logo


Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και για τον 5ο Λατομικό Χώρο ενδιαφέροντός της, στη θέση ΠΥΡΙΖΑ της Κοινότητας Διονύσου, κατέθεσε η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ, η οποία εδώ και τρία χρόνια προσπαθεί να εγκαταστήσει εκ νέου λατομική δραστηριότητα στην Πεντέλη.

Αυτό προέκυψε από την προχθεσινή (4/10) συνάντηση μελών της διαπαραταξιακής επιτροπής κατά των νέων Λατομείων, πoυ πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό Δημαρχείο μετά από πρόσκληση της Δημάρχου Διονύσου Κ. Μαϊχόσογλου. Στη συνάντηση αυτή, ενημερωτικού χαρακτήρα, (σ.σ. στην οποία, σημειωτέον, άλλα μέλη ειδοποιήθηκαν την τελευταία στιγμή και άλλα καθόλου), η κ. Μαϊχόσογλου ενημέρωσε πως η νέα ΜΠΕ κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια, η οποία και την απέστειλε στο Δήμο για να γνωμοδοτήσει σχετικά, όπως προβλέπεται, σε διάστημα 25 εργάσιμων ημερών.

Η νέα αυτή Μελέτη έρχεται λίγες ημέρες μόνον πριν να εισαχθεί προς συζήτηση στις επιτροπές και την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τη διαχείριση των αποβλήτων, όπου περιλαμβάνονται διατάξεις για τον αποχαρακτηρισμό των λατομικών περιοχών.

Ενόψει της παραπάνω διαδικασίας, που πάντως δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, όπως είπε η Δήμαρχος, δρομολογείται συνάντηση των 3 Δημάρχων του βουνού (Διονύσου, Πεντέλης και Κηφισιάς) με τον υπουργό Θ. Σκυλακάκη, καθώς και ενημέρωση των βουλευτών που εκλέγονται στην περιοχή, ενώ συνεχείς είναι οι επαφές με το υπουργικό γραφείο, ώστε πριν το ν/σ εισαχθεί στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο Δήμος να ενημερωθεί για την τελική διατύπωση των επίμαχων διατάξεων, και ειδικά αν έχουν συμπεριλάβει- και με ποιον τρόπο- τις τροποποιήσεις που έχει ζητήσει με την τοποθέτησή του στη δημόσια διαβούλευση του Σεπτεμβρίου.

Θα ακολουθήσει, τέλος, στις αρχές της εβδομάδας ακόμη μια συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής, αφού μελετηθεί και η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ, αλλά και για να προετοιμαστεί ο Δήμος ενόψει της παρέμβασής του κατά τις συζητήσεις του νομοσχεδίου στη Βουλή. Ιδιαιτέρως επειδή στη δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου, απέναντι στην πάγια θέση του Δήμου περί μη λειτουργίας νέων Λατομείων στην Πεντέλη, εμφανίστηκε η αντίθετη φωνή του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, τα επιχειρήματα του οποίου θα χρειαστεί να αντικρουστούν. Ήδη στα χέρια της Δημάρχου βρίσκεται κείμενο που συνέταξε ομάδα ενεργών πολιτών, όπου ενισχύεται η επιχειρηματολογία του Δήμου και παρατίθενται εναλλακτικά σενάρια.