logo


Την εκλογή νέων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του “Δημοτικού Οίκου Ευγηρίας Θ. & Δ. Κυριακίδου” στη Δροσιά αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, στην πρόσφατη (22/10) συνεδρίασή του. Και αυτή ήταν η αφορμή ώστε η σχετική συζήτηση να επεκταθεί, αναπόφευκτα, τόσο στην επί σειρά ετών αδράνεια του Γηροκομείου, όσο και στις προθέσεις αυτής της Διοίκησης να το αξιοποιήσει με κάποιον τρόπο.

Υπενθυμίζεται πως ο Οίκος Ευγηρίας αποτελεί κληροδότημα με τον όρο να γίνει Γηροκομείο και σήμερα, μετά την κατάργηση της ΕΣΤΙΑΣ τον περασμένο Δεκέμβριο και των δυο Σχολικών Επιτροπών τον Ιούνιο, είναι το μοναδικό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου. Αν και συστάθηκε το 2005, με Προεδρικό Διάταγμα, δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, ενώ στα 14 χρόνια χρόνια ζωής του καλλικρατικού Δήμου η τύχη του έχει απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο όταν ερχόταν η ώρα είτε για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου είτε για τη δημοτική επιχορήγηση και τον προϋπολογισμό του, ο οποίος βέβαια έμενε στα χαρτιά. Στις προτάσεις που έχουν κατά καιρούς ακουστεί για τη λειτουργία του περιλαμβανόταν αυτή του Γηροκομείου, η οποία είχε κριθεί ασύμφορη λόγω του περιορισμένου αριθμού τροφίμων που μπορεί να φιλοξενήσει, αυτή του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και, τέλος, αυτή της ίδρυσης Κέντρου Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, που θα παραχωρούσε τη διαχείρισή του σε ανάδοχο. Η τελευταία αυτή πρόταση, που είχε έρθει το 2022 επί των ημερών της απελθούσας Διοίκησης, είχε εγκριθεί οριακά και δεν προχώρησε, μια που σκόνταψε στην ανάγκη να μεταβληθεί  δικαστικά ο σκοπός του κληροδοτήματος, ενέργεια πάντως στην οποία συμφωνούσαν και οι κληρονόμοι των δωρητών. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως τεκμηριωμένη μελέτη βιωσιμότητας δεν προσκόμισε καμιά εκ των τριών μέχρι το 2023 καλλικρατικών Δημοτικών Αρχών για καμιά από τις παραπάνω προτάσεις, που οι ίδιες έφερναν προς συζήτηση.

Από εκεί που είχε σταματήσει η σχετική συζήτηση το 2022, ξεκίνησε και τις προάλλες:

Με ποιον τρόπο, τελικά, μπορούμε να αξιοποιήσουμε το Ίδρυμα, ώστε και υπηρεσίες να προσφέρονται στους πολίτες και το κτήριο επί της οδού Παπάγου και Λ. Σταμάτας να μην ρημάζει;

“Ας μας πει η Δημοτική Αρχή τι σκέφτεται να κάνει, θα το αφήσει Γηροκομείο, εκπληρώνοντας το σκοπό του κληροδοτήματος και επωμιζόμενη το κόστος λειτουργίας, ή θα προχωρήσει σε άλλου είδους κοινωφελή αξιοποίηση, κάτι που όμως προϋποθέτει την αλλαγή του σκοπού με τη δικαστική διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας”, έθεσε εξ αρχής τον προβληματισμό ο Ν. Καρυστινός, επικεφαλής του Νέου Διόνυσου. Ο ίδιος, άλλωστε, ήταν που το 2022, ως ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος, είχε υποδείξει τον ορθό τρόπο ώστε να αλλάξει ο σκοπός του Ιδρύματος, “κάτι που ποτέ δεν έγινε παρά την απόφαση, έστω και οριακά πλειοψηφική, του Δημοτικού Συμβουλίου”, υπογράμμισε προχθές, ζητώντας την αξιοποίηση του Ιδρύματος κατά το δυνατόν ομόφωνα και με νόμιμο τρόπο.

