Τοπικό Πολεοδομικό να προωθηθεί για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, οπότε τα πράγματα, που αφορούν στο μέλλον της περιοχής, δυσκολεύουν πολύ περισσότερο”.

Αξίζει εδώ να σημειωθούν και τα εξής: Την εν λόγω συνεδρίαση, που διήρκεσε πάνω από δυόμιση ώρες, παρακολούθησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Σ. Μάνδαλακα, Μ. Θεοδωρίδου- Πέππα και Αγγ. Πέππα από την παράταξη της Διοίκησης, καθώς και ο τέως Δήμαρχος. Και παρόλο που πολλές φορές οι δυο τελευταίοι μονοπώλησαν την συζήτηση, αυτή διεξήχθη χωρίς τις συνηθισμένες αντιπαραθέσεις και αψιμαχίες- ακόμα και όταν η κουβέντα ήρθε στο περίφημο αντιπλημμυρικό έργο της Λ. Σταμάτας- Δροσιάς, για το οποίο στο πρόσφατο παρελθόν οι κόντρες εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου ήταν οξύτατες.