logo


Σε 3,5 σελίδες εκτείνονται οι προτάσεις του Τοπικού Συμβουλίου της Άνοιξης για έργα και μελέτες στην περιοχή, ενόψει της κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Διονύσου για το 2025. Οι προτάσεις και εδώ καλύπτουν όλους τους τομείς της ζωής στην πόλη- ασφαλτοστρώσεις και οδοποιία, σε συνδυασμό με την εξέλιξη του έργου της αποχέτευσης και της υπογειοποίησης του δικτύου του ΑΔΜΗΕ, αθλητικές εγκαταστάσεις, ύδρευση και αντιπλημμυρικά έργα, συντήρηση δημοτικών κτηρίων και κατασκευή σχολείων. Εντύπωση εντούτοις προκαλεί το γεγονός πως στις προτάσεις του Προέδρου Χ. Πιπέρη είχαν συμπεριληφθεί και έργα που ο ίδιος παραδέχθηκε πως έχουν ήδη πραγματοποιηθεί! Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ασφαλτοστρώσεις στις οδούς Κρήτης και Ιωαννίνων, οι οποίες αναφέρονταν στην αρχική εισήγηση, ο κ. Πιπέρης επιβεβαίωσε πως έχουν ήδη γίνει αλλά εμφανίζονται ως ζητούμενα στην απόφαση, όπως έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου. Συναφές με το παραπάνω και το γεγονός ότι στο Δήμο Διονύσου εκτελούνται σήμερα δυο εργολαβίες ασφαλτοστρώσεων (μια από το Δήμο και μια από το ΥΠΕΣ) και αναμένεται να ξεκινήσει και τρίτη, από την Περιφέρεια Αττικής. Το Τοπικό Συμβούλιο, όμως, δεν φάνηκε ενημερωμένο από την Τεχνική Υπηρεσία όσον αφορά στους δρόμους της Άνοιξης που πρόκειται να ασφαλτοστρωθούν στο πλαίσιό τους, όπως διαπίστωσε ο τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, που παρευρισκόταν στη συνεδρίαση. Ο ίδιος, εξάλλου, ενημέρωσε το Τοπικό Συμβούλιο για μια σειρά θεμάτων, όπως για την εξέλιξη του έργου της αποχέτευσης που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 1,5 χρόνο, για το φλέγον θέμα της οριοθέτησης των οικισμών στο πλαίσιο της εκπόνησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου- “ένα κακό Τοπικό Πολεοδομικό είναι καλύτερο από καθόλου”, επανέλαβε τη θέση του ο κ. Καλαφατέλης, υπογραμμίζοντας τη σημασία του για την πολεοδομική οργάνωση της περιοχής και ολόκληρου του Δήμου. Ο τέως Δήμαρχος αναφέρθηκε, τέλος, στα έργα που έχουν ολοκληρωθεί και σ’ αυτά που εκκρεμούν στην περιοχή, όπως οι έτοιμες μελέτες για τον ηλεκτροφωτισμό δρόμων όπως η Αγ. Αθανασίου και η Πρωταγόρα, καθώς και η λειτουργία της δεξαμενής ύδρευσης στον Προφήτη Ηλία, ενώ ειδικά για τις αθλητικές εγκαταστάσεις πρότεινε οι σχετικές εργασίες  να ενταχθούν σε συνολική εργολαβία για όλο το Δήμο. Εντύπωση και εδώ προκάλεσε η δήλωση του Προέδρου που κάλεσε τον τέως Δήμαρχο να φέρει εκείνος το θέμα ως αντιπολίτευση φέρτε τα εσείς “ως αντιπολίτευση, γιατί εμένα με αγνοούν”!

Κεντρικό σημείο των προτάσεων η ρύθμιση στην περιοχή γύρω από την περιοχή του Βρεφονηπιακού Σταθμού της Άνοιξης, μέσα στο δάσος και δίπλα σε ρέμα, που απασχολεί Διοικήσεις επί Διοικήσεων, χωρίς ακόμη να έχει υλοποιηθεί μια λύση που να εγγυάται την ασφάλεια παιδιών και προσωπικού με οδούς διαφυγής σε περίπτωση έκτακτων φαινομένων αλλά και την ασφαλή κυκλοφορία στους γύρω δρόμους.

Ακόμη ένα έργο που απασχόλησε το Τοπικό Συμβούλιο ήταν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πλατεία της Άνοιξης, για τις οποίες- υπενθυμίζεται- βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση από επιτροπή κατοίκων, επαγγελματιών και φορέων, ώστε να υποβάλουν πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

To Τοπικό Συμβούλιο απασχόλησε επίσης η σύνδεση με το δίκτυο της αποχέτευσης στα λεγόμενα τυφλά σημεία, δηλαδή στους αδιέξοδους δρόμους, αλλά και η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης όπου υπάρχουν ακόμη σωλήνες αμιάντου. Η τελευταία αυτή πρόταση, πάντως, εκ μέρους της Προέδρου του Συλλόγου «Η Πρόοδος» Φλ. Καραβατά, δεν συμπεριελήφθη στην απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, συμμετείχαν για πρώτη φορά ο Σ. Τσακουμάκης από την πλειοψηφία, στη θέση του έκπτωτου Ντ. Σχηματαριώτη, και η Αρ. Τσαγκαράκη στη θέση του επίσης έκπτωτου Π. Κόκκαλη από τη μείζονα, μαζί με τους Β. Κωστάκη από την πλειοψηφία και Δ. Ντόα από τον Εύπολι. Στη διαδικασία υποβολής προτάσεων είχαν κληθεί να συμμετάσχουν και οι τοπικοί φορείς, έτσι στη συνεδρίαση παρευρισκόταν η κ. Καραβατά, που μετέφερε τις επισημάνσεις του Συλλόγου του οικισμού Αγίων Αγγέλων- Φασίδερι “Η Πρόοδος”, ώστε να ενταχθούν στην απόφαση.

Παρών στη συνεδρίαση και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιω. Αμπαρτζίδης, που πρότεινε στο Τοπικό Συμβούλιο να επιμείνει στην εξεύρεση χώρου πάρκινγκ που θα εξυπηρετεί την πλατεία, αλλά και μια ξεχωριστή συνεδρίαση με αντικείμενο συζήτησης το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και απόφαση που θα ανεβεί στην πλατφόρμα διαβούλευσης του Υπουργείου, όπως έγινε για παράδειγμα με την αντίστοιχη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Σταμάτας.