Δόθηκε επιτέλους στη δημοσιότητα, μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, το προεκλογικό πρόγραμμα- «όραμα» το αποκαλούν στο φυλλάδιο- και της δημοτικής παράταξης Ενωτική Πρωτοβουλία, το οποίο συνοδεύεται και από απολογισμό έργου της απερχόμενης διοίκησης για τη θητεία της τα τελευταία 3,5 χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η παράγραφος στο χαιρετισμό τού επικεφαλής της και υποψήφιου Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη: «Οι Δημοτικές Ενότητες αποτελούν για εμάς το ζωτικότερο θεσμό του Δήμου, καθώς αποτελούν το δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στους δημότες και τη δημοτική αρχή. Την επόμενη πενταετία δίνουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη της γειτονιάς, λύνοντας τα προβλήματα της κάθε περιοχής ξεχωριστά».
Δεν χρειάζεται εδώ να υπενθυμίσουμε τα παράπονα, τις διαμαρτυρίες, τις εκκλήσεις- σε σημείο παραίτησης…- των Τοπικών Συμβουλίων επί 3,5 χρόνια λόγω του παραγκωνισμού τους από τη Δημοτική Αρχή, που τώρα- προεκλογικά- αναγνωρίζει τη ζωτική σημασία του θεσμού.
Θα ασχοληθούμε εντούτοις παρακάτω με τα σημεία του προγράμματος της απερχόμενης Διοίκησης που αφορούν στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου- όσα πραγματοποιήθηκαν αλλά και όσα συνθέτουν το όραμα της Ε.Π. για τη μικρή μας πόλη (σε παρένθεση και όπου χρειάζεται, κάποια σχόλια της Οδού Διονύσου):
*Δημοπρατήθηκε το έργο της αποχέτευσης, ενώ εκκρεμεί το έργο για τη Ραπεντώσα, το οποίο θα δημοπρατηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο (σ.σ. πρόκειται για την ενοποίηση των μελετών που είχαν παλαιότερα κάνει οι 7 Δήμοι και Κοινότητες που συνθέτουν σήμερα τον Καλλικρατικό Δήμο)
*Κατασκευάστηκε ο κόμβος στη Μητρ. Κυδωνιών και Καΐρη (σ.σ. πάνω σε έτοιμη μελέτη της ΤΥΔΚ, επί Δαρδαμάνη)
*Ασφαλτοστρώθηκαν δρόμοι (σ.σ. αλλά μέχρι τέλους οι τοπικοί σύμβουλοι έφερναν τη λίστα με τις 200! λακκούβες στους δρόμους της πόλης)
*Μεταφέρονται μαθητές στα σχολεία της περιοχής με τη Δημοτική Συγκοινωνία
*Κατασκευάστηκε νέος καταθλιπτικός αγωγός (σ.σ. στην Αναγέννηση, πάνω σε παλιότερη μελέτη)
*Κατασκευάστηκε το Κλειστό Γυμναστήριο (σ.σ. από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων, μετά την εξασφάλιση του χώρου από το Σ. Σωτηρίου και την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ από το Σπ. Δαρδαμάνη, δηλ. τις προηγούμενες διοικήσεις)
*Καθιερώθηκε το Συμπόσιο Αμπέλου και Οίνου στο πλαίσιο των ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ
*Υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Διονύσου, Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και Περιφέρειας για τις εργασίες διαμόρφωσης στον Αρχαιολογικό χώρο
*Διαμορφώθηκε κατάλληλος χώρος εκδηλώσεων στον παλιό Σταθμό του τρένου (σ.σ. πού και τι ακριβώς;;;)
*Ανακατασκευάστηκε πλήρως το Πολιτιστικό Κέντρο (σ.σ. δηλαδή, τώρα πια νερά δεν τρέχουν από τη στέγη;)
Αφήνουμε για το τέλος αυτά που προωθούνται ή αναμένονται και που προφανώς κατά λάθος έχουν παρεισφρήσει στα πεπραγμένα:
*Προωθούμε την προσθήκη 7 αιθουσών στο 20 Δημοτικό Σχολείο Διονύσου (σ.σ. απαίτηση της τοπικής σχολικής κοινότητας εδώ και 7 χρόνια, με έτοιμη μάλιστα δωρεάν προμελέτη από γονέα του σχολείου)
*Προωθούμε τη λειτουργία Παιδικού Σταθμού (σ.σ. χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες- να’ ναι η δωρεά Κουκουτσέα, να’ ναι στο χώρο δίπλα στο Χιοπολίτη όπου προβλέπεται Σταθμός, να’ ναι κάπου αλλού;)
*Αναμένουμε χρηματοδότηση των μελετών αποχέτευσης ομβρίων επί των οδών Δημοκρατίας, Πηλίου, Μητρ. Κυδωνιών, Καΐρη, Χρυσοκελλαρίας και Δεινοκράτους (σ.σ. χρηματοδότηση των μελετών που έχουν ήδη εκπονηθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις)
Δηλαδή: Με τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ που άφησε στο ταμείο της Κοινότητας η Διοίκηση Δαρδαμάνη το 2010, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα δεν εκπόνησε ούτε μια μελέτη για την Δημοτική Κοινότητα Διονύσου.
