logo


Αναστάτωση έχει προκληθεί σε μερίδα κατοίκων της Κοινότητας Διονύσου από την πρόθεση για αλλαγή χρήσης στην περιοχή από αποκλειστική κατοικία, που ισχύει σήμερα, σε αμιγή, όπως αποτυπώθηκε στα σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Διονύσου, που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή 18 Οκτωβρίου. Σε παρέμβασή τους, που ανέβηκε πριν από λίγο στην πλατφόρμα του ΥΠΕΝ, 7 συμπολίτες ζητούν να παραμείνει η χρήση της αποκλειστικής κατοικίας “για να αποφευχθούν οποιεσδήποτε παρενέργειες από κάποια αλλαγή”:

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ

Αναφορικά με την κατάρτιση του ΤΠΣ (Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου) του Δήμου Διονύσου, που αφορά ειδικότερα στην Κοινότητα Διονύσου, από τους μελετητές προτείνεται η αλλαγή στις Χρήσεις Γης, από ΜΟΝΟΝ κατοικίας που είναι σήμερα, σε ΑΜΙΓΟΥΣ και ΓΕΝΙΚΗΣ κατοικίας.

Όμως με το Πολεοδομικό Σχέδιο του Διονύσου του 1928 (ΦΕΚ 232Δ’/1928) και Νέας Αιολίδας του 1962 (ΦΕΚ 70Δ’/1962), όπως τροποποιήθηκε το 1968 και 1979 αντίστοιχα και ισχύει μέχρι σήμερα, οι Χρήσεις Γης ορίστηκαν και έκτοτε παραμένουν για περίπου 100 χρόνια, ως ΜΟΝΟΝ κατοικίας χωρίς Εμπορικές ή άλλες Οικονομικές Δραστηριότητες και αυτό λειτούργησε μέχρι σήμερα χωρίς κανένα πρόβλημα και έχει επίσης γίνει αποδεκτό, τόσο από τους γηγενείς κατοίκους, όσον και αυτούς που εγκαταστάθηκαν μεταγενέστερα στην συγκεκριμένη περιοχή, η οποία λειτούργησε κατά καιρούς, είτε ως αυτοτελής Κοινότητα, είτε ως αυτοτελής Δήμος.

Κατόπιν των ανωτέρω διεκδικούμε να παραμείνουν οι Υλοποιημένες Χρήσεις Γης ως έχουν μέχρι σήμερα ως ΜΟΝΟΝ κατοικίας, για να αποφευχθούν οποιεσδήποτε παρενέργειες από κάποια αλλαγή τους.

Οι Δημότες της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου

  • Μπομπής Κωνσταντίνος
  • Μπομπή- Αδειλίνη Ευτυχία
  • Γεωργιάδης Παναγιώτης
  • Γεωργιάδης- Θεσσαλονικέως Δέσποινα
  • Γαβαθάς Θεόδωρος
  • Γαβαθά Βιργινία
  • Ιατρού Δέσποινα

Στο ίδιο μήκος κύματος και η παρέμβαση του συμπολίτη Ν. Δακορώνια, η οποία μάλιστα προειδοποιεί “για δυναμικές κοινητοποιήσεις από τους συλλόγους και κατοίκους οργανωμένα ώστε για να μη πειραχτεί το υφιστάμενο καθεστώς ΤΠΣ”:

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Με μια σειρά διαταγμάτων και τροποποιήσεων τους κατοχυρώθηκε και ισχύει μέχρι σήμερα το ΤΠΣ (ενόσο είμασταν κοινότητα & αργότερα Δήμος πριν τη συνένωση) και οι χρήσεις γης προσδιορίζονται με σαφήνεια »αμιγής κατοικία με μόνη χρήση την κατοικία». Διαμαρτυρόμαστε λοιπόν έντονα και επιθυμούμε να εξαφανιστούν άμεσα οι προτάσεις για την μεταβολή των χρήσεων γης στην ΤΕ Διονύσου.
Αν δεν αυτό συμβεί να είστε σίγουροι πως θα υπάρξουν δυναμικές κοινητοποιήσεις από τους συλλόγους και κατοίκους οργανωμένα ώστε για να μη πειραχτεί το υφιστάμενο καθεστώς ΤΠΣ.
Σε αναμονή απάντησή σας.

Τι σημαίνει όμως η αποκλειστική και η αμιγής κατοικία και ποιες οι διαφορές μεταξύ τους;

Στο σχέδιο νόμου του 2017 με τίτλο “Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης” περιλαμβανόταν ο όρος αποκλειστική κατοικία, που στο άρθρο 2 προέβλεπε τα παρακάτω:

Άρθρο 02 – 1. Αποκλειστική Κατοικία

Περιοχές με αποκλειστική χρήση την κατοικία βάσει των ειδικών διαταγμάτων που τις διέπει τα οποία έχουν εγκριθεί πριν τη δημοσίευση του παρόντος.

Στις περιοχές αυτές δύναται να χωροθετούνται πλην της κατοικίας οι παρακάτω χρήσεις εφόσον προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.

(2) Κοινωνική Πρόνοια τοπικής σημασίας
(3) Εκπαίδευση, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και ειδική εκπαίδευση
(5) Μικρές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις
(6) Θρησκευτικοί χώροι που εξυπηρετούν τις ανάγκες της περιοχής – τοπικής σημασίας
(8.3) Δημοτικές αγορές
(10) Διοίκηση τοπικής σημασίας
(32) Γωνιές Ανακύκλωσης
(38) Εγκαταστάσεις σταθμών βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας

Στις περιοχές αποκλειστικής κατοικίας επιτρέπονται επιπλέον των ανωτέρω οι χρήσεις που ήδη προβλέπονται από τα ειδικά διατάγματα που διέπουν τις περιοχές, εντός προσδιορισμένων χώρων με δυνατότητα αναδιάταξής τους.

