Μέχρι και την κατάργηση των τοπικών Αντιδημάρχων, μεταξύ άλλων, ζήτησαν οι Δημοτικές Κοινότητες στο πρώτο Παναττικό Συνέδριό τους με θέμα «Ο Ρόλος της Δημοτικής Κοινότητας στο νέο Δήμο του Μέλλοντος», που διοργανώθηκε στο Δήμο Παπάγου- Χολαργού. Στο Συνέδριο συμμετείχαν πρόεδροι και μέλη τοπικών συμβουλίων από όλη την Αττική, καθώς και εξειδικευμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επιστήμονες- κυρίως καθηγητές Πανεπιστημίων- ενώ παρέστη και άνοιξε τις εργασίες ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, μια που υπό την αιγίδα του υπουργείου διεξήχθη το Συνέδριο.
Ο κ. Στυλιανίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που επιχειρούνται από την πολιτεία ώστε να δρομολογηθεί ο Δήμος του μέλλοντος, ενώ οι αυτοδιοικητικοί επιστήμονες από την πλευρά τους ανέδειξαν τα σημεία εκείνα του Καλλικράτη που αποτελούν αγκάθι στη λειτουργία των Δημοτικών Κοινοτήτων: Το ζήτημα ερμηνείας τής «μέριμνας», αναφορικά με τις αρμοδιότητες προέδρων και τοπικών συμβουλίων, αλλά και οι επικαλυπτόμενες ανάμεσα σε προέδρους και τοπικούς Αντιδημάρχους αρμοδιότητες.
Γενικά τέθηκε το ερώτημα: υπάρχει λόγος ύπαρξης τοπικών αντιδημάρχων, αφού υπάρχουν οι πρόεδροι των αντιστοίχων δημοτικών κοινοτήτων, και με δεδομένο ότι οι τελευταίοι δεν είναι κάποιοι μετακλητοί υπάλληλοι που διορίστηκαν αλλά πρόσωπα αιρετά που εξελέγησαν μέσα από το ίδιο ψηφοδέλτιο που εξελέγησαν ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι;
«Πυλώνες των Δήμων» ονόμασαν τις Δημοτικές Κοινότητες οι σύνεδροι. Συμπαραστάτες και συνεργάτες των Δημάρχων και όχι ανταγωνιστές και προπαντός όχι υπονομευτές του έργου τους. Εκείνο ωστόσο που βγήκε από τις εισηγήσεις και τη συζήτηση είναι ότι υπάρχει άρνηση των Δήμων να παραχωρήσουν αρμοδιότητες, όπως δίνει τη δυνατότητα ο νόμος. Η αντιμετώπιση των Δημοτικών Κοινοτήτων από τους Δημάρχους κυμαίνεται από την αποδοχή μέχρι την πλήρη αγνόηση και την μη διάθεση ούτε των στοιχειωδών μέσων για να λειτουργήσουν.
Κοινή, τέλος, ήταν η επιθυμία των συνέδρων να συνεχισθεί η προσπάθεια και η επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δημοτικών κοινοτήτων της Αττικής που επιτεύχθηκε με αυτό το πρώτο συνέδριο. Μετά από πρόταση της προέδρου της οργανωτικής επιτροπής Χ. Παρίση (Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου) συστήθηκε πενταμελές συντονιστικό όργανο με αποστολή την επαφή, την αλληλοενημέρωση και το συντονισμό μεταξύ των Δημοτικών Κοινοτήτων.