Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων κατά της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο.
Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου, στην οποία συμμετέχει και η ΠΟΕ – ΟΤΑ, ενώ στις 12.30 διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο σημείο, την ίδια ώρα, θα παραστούν και μέλη της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΛΒΟ).
Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών της η ΠΟΕ – ΟΤΑ, αποφάσισε επίσης χθες καταλήψεις δημαρχείων και κάθε άλλης υπηρεσίας με πρώτη γραμμή όσους βρίσκονται υπό απόλυση.
Στις 20:00 το ΠΑΜΕ προγραμματίζει συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, ενώ συγκεντρώσεις έχουν εξαγγελθεί και στις περισσότερες πόλεις της χώρας.
Αύριο η ΠΟΕ – ΟΤΑ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11.30 το μεσημέρι μέχρι το τέλος του ωραρίου, ενώ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις 12.00 το μεσημέρι, έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, στην Πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς τη Βουλή.
Το Σάββατο και την Κυριακή αποφασίστηκε αποχή από κάθε εργασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ την Τρίτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετάσχει στην 24ωρη πανεργατική απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, με βασικό σύνθημα «περικυκλώνουμε τη Βουλή-απόσυρση του πολυνομοσχεδίου».
Σχετική είναι και η χτεσινή δήλωση του Δημάρχου Διονύσου Γ. Καλαφατέλη, αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων:
«Τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί πολύπλευρη επίθεση και η νέα αποδυνάμωση των ήδη υποστελεχωμένων υπηρεσιών των Δήμων, θα σημάνει αυτόματα και την αδυναμία λειτουργίας τους.
Ενώ σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο οι Δημοτικοί Αστυνομικοί και οι Σχολικοί Φύλακες, είναι περίπου βέβαιο ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τα μέτρα μπορεί να αφορούν και άλλες κατηγορίες εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.
Ενώ έχουν ήδη γίνει περικοπές σε μισθούς εργαζομένων και σε οικονομικούς πόρους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση και η τρόικα θεωρούν τους Δήμους ‘δεξαμενές’ απ’ όπου θα προέλθουν νέες απολύσεις από τον Δημόσιο τομέα. Θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι λύση για να βγούμε από την κρίση αλλά αιτία να βαθύνει ακόμη περισσότερο η κρίση στη χώρα μας.
Είναι αυτονόητο ότι στηρίζουμε απόλυτα τους εργαζόμενους, κάτι το οποίο κάναμε ανελλιπώς μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε με κάθε δυνατό και πρόσφορο τρόπο.
Αν για κάποιους οι εργαζόμενοι είναι αριθμοί, για εμάς είναι άνθρωποι, είναι οικογένειες, είναι συνεργάτες μας και συμπολίτες μας.
Επειδή θεωρούμε ότι η απαξίωση της Τ.Α. ξεπέρασε τα όρια καλούμε την ΚΕΔΕ, να πάρει σοβαρότερες αποφάσεις, από εδώ και πέρα».
Να σημειωθεί εδώ πως ο Δήμος Διονύσου διαθέτει 14 δημοτικούς αστυνομικούς (αλλά όχι και σχολικούς φύλακες), οι οποίοι προέρχονται από τους πρώην Δήμους Αγ. Στεφάνου, Δροσιάς και Άνοιξης και όλοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.
Εντωμεταξύ, Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας (Κάραβελ) την Παρασκευή στις 10 το πρωί όπου οι δήμαρχοι της χώρας θα λάβουν τις αποφάσεις τους για τους τρόπους αντίδρασης απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης στην αυτοδιοίκησης. Θέμα της Συνέλευσης «οι κυβερνητικές αποφάσεις για την κατάργηση βασικών αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την υπαγωγή σε καθεστώς διαθεσιμότητας των υπαλλήλων τους».
Πάντως για κλείσιμο των δήμων και αναστολή όλων των υπηρεσιών τους, ακόμη και των δομών κοινωνικής πρόνοιας και της αποκομιδής των απορριμμάτων, την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου μιλούν οι περισσότεροι δήμαρχοι, με εξαίρεση αυτούς που από την αρχή δήλωναν αντίθετοι σε τέτοιες αποφάσεις, όσους δεν έχουν δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες καθώς και τους νησιωτικούς δήμους, μια που τώρα η τουριστική σεζόν βρίσκεται στο ζενίθ της.
Πηγή: aftodioikisi.gr