Από τη δεκαετία του ΄90 ο Αγ. Στέφανος δια του τότε Δημοτικού Συμβουλίου του, είχε αποφασίσει πως η έκταση που απαιτείται για Κοιμητήριο, ώστε και να αποσυμφορηθεί το υπάρχον που από τότε ασφυκτιούσε αλλά και να καλυφθούν οι μελλοντικές ανάγκες της πόλης, πρέπει να είναι γύρω στα 20 στρέμματα. Για το σκοπό αυτό είχε προχωρήσει στην αναγκαστική απαλλοτρίωση τριών συνεχόμενων ιδιωτικών ιδιοκτησιών.
Και αν το 1996 το Δ.Σ. του Αγ. Στεφάνου και μόνο, είχε κρίνει πως 21 στρέμματα είναι αρκετά για Κοιμητήριο, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διονύσου των 7 Δημοτικών Κοινοτήτων το 2013 έκρινε κατά πλειοψηφία, με τη θετική ψήφο της Συμμαχίας για τον Πολίτη, πως και τα 6 στρέμματα καλά είναι, και με το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας αλλά από μηνών συνοδοιπόρο της Διοίκησης Γρ. Ίσσαρη, να αποφασίζει βάσει εντοπιότητας ποιος θα θαφτεί πού!!!
Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Παππά, το 1996 το τότε Δ.Σ. αποφάσισε την αναγκαστική απαλλοτρίωση τριών συνεχόμενων ιδιωτικών ιδιοκτησιών στη θέση «Μπισμπίρι» του Αγ. Στεφάνου για τη δημιουργία νέου Κοιμητηρίου. Η απαλλοτρίωση, παρόλο που το Εφετείο είχε τότε αποφασίσει το ποσό αποζημίωσης, ουδέποτε υλοποιήθηκε. Πρόσφατα, και για να προχωρήσει ο καλλικρατικός Δήμος στην απαλλοτρίωση, υποβλήθηκε αίτηση στο Σώμα Ορκωτών Λογιστών, για να επανεκτιμηθούν τα ακίνητα με τα οικονομικά δεδομένα του 2012. Η τιμή στην οποία κατέληξαν οι Λογιστές- 24 ευρώ/τ. μ.- κρίθηκε πολύ συμφέρουσα για το Δήμο- αλλά μόνον για τον έναν από τους τρεις ιδιοκτήτες, αυτού που κατέχει τα 6 στρέμματα. Οι άλλοι δύο δεν προχώρησαν στην αντίστοιχη συμφωνία. Έτσι η Διοίκηση έφερε προς συζήτηση το θέμα της αγοράς ή μη της μιας εκ των τριών εκτάσεων, για τη δημιουργία νέου Κοιμητηρίου.
Τις αμφιβολίες του για την ισχύ τής απαλλοτρίωσης μετά από τόσα χρόνια αλλά και τη βεβαιότητά του πως τα 6 στρέμματα θα παραμείνουν χωράφι ακαλλιέργητο, αγορασμένο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (ΑΔΚ) Α. Πασιπουλαρίδης, που επιπλέον έθεσε και θέμα νόμιμης χωροθέτησης του Κοιμητηρίου στο συγκεκριμένο σημείο. «Η εισήγηση είναι ανεπαρκής, πρόχειρη και υπόπτου προελεύσεως και σκοπιμότητας, μια που το Κοιμητήριο είναι ένα από τα φύλλα συκής του αμαρτωλού μνημονίου με το οποίο επιχειρείται η μετάλλαξη της Συμμαχίας για τον Πολίτη σε δεκανίκι της Διοίκησης», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Τις αμφιβολίες και τα ερωτηματικά που έθεσε ο κ. Πασιπουλαρίδης συμμερίστηκαν και πολλοί από τους συναδέλφους του των μειοψηφιών αλλά και ο Ηλ. Παπαχαρτοφύλης της Διοίκησης, που αναρωτήθηκαν και για το σημείο χωροθέτησης και για τη σκοπιμότητα της αγοράς του 1/3 περίπου της αναγκαίας για Κοιμητήριο έκτασης, ενώ όλοι συμφώνησαν για την αναγκαιότητα νέου Κοιμητηρίου στον Άγ. Στέφανο.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ και η καταγγελία που εκφράσθηκε από τη Ζ. Σώκου της Λαϊκής Συσπείρωσης, και υποστηρίχθηκε λίγο αργότερα από την Π. Ταουξή της ΑΔΚ, ότι το υπό αγορά οικόπεδο των 6 στρεμμάτων ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη που προ καιρού διαπραγματευόταν με το Δήμο την αγορά άλλης ιδιοκτησίας του στην Άνοιξη για την εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Αρνητικός πρωταγωνιστής κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος αποδείχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γρ. Ίσσαρης, ο οποίος αφού συνεχάρη τον Αντιδήμαρχο Δ. Σακελλαρίου γιατί μαζί με αρκετούς άλλους αγωνίστηκε γι’ αυτό το Νεκροταφείο διεμήνυσε οργισμένος προς κάθε κατεύθυνση: «Λυπάμαι γι’ αυτούς που δηλώνουν ότι είναι Αγιοστεφανιώτες. Μέτοικοι είναι. Μέτοικοι είναι, αλλά δηλώνουν ότι είναι Αγιοστεφανιώτες, αλλά άμα πεθάνουν, αυτοί θα πάνε στο χωριό τους να ταφούν. Δεν θα ταφούν στον Άγ. Στέφανο». Οι βολές του, σύμφωνα με δική του διευκρίνιση, στόχο είχαν συγκεκριμένο ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο που αν και δήλωνε Αγιοστεφανιώτης, εντούτοις στα δυο θέματα που αφορούσαν στον Άγ. Στέφανο- ΤΥΠΕΤ και Κοιμητήριο- καταψήφισε (με ΟΧΙ και λευκό αντιστοίχως) την εισήγηση της Διοίκησης.
Οξύ πρόβλημα
«Χτυπάει η καμπάνα στην Άνοιξη και στον Άγ. Στέφανο- ή στο Κρυονέρι ή στη Δροσιά ή σε όποια άλλη Δημοτική Κοινότητα της πόλης- τρέμουμε, γιατί χώροι ταφής δεν υπάρχουν»! Τα λόγια αυτά που ακούγονται από τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων του Διονύσου απηχούν με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα που υφίσταται και θα γίνεται οξύτερο μέρα με τη μέρα. Ίσως επιτέλους να πρέπει και ο Δήμος Διονύσου να σκύψει σοβαρά πάνω από την πρόταση που αυτή τη φορά ακούστηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση περί αποτεφρωτηρίου και καύσης των νεκρών. Κάποια στιγμή, και μάλιστα στο εγγύς μέλλον, πρέπει επιτέλους να μπει λουκέτο στη βιομηχανία της προσωπικής διαχείρισης του θανάτου.