«Θέλουμε ή όχι την αξιοποίηση του ακινήτου του ΤΥΠΕΤ, στον Άγ. Στέφανο, που από το 2000 ανήκει στο Δήμο Διονύσου;» Σ’ αυτή την ερώτηση κλήθηκε να απαντήσει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στη συνεδρίασή του την Τρίτη 28 Μαΐου, έχοντας στη διάθεσή του τα παρακάτω στοιχεία:
Μια ημισέλιδη εισήγηση περί μελέτης αξιοποίησης του χώρου, όπου περιλαμβανόταν σύντομο ιστορικό της υπόθεσης (ημερομηνία αγοράς, αναφορά στις φθορές από το σεισμό του 1999 και τη φωτιά του 2009, αναφορά επίσης σε προμελέτη αξιοποίησης του χώρου που ανατέθηκε το 2005 και παρελήφθη το 2009).
Και τίποτα άλλο! Δικαίως λοιπόν ο δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης Ηλ. Παπαχαροφύλης αναρωτήθηκε: «Τι συζητάμε σήμερα; Την αξιοποίηση του χώρου ως υφίσταται; Και με ποια μελέτη; Την προμελέτη του 2005; Νέα μελέτη; Κάτι άλλο;»
Τα ερωτήματα που έβαλε, τα συμμερίστηκαν λίγο πολύ και συνάδελφοί του από παρατάξεις της μειοψηφίας.
Χαρακτηριστικές ήταν οι ερωτήσεις του Σ. Σωτηρίου (ΑΔΚ): Το κτήριο έχει υποστεί βλάβη από φωτιά και σεισμό. Είναι επισκευάσιμο; Συμφέρει η επισκευή του; Και αν όχι, αν το γκρεμίσουμε, μπορεί να βγει νέα άδεια, με το δεδομένο ότι βρίσκεται σε περιοχή που είναι κινδυνεύει να χαρακτηριστεί δασική;
Αλλά και ο ανεξάρτητος Σπ. Σπηλιώτης και ο Α. Πασιπουλαρίδης (ΑΔΚ) και η Π. Ταουξή (ΑΔΚ) από την πλευρά τους στάθηκαν ιδιαιτέρως στο πρόβλημα με τις δασικές εκτάσεις, που ταλαιπωρεί το Δήμο Διονύσου και που απαιτεί άμεσο ξεκαθάρισμα, μια που σε τέτοια έκταση βρίσκεται και το ΤΥΠΕΤ, άρα ουδείς γνωρίζει μετά βεβαιότητος αν και τι μπορεί να οικοδομηθεί στο σημείο εκείνο.
«Μέχρι σήμερα παίζονταν παιχνίδια συμφέροντος με το ΤΥΠΕΤ, γι’ αυτό και δεν έχει αξιοποιηθεί. Εμείς, αν δεν υπάρξουν σαφείς προϋποθέσεις και εισήγηση για την αξιοποίηση αυτή, δεν ψηφίζουμε τίποτα», τόνισε από την πλευρά της η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης η Ζ. Σώκου, προχωρώντας μάλιστα σε συγκεκριμένη πρόταση με δυο σκέλη: Ένα μέρος του ΤΥΠΕΤ μπορεί να γίνει Γυμνάσιο- Λύκειο ώστε να αποσυμφορηθούν τα σχολικά κτήρια της πόλης ενώ το υπόλοιπο μπορεί να φιλοξενήσει αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
Και όλοι οι παραπάνω αρνήθηκαν να δώσουν «λευκή επιταγή σε μια εισήγηση χωρίς συγκεκριμένες προθέσεις και στόχους, που έρχεται μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και προεκλογικής αγωνίας». Ζήτησαν μάλιστα αναβολή του θέματος και διαβούλευση με τους ντόπιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους του Αγ. Στεφάνου αλλά και με τους φορείς ώστε να διατυπωθούν προτάσεις και να τεθεί προσανατολισμός στο έργο.
Την εισήγηση της Διοίκησης στήριξε από τις μειοψηφίες – και έτσι το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία- μονάχα η Συμμαχία για τον Πολίτη, που μάλιστα δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τον επικεφαλής της μείζονος κ. Πασιπουλαρίδη με αφορμή τη λίστα με τα επτά σημεία που η Συμμαχία είχε θέσει ως προϋποθέσεις στη Διοίκηση για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, πριν από τρεις μήνες. Οι τόνοι, όπως ήταν φυσικό, ανέβηκαν, με τους συμβούλους της Συμμαχίας να καταγγέλλουν με τη σειρά τους τον κ. Πασιπουλαρίδη καλώντας τον να κοιτάξει τα του οίκου του και να μην ανακατεύεται με τα εσωτερικά των άλλων παρατάξεων.
Σύντομο ιστορικό
Η έκταση του ΤΥΠΕΤ στον Άγ. Στέφανο ανέρχεται στα 10,5 στρέμματα και, όπως ανέφεραν όλες οι παρατάξεις, η αξιοποίησή τους αποτελούσε επί χρόνια κεντρικό σημείο στα προεκλογικά προγράμματα των παρατάξεων. Το 2005 επί δημαρχίας Δ. Σακελλαρίου ανατέθηκε προμελέτη αξιοποίησης του χώρου που παραλήφθηκε το 2009 όταν Δήμαρχος ήταν ο Π. Βορριάς. Το 2010 το Δημοτικό Συμβούλιο του Αγ. Στεφάνου αποφάσισε την αξιοποίηση του ΤΥΠΕΤ με τη σύναψη δανείου ύψους 3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή από τραπεζικό ίδρυμα, απόφαση στην οποία είχε διαφωνήσει, ως μειοψηφία πλέον, ο κ. Σακελλαρίου, μη θέλοντας, όπως είπε, να δεσμεύσει τον καλλικρατικό Δήμο.
Σημ. Στη φωτογραφία η μακέτα του ΤΥΠΕΤ, όπως θα ήταν- σύμφωνα με την προμελέτη του 2005- μετά την αξιοποίησή του