“Τρεις καλλικρατικές Διοικήσεις, και μια τώρα τέσσερις, επί δεκατρία χρόνια, δεν έχουν κατορθώσει να βρουν τρόπο να αξιοποιήσουν το Ίδρυμα. Ας πάρουμε επιτέλους ως Δημοτικό Συμβούλιο μια απόφαση με ώριμη σκέψη και αφού εξεταστούν όλες οι δυνατότητες για τη λειτουργία του, άσχετα με την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου του, ώστε κάποια στιγμή αυτό το κτήριο να παραδοθεί στους δημότες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά όχι επιχειρηματικά”, υπερθεμάτισε ο Κ. Κουριδάκης από τον Εύπολι.

“Εμείς δεν θα έχουμε καμιά αντίρρηση στην οποιαδήποτε κίνηση της Διοίκησης να λειτουργήσει επιτέλους το Ίδρυμα”, δήλωσε ευθέως ο τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης και αναφέρθηκε στην προσπάθεια των δικών του Διοικήσεων- την πρώτη φορά (σ.σ. 2011-2014) να λειτουργήσει το Ίδρυμα ως ΚΗΦΗ, αλλά χωρίς να έχει εξασφαλιστεί τότε η σύμφωνη βούληση του διαθέτη, και τη δεύτερη να λειτουργήσει το Ίδρυμα ως Κέντρο Ψυχικής Υγείας, με εξασφαλισμένη μάλιστα και τη σύμφωνη βούληση αλλά και χρηματοδότηση. Όμως “αυτοί δυστυχώς που σήμερα διαμαρτύρονται γιατί δεν έχει λειτουργήσει ακόμη, αυτοί οι ίδιοι ήταν που πολεμούσαν με σθένος τότε να μην γίνει τίποτε”, υπογράμμισε ο κ. Καλαφατέλης, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της μείζονος να στηρίξει την όποια πρωτοβουλία αναληφθεί, ώστε να αξιοποιηθεί το κληροδότημα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του τέως Αντιδημάρχου Γ. Φωτάκη, που ανέτρεξε στο ιστορικό της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας τη μη βιωσιμότητα του Ιδρύματος αν λειτουργήσει ως Γηροκομείο, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση των συναδέλφων του των μειοψηφιών στην προηγούμενη θητεία, όταν το θέμα είχε έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο με το ερώτημα της σκοπιμότητας για την αλλαγή χρήσης.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ο Δήμος να σεβαστεί τη βούληση του διαθέτη, υπογράμμισε από την πλευρά της η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, τονίζοντας πως το νομοθετικό πλαίσιο είναι συγκεκριμένο. Η ίδια, πάντως, μέχρι τέλους άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και επέμεινε να κρατάει κλειστά τα χαρτιά της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με τις προθέσεις της για την αξιοποίηση του Ιδρύματος, παραπέμποντας την όποια σχετική συζήτηση αφού συσταθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο σε Σώμα.

Σύμφωνα με τη συστατική πράξη του Ιδρύματος, αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο, με διετή θητεία, απαρτίζεται από επτά μέλη:

α) από το Δήμαρχο ή άλλο αιρετό ή μη εκπρόσωπο που ορίζεται από αυτόν, ως Πρόεδρος.

β) Δύο Δημοτικούς Συμβούλους, εκ των οποίων ο ένας ορίζεται από την μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση που η μειοψηφία δεν υποδείξει Σύμβουλο ή εκείνος που έχει υποδειχθεί παραιτήθηκε χωρίς να αντικατασταθεί, εκλέγεται Σύμβουλος της πλειοψηφίας.

γ) Δύο δημότες με επαγγελματική ή κοινωνική δράση ή ειδικές γνώσεις σχετικές με τους σκοπούς του Ιδρύματος.

δ) Ένα μέλος το οποίο ορίζεται από την δωρήτρια Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου και είναι συγγενικό της πρόσωπο, εφ’ όρου ζωής με βαθμό συγγενείας Ε’ εκ πλαγίου και σε περίπτωση θανάτου ο/η απόγονος αυτού.

