Ο Δήμος Διονύσου σε συνεργασία με τη Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνα και τους Δήμους Μαραθώνα και Ωρωπού ίδρυσε και στελέχωσε τη δική του Τράπεζα Χρόνου, η οποία θα εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους των τριών Δήμων.
Στην εποχή αυτή της παρατεταμένης ύφεσης οι Τράπεζες Χρόνου συστήνονται μέρα με τη μέρα σε όλη την Ελλάδα και αποτελούν πλέον ένα φαινόμενο που έχει πάρει τη μορφή ανθρωπιστικής πανδημίας. Στο πνεύμα αυτό ο Δήμος Διονύσου προσκαλεί όλους να συμμετέχουν στο νέο αυτό εγχείρημα και να εκμεταλλευτούν τον ελεύθερο χρόνο με τον πιο εναλλακτικό, δημιουργικό και αλληλέγγυο τρόπο. Γιατί ακόμα και όταν δεν έχουμε χρήματα… έχουμε χρόνο!
Τι είναι η Τράπεζα Χρόνου;
Ως Τράπεζα Χρόνου ορίζεται το δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών, γνώσεων και προϊόντων που δε στηρίζεται στο χρήμα αλλά στο χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ο κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, ανεξαρτήτου φύλου, καταγωγής και επαγγέλματος, έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει οτιδήποτε χρειάζεται προσφέροντας οτιδήποτε μπορεί να διαθέσει αντί για χρήματα. Για παράδειγμα, μία ώρα μαθήματος Αγγλικών ανταλλάσσεται με μία ώρα επίσκεψης στον οδοντίατρο και αντίστοιχα ένα γραφείο με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις υπηρεσίες και τα προϊόντα, αρκεί να είναι στο πλαίσιο της αξιοπρέπειας.
Η Τράπεζα Χρόνου έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να ικανοποιήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες, αλλάζοντας έτσι τον καθιερωμένο κοινωνικό τρόπο συναλλαγής, δίνοντας λιγότερη αξία στα χρήματα και εγκαθιδρύοντας την ιδεολογία του «Δούναι και Λαβείν» μεταξύ των μελών της.
Η δική μας Τράπεζα Χρόνου με έδρα το Δήμο Διονύσου ακολουθεί τις επιταγές της εποχής και θα λειτουργεί μέσω μιας ειδικά διαμορφωμένης σύγχρονης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ για τις συναλλαγές θα χρησιμοποιείται αντί χρημάτων η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ).
Στόχοι της Τράπεζας Χρόνου:
* Η οργάνωση δικτύου συναλλαγών, που θα πραγματοποιούνται ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ και θα βασίζονται στην ανταλλαγή υπηρεσιών, γνώσεων και προϊόντων.
*Η ενεργοποίηση των πολιτών και η δημιουργία νέων ευκαιριών για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.
* Η ανάπτυξη νέων ικανοτήτων και δεξιοτήτων από άτομα τα οποία είτε έχουν απομακρυνθεί από την αγορά εργασίας, είτε νιώθουν την ανάγκη να αξιοποιήσουν το χρόνο τους.
*Η ανάδειξη των παραγωγικών πόρων της τοπικής κοινωνίας καθώς και η προώθηση της τοπικής επιχειρηματικότητας
* Η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα μέλη της, ώστε να επανακτήσουν τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς τους στόχους.
* Η κοινωνικοποίηση και αλληλεπίδραση των μελών με σκοπό να δημιουργήσουν ομάδες και να ανταλλάξουν απόψεις, προβληματισμούς και ιδέες.
* Η δημιουργία σταθερών-συνεχών σχέσεων αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης που θα ενισχύσουν το πνεύμα εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών
Τί είδους προϊόντα ανταλλάσσονται μέσω της Τράπεζας Χρόνου; Άθλησης – Αναψυχής, Φυτά-Λουλούδια-Είδη κήπου, Βιβλία-Χαρτικά, Διακοσμητικά-Είδη δώρων τέχνης, Ποτά, Οικοδομικά υλικά- Χρώματα, Ένδυσης- Υπόδησης, Έπιπλα διάφορα, Ηλεκτρικές συσκευές-Μικροσυσκευές, Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός –Νέα τεχνολογία, Ιατρικά προϊόντα, Καλλυντικά -Είδη αισθητικής, Κατοικίδια- Ζωοτροφές, Μουσικά όργανα-CD- συσκευές αναπαραγωγής mp3 κ.λπ., Μηχανοκίνηση –Αξεσουάρ, Παιχνίδια, Οπτικά κ.λπ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Τράπεζα Χρόνου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 213 2030600 (από Δευτέρα έως Παρασκευή 9π.μ..- 5μ.μ.) ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα trapezα-xronou.gr ή τη σελίδα στο facebook: Τράπεζα Χρόνου Δήμος Διονύσου.