logo


Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στις 6 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγ. Στεφάνου θα παρουσιαστούν, και διαδικτυακά, τα συμπεράσματα της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Διονύσου για όλες τις Κοινότητες, καθώς και τα εναλλακτικά σενάρια χωρικού σχεδιασμού που διαμορφώθηκαν κατά την πρώτη φάση εκπόνησης της μελέτης:

Την Παρασκευή 18/10/2024 στις 18:00, ο Δήμος Διονύσου σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την Δημόσια Παρουσίαση των εναλλακτικών σεναρίων του 1ου σταδίου εκπόνησης της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου μας.

Η παρουσίαση προς το Δήμο θα γίνει από τη μελετητική ομάδα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγίου Στεφάνου, οδός Πεντζερίδη 3 και θα αναμεταδοθεί «ζωντανά» από το κανάλι του Δήμου Διονύσου στο YouTube.

Από την επομένη ημέρα της παρουσίασης θα μπορεί ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να συμμετάσχει στη δημοσιοποίηση αποκλειστικά διαμέσου της Πλατφόρμας Συμμετοχής https://polsxedia.ypen.gov.gr/. Επισημαίνεται ότι η δυνατότητα υποβολής σχολίων των ενδιαφερόμενων πολιτών, αξιολόγησης των εναλλακτικών σεναρίων και της  πρότασης του μελετητή στην Πλατφόρμα  θα  παραμείνει  ενεργή πέντε (5) ημερολογιακές ημέρες που έπονται της παρουσίασης  των εναλλακτικών σεναρίων.

Σημειώνεται επίσης, ότι η επίσημη διαβούλευση της μελέτης ΤΠΣ θα πραγματοποιηθεί  κατά το 2ο Στάδιο αυτής, συγκεκριμένα στο πλαίσιο δημοσιοποίησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΤΠΣ και δεν πρέπει να συγχέεται με την παρούσα διαδικασία.

Η δημοσιοποίηση θα διαρκέσει πέντε ημέρες.

Μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα του ΥΠΕΝ, η οποία έχει ενταχθεί και στην ιστοσελίδα του Δήμου Διονύσου από τον περασμένο Ιούλιο, υπάρχουν αναρτημένα 110 συνολικά σχόλια, είτε από μεμονωμένους ιδιώτες είτε από φορείς, με τα μισά από αυτά να αφορούν στην Άνοιξη (51) και αμέσως μετά τη Σταμάτα (27 σχόλια). Πολύ λιγότερες παραδόξως, μόλις 14, είναι οι παρεμβάσεις για τον Άγ. Στέφανο, και ακολουθούν η Ροδόπολη με 9 σχόλια, η Δροσιά με 5 και ο Διόνυσος με το Κρυονέρι από ένα σχόλιο. Τέλος, εμφανίζονται και δυο γενικότερες παρεμβάσεις, σχετικές με τη μελέτη για τις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή στο Δήμο μας η πρώτη (σ.σ. για την οποία δεν υπάρχει απολύτως καμιά ενημέρωση) και με την οριοθέτηση των οικισμών η δεύτερη.

Ειδικά πάντως για την Κοινότητα Σταμάτας, όπου η οριοθέτηση των τριών οικισμών της παραμένει το κεντρικό αίτημα, επικρατεί ανησυχία για την κατεύθυνση που έχει διαμορφωθεί στα σενάρια της μελετήτριας, ιδιαιτέρως επειδή καμιά ενημέρωση δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, όπως διαπίστωσε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου η Αγγ. Πέππα, δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας. Η ίδια, μάλιστα πρότεινε στο Συμβούλιο να ζητήσει από τη Δήμαρχο και τη μελετήτρια, ξεχωριστή ενημέρωση για τα σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου που αφορούν στη Σταμάτα, πριν ακόμη τεθούν σε δημόσια διαβούλευση “γιατί τότε θα είναι πλέον αργά”.

Άγνωστο είναι αν το αίτημα έχει διαβιβασθεί στη Δήμαρχο και στη μελετήτρια και αν έχει γίνει δεκτό. Η διαδικασία, εντούτοις, που προβλέπεται σύμφωνα με την πλατφόρμα σχεδιασμού του ΥΠΕΝ στη φάση αυτή, περιλαμβάνει τον πρώτο έλεγχο των συμπερασμάτων και των σεναρίων από την τριμελή επιτροπή παρακολούθησης του ΤΠΣ (ένας εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ, ένας από το ΤΕΕ και ένας από το Δήμο) και το Δήμο.