Όταν το νομοσχέδιο αυτό έγινε νόμος, με το Προεδρικό Διάταγμα 59/2018, η αποκλειστική κατοικία απαλείφθηκε και δεν προβλέπεται πλέον στον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας, ενώ και η σύγχρονη πολεοδομία δίνει κατευθύνσεις για πόλεις, στις οποίες οι χρήσεις να μπορούν να ικανοποιήσουν τις τοπικές και καθημερινές ανάγκες των κατοίκων τους.

Προβλέπεται εντούτοις η χρήση αμιγούς κατοικίας, όπου με βάση το άρθρο 2 του παραπάνω Π.Δ., επιτρέπονται μόνο:

Άρθρο 2

Αμιγής κατοικία

Στις περιοχές αμιγούς κατοικίας επιτρέπονται μόνο:

(1) Κατοικία.

(2) Κοινωνική πρόνοια τοπικής κλίμακας.

(3) Εκπαίδευση: Επιτρέπονται μόνο πρωτοβάθμια

(3.2.) και δευτεροβάθμια

(3.3) για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Δήμου.

(4) Αθλητικές Εγκαταστάσεις: Επιτρέπονται μόνον, από την υποκατηγορία. (4.1) των μικρών αθλητικών εγκαταστάσεων, οι Α1 και Δ χωρίς θεατές.

(5) Θρησκευτικοί χώροι τοπικής σημασίας με καθορισμό της θέσης τους από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.

(6) Πολιτιστικές εγκαταστάσεις τοπικής σημασίας μέχρι 200 τ.μ. συνολικής επιφάνειας δόμησης.

(8) Περίθαλψη.

Επιτρέπονται μόνο οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης άρθρου 9 ν. 2716/1999 (8.1.10).

10) Εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών. Επιτρέπονται μόνο Εμπορικά καταστήματα (10.1) και Καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών (10.2) που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Μέγιστη συνολική επιφάνεια καταστημάτων ανά οικόπεδο 150 τμ. συνολικής επιφάνειας δόμησης. Το μέγεθος αυτό μπορεί να εξειδικεύεται ή να περιορίζεται από τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

(15) Τουριστικά καταλύματα μέχρι 30 κλίνες.

(16.1) Στάθμευση (κτίρια-γήπεδα) αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους κοινής χρήσης, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, με καθορισμό θέσης από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.

(22) Επαγγελματικά εργαστήρια άρθρου 17 ν. 3982/2011. Επιτρέπονται μόνο φούρνοι έως 150 τ.μ. συνολικής επιφάνειας δόμησης. Το μέγεθος αυτό μπορεί να εξειδικεύεται ή να περιορίζεται από τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

(26.12) Γραμμικές υποδομές μεταφορών

(26.12.1) Οδοί (κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων)

(δυνατότητα εξειδίκευσης βάσει της οικείας νομοθεσίας)

(26.12.2) Οδοί ήπιας κυκλοφορίας

(26.12.3) Πεζόδρομοι

(26.12.4) Ποδηλατόδρομοι

(26.12.5) Πλατείες

(30) Γωνιές ανακύκλωσης και πράσινα σημεία (μικρά, μεγάλα κοινή υπουργική απόφαση 18485/26-4-2017 ΦΕΚ Β’ 1412). Επιτρέπονται μόνο Γωνιές Ανακύκλωσης.

(46) Αστική γεωργία λαχανόκηποι.

(48) Κατασκευές σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους κατά το άρθρο 20 του ΝΟΚ (49) Περίπτερα ενημέρωσης/έργα ερμηνείας περιβάλλοντος (πινακίδες, αποχωρητήρια, περίπτερα, στέγαστρα κ.λπ.)

(52) Ήπια θαλάσσια αναψυχή (κολύμβηση, ιστιοσανίδα, καταδύσεις, υποβρύχια φωτογράφηση κ.λπ.).

Η Κοινότητα Διονύσου σήμερα, αλλά όχι ανέκαθεν, διαθέτει όλες σχεδόν τις παραπάνω προβλεπόμενες χρήσεις, εκτός από αυτήν της δημοτικής, τοπικής, αγοράς, παρόλο που δυο περιοχές της, ένθεν και ένθεν της Λ. Διονύσου, είναι έτσι χαρακτηρισμένες στο Ρυμοτομικό Σχέδιο.

Το συγκεκριμένο καθεστώς έχει αποτελέσει και στο παρελθόν σημείο τριβής και έντονων αντιπαραθέσεων, ιδιαιτέρως στην προκαλλικρατική Κοινότητα Διονύσου επί Διοίκησης του αείμνηστου Σακελλάριου Σωτηρίου. Ο ίδιος υπογράμμιζε τότε σε όλους τους τόνους πως η Κοινότητα Διονύσου έχει εγκεκριμένο Ρυμοτομικό Σχέδιο επειδή ακριβώς προβλέφθηκαν τότε οι 2 χώροι αγοράς εναλλακτικά μέσα στην πόλη, και όχι όπως αρχικά προβλεπόταν γραμμικά επί της Λ. Διονύσου, που θα κινδύνευε να μετατραπεί σε Πολεοδομικό Κέντρο, τασσόμενος αναφανδόν υπέρ της ισόρροπης ανάπτυξης της Κοινότητας και όχι σε βάρος, προφανώς, των γειτονικών περιοχών.