Κίνητρα στους δήμους της Αττικής για τη χωριστή συλλογή και την εκτροπή από την ταφή, των πράσινων αποβλήτων τους δίνει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) που έχει καθιερώσει ειδική τιμολογιακή πολιτική για το σκοπό αυτό.
Όπως επισημαίνει σε επιστολή που απηύθυνε σε όλους τους δημάρχους των Δήμων της Αττικής, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός, ο Σύνδεσμος δέχεται δωρεάν στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης τα πράσινα απόβλητα (απόβλητα κήπων και πάρκων) των Δήμων, αντί της χρέωσης των 45 ευρώ ανά τόνο που επιβάλλεται στα σύμμεικτα δημοτικά απορρίμματα.
Τα οφέλη από τη χωριστή συλλογή των πρασίνων αποβλήτων πέραν της εξοικονόμησης πόρων των ΟΤΑ είναι σημαντικά:
Αυξάνεται ο χρόνος ζωής των χώρων υγειονομικής ταφής και μειώνεται το συνολικό κόστος δημιουργίας νέων
Μειώνεται η πίεση που δέχονται οι χώροι υγειονομικής ταφής σε οργανικό φορτίο και οι αντίστοιχες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα
Παράγεται compost υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιείται στην ανθοκομία και στη γεωργία κατά περίπτωση.
Το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης του ΕΔΣΝΑ είναι η μοναδική μονάδα που λειτουργεί στην Αττική για την επεξεργασία πριν από την ταφή των σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων.
Επισημαίνεται ότι η χωριστή συλλογή των βιολογικών αποβλήτων αποτελεί ποιοτικό και ποσοτικό στόχο που θα κληθεί να καλύψει η χώρα, σύμφωνα με την οδηγία 98/08/ΕΚ και το Ν. 4042/2012.
Το ποσοστό της χωριστής συλλογής των βιολογικών αποβλήτων πρέπει να ανέλθει έως το 2015 κατ’ ελάχιστο στο 5% του συνολικού τους βάρους και έως το 2020 στο 10%. Παράλληλα συνδέεται και με την επιβολή του πρόσθετου τέλους ταφής που θα επιβάλλεται από 1-1-2014 και θα ανέρχεται σε 35 ευρώ ανά τόνο απορρίμματος που θάβεται ανεπεξέργαστα, ενώ μπορεί να υποστεί πρώτα κάποιας μορφής επεξεργασία.
Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, τα βιολογικά απόβλητα πάρκων και κήπων εκτιμάται ότι ανήλθαν το 2012 σε πανελλαδικό επίπεδο σε περισσότερο από μισό εκατομμύριο τόνους, ενώ αποτελούν το 24% του συνόλου των παραγόμενων οικιακών βιοαποβλήτων.
Σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι «Με την ατελή χρέωση των πράσινων αποβλήτων δίνουμε ένα πολύ σοβαρό κίνητρο στους δήμους της Αττικής, για τη χωριστή συλλογή τους, ώστε να μην καταλήγουν μαζί με τα υπόλοιπα οικιακά απορρίμματα στον ΧΥΤΑ. Είναι στο χέρι όλων μας να διαμορφώσουμε και στη διαχείριση των απορριμμάτων ένα καλύτερο αύριο με σεβασμό στο περιβάλλον και στους φυσικούς μας πόρους που δεν είναι ανεξάντλητοι».
Απόβλητα κήπων – πρασίνου είναι τα πράσινα απόβλητα από τους κήπους των οικιών και δημόσιων χώρων και εν γένει των υπολειμμάτων βλάστησης από τη συντήρηση χώρων πρασίνου.
Περιλαμβάνουν μοσχεύματα δέντρων, κλαδιά, χόρτα, φύλλα, κλαδέματα, παλιά φυτά, λουλούδια κ.λπ.
πηγή: aftodioikisi.gr