Eν συνεχεία το τελικό υλικό του μελετητή- όπως χάρτες εναλλακτικών σεναρίων, επεξηγηματικό κείμενο, παρουσίαση- αποστέλλεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο και μεταφορτώνεται στην πλατφόρμα του Υπουργείου, με στόχο από την επομένη της παρουσίασης, να τεθεί στη δημοσιότητα για πέντε μόλις ημερολογιακές ημέρες!

Στις συμβατικές υποχρεώσεις των μελετητών περιλαμβάνεται και η ενημέρωση του Δήμου, πριν τα σενάρια δοθούν στη δημοσιότητα. Αυτή η ενημέρωση, όπως προκύπτει από το πλαίσιο που έχει τεθεί από το Υπουργείο και έχουν ήδη ακολουθήσει άλλοι Δήμοι όπου η πρώτη φάση του ΤΠΣ έχει ολοκληρωθεί, περιλαμβάνει την με κάθε πρόσφορο μέσο ενημέρωση όχι μόνο του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά ολόκληρου του πληθυσμού, τόσο για το σύνολο των εναλλακτικών σεναρίων όσο και για το επικρατέστερο. Γι’ αυτό και απευθύνεται πρόσκληση στους πολίτες να παρακολουθήσουν είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά τη σχετική ενημέρωση, στη διάρκεια της οποίας προβλέπεται και η υποβολή ερωτήσεων. Στην πενθήμερη δημοσιοποίηση που θα ακολουθήσει από την επόμενη κιόλας ημέρα, οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνουν πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις πλέον.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των σχολίων, οι μελετητές, μαζί με την επιτροπή παρακολούθησης, αξιολογούν άμεσα όλα τα σχόλια που υποβλήθηκαν και σε συνεδρίαση που προγραμματίζεται με συμμετοχή της επιτροπής παρακολούθησης παρουσιάζονται τα βασικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση εξετάζονται τα κρισιμότερα θέματα που προέκυψαν από τη διαδικασία συμμετοχής και τη συζήτηση με το κοινό, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα κριτήρια βιωσιμότητας, όπως οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές τους πτυχές. Επισημαίνονται τα σημαντικότερα ζητήματα που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση και καθορίζονται οι βασικές κατευθύνσεις για την τελική διαμόρφωση της πρότασης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Στη διακριτική ευχέρεια, επιπλέον, του Δήμου είναι να φέρει τα σενάρια στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε αυτά να συζητηθούν και να υποβληθούν παρατηρήσεις, όμως η σχετική απόφαση δεν είναι δεσμευτικού χαρακτήρα.

Και επειδή το Σχέδιο αφορά στο μέλλον και στη βιωσιμότητα της πόλης και στην τύχη των περιουσιών και της ζωής μερικών χιλιάδων κατοίκων, καλό θα ήταν η ενημέρωση αυτή- ολόκληρου του πληθυσμού, επαναλαμβάνεται- να οργανωθεί κατά τον καλύτερο τρόπο, σε μια καλά προετοιμασμένη και δομημένη διαδικασία, στην οποία τα σενάρια να παρουσιαστούν λεπτομερώς και κατανοητά από όλους, ώστε οι πολίτες να μπορούν να υποβάλουν παρατηρήσεις και ερωτήσεις όπως άλλωστε προβλέπεται ρητά:

«Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους, χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς προσώπων και φορέων, καθώς και διάλογο μεταξύ του κοινού, των μελετητών και των εκπροσώπων του Δήμου».

Ισχυρό αντιπαράδειγμα για τη διαδικασία αυτή ήταν οι επιμέρους συναντήσεις που οργανώθηκαν τον Ιούλιο, για τις περιπτώσεις των Κοινοτήτων ανά δυο, όπου απουσίαζε και η στοιχειώδης τεχνική υποδομή αλλά και η τήρηση των ελάχιστων κανόνων συζήτησης, με αποτέλεσμα να αποδειχθούν τουλάχιστον αντιπαραγωγικές.