Στην εικοστή θέση, σύμφωνα με το σχετικό πίνακα με τους οφειλέτες της ΕΥΔΑΠ, βρίσκεται ο Δήμος Διονύσου, που χρωστάει 2,8 εκατομμύρια ευρώ! Και με το δεδομένο αυτό, είναι λίαν πιθανό να υπαχθεί στη ρύθμιση της τροπολογίας στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, που θέλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων από λογαριασμούς νερού, οι οποίες στις 31 Ιουλίου ανέρχονταν σε 160 εκατ. ευρώ, να μεταφέρονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών και να παρακρατούνται από τις- πετσοκομμένες έτσι κι αλλιώς- επιδοτήσεις του κάθε δήμου για την περίοδο 2014-15. Ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ακολουθήσει η ΕΥΔΑΠ. Για την τελευταία, στα τέλη Ιουλίου η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας είχε προχωρήσει στην τροποποίηση του καταστατικού, ώστε να μπορεί να διατεθεί σε ιδιώτες έως και το 100% των μετοχών, έναντι 49% που ίσχυε ως τότε. Το 66,33% των μετοχών ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει 10% και το υπόλοιπο ανήκει σε νομικά και φυσικά πρόσωπα, από τα οποία κανένα δεν διαθέτει περισσότερο από 5%.
Στην Αττική η τροπολογία αφορά κυρίως δήμους εκτός λεκανοπεδίου, που προμηθεύονται κεντρικά νερό από την ΕΥΔΑΠ και στη συνέχεια το διανέμουν με δικό τους δίκτυο στους δημότες τους. Υπάρχουν όμως μεγάλοι δήμοι, όπως η Αθήνα, που δεν έχουν εξοφλήσει λογαριασμούς ύδρευσης των γραφείων τους και άρδευσης κοινόχρηστων χώρων. Στις αρχές του χρόνου τα χρέη των δήμων ανέρχονταν σε 250 εκατ. ευρώ, αλλά αρκετοί αιρετοί προχώρησαν σε διακανονισμό και εξοφλούν σταδιακά τους λογαριασμούς.
Τα μεγαλύτερα χρέη της ΕΥΔΑΠ προέρχονται από το Δημόσιο, το οποίο χρωστά περίπου 600 εκατ. ευρώ από έργα, ενώ υπάρχουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί νερού από αρκετά υπουργεία.
Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών- ρεπορτάζ: Χαρά Τζαναβάρα