Μεγάλη αναστάτωση στους γονείς και τους μαθητές όλης της Περιφέρειας έχει προκαλέσει η εντολή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της γνωστής ΓΑΔΑ, προς όλα τα Αστυνομικά Τμήματα, να έρθουν σε προσωπική επικοινωνία με τους διευθυντές των σχολείων της περιοχής τους για να καταγράψουν και να συντάξουν εμπεριστατωμένες εκθέσεις γύρω από προβλήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης!
Η εντολή προς τα Αστυνομικά Τμήματα, δόθηκε στις 6 Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει επιπλέον την πλήρη καταγραφή των σχολείων της περιοχής τους, καθώς και τη συλλογή τυχόν αιτημάτων από τους Δ/ντές, τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου, με ημερομηνία παράδοσης των αναφορών την 20ή Φεβρουαρίου.
Άμεση όπως ήταν φυσικό, ήταν και η αντίδραση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, που στη σχετική ανακοίνωσή της μιλάει για αναβίωση παλαιών πρακτικών, για μαθητοδικεία, για το «νέο σχολείο», αλλά και για το πληροφοριακό σύστημα MySchool:
ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΙΔΟΝΟΜΟΥΣ
Με σχετικό της κείμενο στις 6-2-2014, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής καλεί τα αστυνομικά τμήματα να μεθοδεύσουν προσωπικές επαφές – συναντήσεις με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων… για να καταγράψουν προβλήματα και να συντάξουν εμπεριστατωμένες εκθέσεις γύρω από προβλήματα …..αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ειδικότερα της Αστυνομίας.
Ρωτάμε:
Από πότε στα σχολεία έχουν αρμοδιότητα τα Αστυνομικά Τμήματα; Αναζητούν εγκληματίες μέσα στα σχολεία ή τους έπιασε ο πόνος για την έλλειψη σχολικών φυλάκων;
Ή μήπως θα στέλνουμε τους απείθαρχους και τους ζωηρούς μαθητές στον εισαγγελέα; Γι’ αυτό έχουν χύσει τόσα κροκοδείλια δάκρυα για την ενδοσχολική βία – για να μας μάθουνε να μιλάμε μεταξύ μας, με όρους του εγκληματολογικού;
Τα όποια ζητήματα έχουν τα σχολεία να διαχειριστούν, είναι πολλά και οφείλονται πάντα σε κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες, αλλά σίγουρα δεν αφορούν την αστυνομία.
Εκτιμούμε ότι είναι μια άκρως επικίνδυνη τακτική εκ μέρους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Κυβέρνησης γενικά, που θυμίζει ότι οι παλιότερες εποχές μπορούν κάλλιστα να επιστρέφουν σε περιόδους κρίσης. Το κείμενο αυτό που ήδη μπήκε σε εφαρμογή, έρχεται με τον πιο ωμό τρόπο να επιβεβαιώσει το κυνήγι κάθε μαθητή – γονιού και εκπαιδευτικού που αμφισβητεί τις «επιταγές» του ΝΕΟΥ σχολείου. Ας είναι καλά κάποιοι «πρόθυμοι» διευθυντές ή «αγανακτισμένοι» γονείς, αλλά και τα τελειοποιημένα συστήματα παρακολούθησης της σχολικής ζωής όπως το MySchool. Ήδη, έχουμε δεκάδες κρούσματα σε όλη την Ελλάδα όπου ανήλικοι μαθητές σέρνονται σε αστυνομικά τμήματα γιατί συμμετείχαν σε καταλήψεις (π.χ. Κερατσίνι) και άλλες φορές καταδικάζονται απουσία συνηγόρου και χωρίς δικαίωμα έφεσης (π.χ. Λαμία).
Τα μαθητοδικεία καλά κρατούν και το δόγμα «ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ» πρέπει να εμπεδωθεί πλήρως! Όποιος δεν συμφωνεί με τις αλλαγές στην εκπαίδευση ή διαμαρτύρεται για την βαρβαρότητα που επικρατεί –μέσα και έξω από τα σχολεία- πρέπει να σωπάσει τώρα! Γι’ αυτό άλλωστε η αξιολόγηση αναφέρεται σε δύσκολους μαθητές (επικίνδυνη γενικολογία) και καταστάσεις κρίσης μέσα στα σχολεία (π.χ. διαμαρτυρίες, καταλήψεις). Σε όσους έχουν μικρή μνήμη θυμίζουμε και τον αστυνομικό της γειτονιάς που ζήταγε να μπει στα σχολεία για έλεγχο.
Σε κάθε περίπτωση,
ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ ΑΠ’ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΕΙ!
Καλούμε τόσο την σχολική κοινότητα όσο και το λαϊκό κίνημα να καταδικάσουν το γεγονός, να αρνηθούν την όποια εμπλοκή και να πάρουν μέτρα προστασίας ιδίως για τους μαθητές.
Να παρθεί πίσω ΤΩΡΑ η εντολή της ΓΑΔΑ, να αποσυρθούν οι καταγγελίες των μαθητοδικείων.
Τη μεθόδευση αυτή εξάλλου καταδίκασε με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Περικλής», αναφέροντας μάλιστα πως επισκέψεις αστυνομικών οργάνων ήδη σημειώθηκαν και στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία (!) της Αγ. Παρασκευής.