logo


Πραγματοποιήθηκε προχθές, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις 6 το βράδυ, η συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής κατά της εγκατάστασης νέων Λατομείων στην Πεντέλη, διευρυμένης με τους δυο ντόπιους μηχανικούς (Λ. Φέρμελη και Γ. Λαγκαδινό) που έχουν ασχοληθεί με το θέμα από τότε που ξεκίνησε να απασχολεί την πόλη, το 2021. Στη συνάντηση παραβρέθηκε επίσης και ο Α. Τσίγκος, ειδικός σύμβουλος της Δημάρχου Κ. Μαϊχόσογλου για ενεργειακά και τεχνικά θέματα.

Στην προχθεσινή συνάντηση παρέστησαν ακόμη οι Γ. Καλαφατέλης και Γ. Φωτάκης, τέως Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού αντιστοίχως, ο Κ. Κουριδάκης επικεφαλής του Εύπολι, και οι δημότες Κ. Μπομπής και Π. Γεωργιάδης.

Η συζήτηση είχε δυο διακριτά σκέλη: Το πρώτο σκέλος αφορούσε στην απόκρουση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ κατέθεσε πριν από λίγο καιρό προς διαβούλευση και αφορά στην εγκατάσταση λατομικής δραστηριότητας στον 5ο Λατομικό Χώρο ενδιαφέροντός της, στη θέση Πύριζα, συνδυάζοντάς την με την ενεργοποίηση και των άλλων 4 Λατομικών Χώρων. Υπενθυμίζεται εδώ πως η εταιρεία εδώ και τριάμιση χρόνια προσπαθεί να μισθώσει έκταση 900 περίπου στρεμμάτων στην Πεντέλη, χωρισμένη σε 5 τμήματα, για να ξεκινήσει και πάλι εξόρυξη μαρμάρου δίπλα στην πόλη μας. Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν τελεσφορήσει. Από την άλλη πλευρά, όμως, ούτε και η πολιτεία- παρά τις κατά καιρούς σχετικές προφορικές δεσμεύσεις κυβερνητικών παραγόντων- έχει προχωρήσει σε μια οριστική, νομοθετική, διευθέτηση του προβλήματος αποτρέποντας δια παντός τέτοιες προθέσεις.

Το οπλοστάσιο του Δήμου για την απόκρουση, και την απόρριψη από το Δημοτικό Συμβούλιο, της ΜΠΕ μετά από τριάμιση χρόνια είναι πλέον αρκετά πλούσιο, ενώ και η προσεκτική ανάγνωσή της ανέδειξε αντιφάσεις, υπαναχωρήσεις και αστήρικτους ισχυρισμούς, που την καθιστούν αναξιόπιστη, τόνισε ο κ. Φωτάκης. Ο ίδιος επανέλαβε πως σύμμαχος του Δήμου, με ρόλο κλειδί στην πορεία απόρριψης και αυτής της ΜΠΕ, θα πρέπει να είναι- όπως και στο παρελθόν- η Αρχαιολογία, με τρία τμήματά της μάλιστα, Νεότερων Μνημείων, Κλασικών Αρχαιοτήτων και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, αλλά όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει σχετική αλληλογραφία. Ο κ. Φωτάκης επιπλέον ανέτρεξε στις κινήσεις του Δήμου (σε πολιτικό, αυτοδιοικητικό, κοινωνικό και δικαστικό επίπεδο) κατά το πρόσφατο παρελθόν, που έβαλαν φρένο στις επιδιώξεις της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ, και επανέλαβε πως αυτές οι επιδιώξεις βρίσκουν μπροστά τους τόσο τον αρχαιολογικό νόμο (σ.σ. Η περιοχή εξόρυξης επηρεάζει πληθώρα αρχαιολογικών χώρων) όσο και το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, που προβλέπει την αποκατάσταση των ανενεργών λατομείων της Αττικής, και βέβαια της Πεντέλης. Προσέθεσε, τέλος, τις επιβαρύνσεις που θα δεχθεί το ανεπαρκές οδικό δίκτυο της πόλης από τις δεκάδες δρομολογίων βαρέων οχημάτων, τους κινδύνους από κατολισθήσεις λόγω σεισμών, αλλά και τις επιπτώσεις στο βουνό από την πρόσφατη πυρκαγιά του καλοκαιριού.