Μήπως όμως τα πράγματα θα αλλάξουν τα επόμενα πέντε χρόνια για τη Δημοτική μας Κοινότητα, αν οι δημότες ξαναεμπιστευθούν την Ενωτική Πρωτοβουλία; Αντιγράφουμε πιστά από το πρόγραμμα τις προτεραιότητες για το Διόνυσο:
*Άμεση έναρξη εργασιών κατασκευής του έργου αποχέτευσης ακαθάρτων στο Διόνυσο, την Αναγέννηση και τη Ραπεντώσα (σ.σ. στη Ραπεντώσα; Που θέλει ειδική μελέτη, λόγω υψομετρικών; Η οποία μελέτη είναι πού;)
*Κατασκευή νέου σχολικού κτηρίου Λυκείου παραπλεύρως του Κλειστού (σ.σ. του οποίου έργου η μελέτη βρίσκεται σε ποιο στάδιο; Τι γίνεται με τους όρους δόμησης; Με την τροποποίηση του Ρυμοτομικού;)
*Οριοθέτηση των 43 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Δήμου στο χώρο των κατασκηνώσεων ΤΥΠΕΤ με τροποποίηση του ρυμοτομικού και διατήρηση της χρήσης γης του υπολοίπου ως κατασκήνωση με διατήρηση της νομίμου υπάρχουσας δόμησης (σ.σ. και γιατί δεν υλοποίησε- ως Διοίκηση του Δήμου επί 3,5 χρόνια- τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου;)
*Οριοθέτηση με ορόσημα επί του εδάφους όλων των κοινόχρηστων χώρων της Δημοτικής Ενότητας (σ.σ. αυτό πόσο καιρό χρειάζεται για να γίνει, από το 2011 που το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει σχετική ομόφωνη απόφαση μετά από προτροπή και εισήγηση του Σ. Σωτηρίου😉
*Θεωρούμε ως περιουσία του Δήμου όλη την έκταση των «Άλφα Οικοδομικών Τετραγώνων» με εξαίρεση τα οικόπεδα που έχουν αποκτηθεί νόμιμα από ιδιώτες είτε έχουν αυτά οικοδομηθεί είτε όχι (σ.σ. προφανώς, μια που πρόκειται για απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου)
*Ένταξη στο Σχέδιο Πόλης του οικισμού Αλεξανδρέικα και της περιοχής Πλατύ Χωράφι (σ.σ. προσωπική μαρτυρία: Δεν υπάρχει υποψήφιος από την εποχή του πρώτου Κοινοτάρχη Διονύσου Στρ. Καρρά το 1981 που να μην έχει συμπεριλάβει την υπόσχεση για τα Αλεξανδρέικα στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Τα οποία μαζί με το Πλατύ Χωράφι παραμένουν όμως εκτός Σχεδίου- και αυτή η υπόσχεση έχει καταντήσει καραμέλα)
*Κατασκευή νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού και ολοκλήρωση της διαδικασίας δωρεάς του Βρεφονηπιακού Σταθμού «Πάρι και Μαρίας Κουκουτσέα» (σ.σ. τελικά πόσους Σταθμούς και πού θα κατασκευάσει στο Διόνυσο η Ενωτική Πρωτοβουλία;)
*Διεκδίκηση «οικίσκου δασοφύλακα» από τον αρμόδιο φορέα για αξιοποίησή του ως σχολικού χώρου (Νηπιαγωγείου) (σ.σ. άλλη μια υπόσχεση- καραμέλα. Ο χώρος έχει διεκδικηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν, αλλά το Δασαρχείο, ως αρμόδιος φορέας, δεν υπαναχωρεί από την αταλάντευτη άρνησή του να τον παραχωρήσει)
