Από τον ερχόμενο Νοέμβριο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ασύρματο Internet (Wi– Fi) οι πολίτες σε 302 δήμους της χώρας, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Δήμος Διονύσου.
Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» η πρόσκληση για το «Εθνικό Δίκτυο Σημείων Ασύρματης Πρόσβασης στο Διαδίκτυο WiFiHotspots». Οι υποψήφιοι φορείς του έργου καλούνται να υποβάλλουν τις σχετικές πράξεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Επισημαίνουμε ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 25 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 15 εκατομμυρίων που είχε παρουσιαστεί αρχικά.
Επιπλέον των 4.000 σημείων εγκατάσταση σημείων πρόσβασης, θα γίνει επίσης σε 1.200 έως 1.500 λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ μέσα στο επόμενο τετράμηνο δίκτυο θα έχει αναπτυχθεί και στο σύνολο των σταθμών του μετρό, χωρίς, επί του παρόντος να υπάρχει πρόβλεψη για την πρόσβαση επί των συρμών του μετρό. Επίσης, ασύρματο Internet θα υπάρχει ως το τέλος του χρόνου και στους 64 σταθμούς του μετρό και ηλεκτρικού, καθώς σήμερα WiFi διαθέτουν μόλις επτά σταθμοί.
Η εξάπλωση του WiFi στους κοινόχρηστους χώρους υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών, στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την εξασφάλιση δωρεάν ασύρματης πρόσβασης σε όλους τους πολίτες.
Το σχέδιο για την εξάπλωση του WiFi, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την ενεργοποίηση σε πρώτη φάση 15.000 σημείων πρόσβασης (accesspoint) σε 4.000 κοινόχρηστους χώρους δήμων (σε πλατείες, πεζοδρόμους, παιδικές χαρές, δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις, λιμάνια κ.ά.). Αργότερα, προβλέπεται η επέκταση του WiFi σε χώρους μεγάλης έκτασης (χώροι συνάθροισης κοινού, χώροι αναμονής-μετακίνησης επιβατών, χώροι εκδηλώσεων ή τουριστικού ενδιαφέροντος κ.λπ.).
Πώς θα λειτουργεί το ασύρματο δίκτυο
Οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται για χρονικό διάστημα έως 30 λεπτών στο ασύρματο δίκτυο, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης (accesspoint) σε εσωτερικούς χώρους και σε απόσταση έως 100 μέτρων στα εξωτερικά σημεία.
Κάθε σημείο πρόσβασης θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα, οι οποίοι θα μπορούν:
- Να έχουν απλή πρόσβαση στο Internet, αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κ.λπ., καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα, η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 έως 1,5 Mbps.
- Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης.
- Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που παρέχονται από τον τοπικό Δήμο.