Άγνωστες, πάντως, προς το παρόν παραμένουν οι θέσεις των υπολοίπων αρμόδιων φορέων, αν και στις προηγούμενες απόπειρες της εταιρείας δικός της σύμμαχος είχε αναδειχθεί το Δασαρχείο, που σε επαίσχυντο, όπως χαρακτηρίστηκε και προχτές, έγγραφο υποστηρίζει πως μετά από την ανάπτυξη της λατομικής δραστηριότητας “η τελική εικόνα θα είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με την υφιστάμενη και η οπτική ποιότητα του τοπίου θα αναβαθμισθεί”! Το ίδιο αυτό Δασαρχείο, προσέθεσε ο κ. Λαγκαδινός, δεν είχε προχωρήσει- ως όφειλε- στην αποκατάσταση των περιοχών όπου λειτουργούσαν τα ανενεργά επί σχεδόν 30 χρόνια Λατομεία ΠΑΡΘΕΝΩΝ και ΔΙΟΜΗΔΗΣ, μια που δεν το έπραξαν, ως επίσης όφειλαν, οι ιδιοκτήτες τους.

Όσον  αφορά στις επόμενες κινήσεις του Δήμου, η Δήμαρχος επανέλαβε πως θα προγραμματισθεί   συνάντηση των 3 Δημάρχων του βουνού (Διονύσου, Πεντέλης και Κηφισιάς, της οποίας ο Δήμαρχος Β. Ξυπολυτάς είναι και Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία και την Ανάπλαση της Πεντέλης-ΣΠΑΠ) με την ηγεσία του ΥΠΕΝ, το θέμα θα συζητηθεί στο Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου και εν συνεχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο το αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ ο Δήμος θα δώσει το παρών και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όταν έρθει η ώρα να συζητηθεί και εκεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης.

Τέλος, ο κ. Λαγκαδινός κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συνυπολογίσουν και την παράμετρο του υπό εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) και πρότεινε, να ζητήσει ο Δήμος αναστολή οικοδομικών εργασιών και αδειών στις ανενεργές Λατομικές Ζώνες μέχρι την ολοκλήρωση του ΤΠΣ, όπου θα προβλέπεται κατάργηση των Ζωνών αυτών όπως αποτυπώνονται στο Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας της Πεντέλης. Μένει, εντούτοις, να εξακριβωθεί μήπως το αίτημα αυτό επηρεάσει και τον υπόλοιπο Δήμο.

Αισιόδοξη, πάντως, εμφανίστηκε η κ. Μαϊχόσογλου, μια που όπως τόνισε, πριν προχωρήσει η ΜΠΕ της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ, θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη διαχείριση αποβλήτων, που περιλαμβάνει και διατάξεις για τον αποχαρακτηρισμό των λατομικών περιοχών.

Και σ’ αυτό αφορούσε το δεύτερο σκέλος της προχθεσινής συνάντησης: Στο νομοσχέδιο αυτό, υπενθυμίζεται, έχει παρέμβει και ο Δήμος Διονύσου με μια πρόταση τροποποίησης των σχετικών διατάξεων και- αν αυτή δεν γίνει δεκτή- με εναλλακτική πρόταση θωράκισης ειδικά της Πεντέλης. Απέναντι στην πρόταση αυτή τέθηκε με παρέμβασή του ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, τα επιχειρήματα του οποίου θα κληθεί η Δημοτική Αρχή να αντικρούσει όταν έρθει η ώρα να συζητηθεί το νομοσχέδιο στις επιτροπές της Βουλής με τη συμμετοχή φορέων. Ήδη κείμενο αντίκρουσης της θέσης του ΣΜΕ, που επεξεργάστηκε ομάδα ενεργών πολιτών, βρίσκεται στα χέρια της Δημάρχου για να το χρησιμοποιήσει κατά τη συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.