Δέσμη προτάσεων με συγκεκριμένα μέτρα για την πυροπροστασία μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου καταθέτει με σημερινή ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Συμμαχία για τον Πολίτη, καλώντας την απερχόμενη Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει φέτος το θέμα με περισσότερη ωριμότητα. Αξίζει να σημειωθεί η πρόταση, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία μόνιμου συντονιστικού διαδημοτικού οργάνου στο οποίο θα συμμετέχουν οι Δήμοι Διονύσου, Μαραθώνα, Κηφισιάς και τον Ωρωπού:
Η Δημοτική Παράταξη, «Συμμαχία για τον Πολίτη», καταθέτει και εφέτος για την αντιπυρική περίοδο, με επίκαιρη ερώτησή της, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου μια ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων, που είναι:
1. Σύγκληση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, όπως προβλέπει η Εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (αριθμ. πρωτ. 1215/22.02.2012), για συζήτηση – λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Προτείνουμε τη συμμετοχή σε αυτή τη συνεδρίαση, πέραν των προβλεπόμενων από το νόμο φορέων, εκπροσώπων των Τοπικών Συμβουλίων και των τοπικών συλλόγων των Δημοτικών Κοινοτήτων.
2. Δημιουργία μόνιμου Συντονιστικού Οργάνου για όλη την αντιπυρική περίοδο 2014 μεταξύ των Δήμων Διονύσου, Ωρωπού, Μαραθώνα και Κηφισιάς.
3. Ευρεία σύσκεψη για την ανάλυση των μέτρων αντιπυρικής προστασίας στα Τοπικά Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων, τις εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας και τους τοπικούς συλλόγους-φορείς, με σκοπό την ενημέρωση και τον συντονισμό τους.
4. Έκδοση και διανομή σε ολόκληρο τον Δήμο ειδικού φυλλαδίου με οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και άλλες χρηστικές πληροφορίες (κατά το πρότυπο φυλλαδίου του πρώην Δήμου Αγίου Στεφάνου) και αξιοποίηση του Διαδικτύου.
5. Έγκαιρη εξασφάλιση αποφάσεων της Περιφέρειας Αττικής για την προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής προσώπων σε δασικές περιοχές ειδικής προστασίας τις ημέρες και ώρες, που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός. Μέτρα για την πρακτική υλοποίηση αυτών των αποφάσεων. Σημειώνουμε ότι, την αντιπυρική περίοδο 2011 δεν υπήρξαν τέτοιες αποφάσεις, με ευθύνη του Δήμου.
6. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της αιχμής της αντιπυρικής περιόδου (Ιούνιος – Σεπτέμβριος), το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης του Δήμου να λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο και όχι μόνο τις ώρες λειτουργίας του Δήμου.
7. Προγραμματισμός και έγκαιρη εκτέλεση συγκεκριμένων έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας στα δάση και δασικές εκτάσεις, που περιβάλλουν το Δήμο μας, καθώς και συντήρηση – βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου.
8. Έλεγχος της κατάστασης και καλής λειτουργίας των πυροσβεστικών υδροστομίων και των πυροσβεστικών δεξαμενών.
9. Έλεγχος της κατάστασης και καλής λειτουργίας των πυροσβεστικών οχημάτων και μέσων του Δήμου και των εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας.
10. Έλεγχος της κατάστασης και καλής λειτουργίας των πυροφυλακίων.
11. Συστηματικές εργασίες προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από τους δρόμους, άλση, πάρκα, κατασκηνώσεις, αρχαιολογικούς χώρους και άλλους χώρους ειδικής προστασίας (γραμμές ΟΣΕ, σημεία διέλευσης δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.). Ιδιαίτερη φροντίδα για την έγκαιρη απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης.
12. Σύμφωνα με το άρθρο 94 παράγραφος 26 του ν. 3852/2010 (Καλλικράτης): «Η μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούνται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα». Λήψη πρακτικών μέτρων για την υλοποίηση αυτής της διάταξης του νόμου και δημιουργία ειδικού Μητρώου οικοπέδων κατά Δημοτική Κοινότητα.
13. Ειδική μέριμνα για την ολοκληρωμένη συνεργασία και συντονισμό των εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, που υπάρχουν στο Δήμο, για την εξοικονόμηση πόρων, μέσων και προσωπικού, καθώς και την αποτελεσματικότερη παρέμβασή τους (προληπτική και κατασταλτική).
14. Ειδική μέριμνα για την ενημέρωση των πολιτών, όταν η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλή (κατηγορία 4), σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη (ιστοσελίδα, ηλεκτρονικές πινακίδες, social media).
Ευελπιστούμε ότι η Διοίκηση του Δήμου εφέτος θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της πυροπροστασίας με περισσότερη ωριμότητα και θα λάβει υπόψη της κάποιες από τις προτάσεις μας.