ε) Έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Ίδρυμα, εφόσον απασχολούνται περισσότεροι από δέκα εργαζόμενοι. Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι θα είναι κάτω των δέκα και δεν θα εκπροσωπούνται, το μέλος αυτό του Διοικητικού Συμβουλίου θα εκπροσωπείται από έναν επί πλέον Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας.

Στο Δημοτικό Οίκο Ευγηρίας προσωπικό ακόμη δεν υπάρχει, συνεπώς, και σύμφωνα με τα παραπάνω, καταλαμβάνει θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος ένας επιπλέον Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας.

Διαπαραταξιακή σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, με την αποφυγή κατά το δυνατόν αντιπαραθέσεων, ζήτησε αμέσως μετά ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ν. Κοκκαλάς. Ο ίδιος τόνισε πως στόχος της Διοίκησης είναι να αποτελέσει και αυτό το Νομικό Πρόσωπο τόσο επιτυχημένο, όσο επιτυχημένη υπήρξε επί 13 χρόνια η ΕΣΤΙΑ. Στη διαδικασία ψηφοφορίας που ακολούθησε πρόταση για μέλη κατέθεσε μόνον η μείζων μειοψηφία, ενώ κάποιες από τις προτάσεις του Αντιδημάρχου διαφοροποιήθηκαν είτε επειδή ο προτεινόμενος προτάθηκε εν αγνοία του είτε επειδή δεν είχε χρόνο. Μετά και από τα παραπάνω, για τα επόμενα δυο χρόνια το Δ.Σ. του Ιδρύματος όπως εξελέγη από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα έχει την παρακάτω σύνθεση:

Πρόεδρος η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου

Μέλη:

Ν. Κοκκαλάς και Λ. Νούση, δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας (με αναπληρωματικούς αντιστοίχως τούς Π. Χονδρογιάννη, μια που η Λ. Κανακάρη, που είχε αρχικά προταθεί, κατά δήλωσή της δεν είχε ερωτηθεί σχετικά, και Αφρ. Μπουρτζόγλου, μια που η αρχικά προταθείσα Ελ. Αλεξίου από τον Εύπολι αρνήθηκε λόγω έλλειψης χρόνου)

Γ. Κριεμάδη από την παράταξη της Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο (με αναπληρωματικό τον Χ. Μπαλάφα)

Π. Συμεωνίδης από το Νέο Διόνυσο (και επί χρόνια Πρόεδρος του Ιδρύματος, με αναπληρωματική την Ευδ. Παπανικολάου)

Αντ. Αμπαρτζίδης (με αναπληρωματική την Πρόεδρο της Κοινότητας Δροσιάς Τζ. Πασιπουλαρίδου) και

Ιω. Κωνσταντίνου (εκπρόσωπος του δωρητή, με αναπληρωματικό της τον Βίκ. Κωνσταντίνου)

Αξίζει, τέλος, να σημειωθούν και τα παρακάτω:

*Μετά από τη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου σε Σώμα, θα πραγματοποιηθεί με ψηφοφορία η εκλογή του Αντιπροέδρου, καθώς και των τριών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής. Για την τελευταία αυτή, η διαδικασία δεν είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη φορά, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιω. Αμπαρτζίδης.

*“Ευτυχώς που υπήρχε η Διοίκηση Καλαφατέλη και έχουν γίνει έργα και πράγματα, που τα καταψηφίζατε τότε αλλά σήμερα ευτυχώς τα συνεχίζετε και τα εκτελείτε” τόνισε η τέως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Γ. Κριεμάδη.

*Και αν η στήριξη της κ. Κριεμάδη στον επικεφαλής της παράταξης ήταν ευνόητη, ευχάριστη έκπληξη υπήρξε η αναγνώριση των προσπαθειών της απελθούσας Δημοτικής Αρχής στο συγκεκριμένο θέμα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, που πήρε το λόγο, εκ μέρους του τέως Δημάρχου, για να αναγνωρίσει τις ενέργειες των προηγούμενων τεσσάρων χρόνων.