*Ασφαλτόστρωση και συντήρηση δημοτικών οδών (σ.σ. δηλαδή θα κλείσουν επιτέλους οι 200- και παραπάνω, σήμερα πια- λακκούβες;)
*Συντήρηση και κατασκευή νέων (όπου αυτό είναι εφικτό) πεζοδρομίων
*Ολική ανακατασκευή αθλητικού γηπέδου με νέο χλοοτάπητα στο γήπεδο και διαμόρφωση στίβου σύμφωνα με τις προδιαγραφές- Ολοκλήρωση κτηριακών εγκαταστάσεων (σ.σ. βάσει ποιας μελέτης; Με ποια χρηματοδότηση; Η οποία από πού θα εξασφαλιστεί; Και γιατί δεν είχε μπει ποτέ σε προτεραιότητα το συγκεκριμένο έργο στη διάρκεια όλης της περασμένης θητείας;)
*Επέκταση δικτύου ύδρευσης και συντήρηση αντλιοστασίου (σ.σ. δηλαδή υπάρχουν ακόμη περιοχές στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου χωρίς δίκτυο; Και πληρώνουν οι κάτοικοι τέλη ύδρευσης;)
*Ολοκλήρωση κατασκευής αγωγού ύδρευσης από την οδό Θέτιδος και κατασκευή νέας δεξαμενής στην Αναγέννηση
*Ολοκλήρωση εργασιών ανάδειξης και βελτίωσης του Αρχαιολογικού χώρου Διονύσου (σ.σ. δηλαδή έχουν ήδη αρχίσει- και πότε -οι εργασίες; Και για ποια βελτίωση του χώρου μιλάει το πρόγραμμα;)
*Ανάδειξη και αξιοποίηση του χώρου του παλιού Σταθμού (χώρος ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ) (σ.σ. περίεργο: διαμορφώθηκε χώρος εκδηλώσεων, διαβάζουμε παραπάνω, για περαιτέρω ανάδειξη του χώρου μιλούν οι προτεραιότητες, γνωρίζει κανείς ότι εκεί υπάρχουν και 13 αγάλματα σπάνιας ομορφιάς και ανεκτίμητης αξίας για το Δήμο ολόκληρο;;;;;;;)
Επέκταση και αύξηση των δρομολογίων της Δημοτικής Συγκοινωνίας
Πέρα από τα παραπάνω: Δεν χρειάζεται να είναι κανείς άριστος γνώστης των πραγμάτων στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου για να επισημάνει πως στο προεκλογικό όραμα της Ενωτικής Πρωτοβουλίας δεν υπάρχει καμία, μα καμία, αναφορά
στο αιωνόβιο Δάσος στην καρδιά της πόλης και τι σχεδιάζει για την τύχη του η παράταξη, αν επανεκλεγεί.
αλλά και στο κοιμητήριο της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου, για το οποίο αγωνιούσαν επί 3,5 χρόνια όλοι οι τοπικοί σύμβουλοι και δεν τους άκουγε κανείς.
Το ανώνυμο φυλλάδιο που κυκλοφόρησε χτες στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου αποτυπώνει ανάγλυφα την πραγματικότητα:
«-Κύριε Δήμαρχε, Γιατί σε εγκατέλειψαν όλοι οι Διονυσιώτες σύμβουλοί σου; -Γιατί εσύ, εγκατέλειψες το Διόνυσο!».