Γράφει ο Κοσμάς Σιδηρόπουλος*
Αφορμή για το σημερινό μου σχόλιο αποτέλεσε η προεκλογική ομιλία της κ. Αναστασίας Στασινοπούλου στο Κρυονέρι, υποψήφιας τότε και νυν εκλεγμένης δημοτικής συμβούλου με την παράταξη των «Ανοιχτών Οριζόντων» του κ. Ζαμάνη. Στην ομιλία της η κ. Στασινοπούλου – Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.- με μεταπτυχιακό τίτλο και συντηρήτρια αρχαιοτήτων & έργων τέχνης, σύμφωνα με το βιογραφικό της- είπε: «στοχεύουμε στην προστασία και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Διονύσου αλλά και της διαδρομής του μαρμάρου από τα λατομεία στην αθηναϊκή Ακρόπολη…». Γνωρίζω άριστα ότι τα αρχαία λατομεία και η οδός καταγωγής των μαρμάρων από το Πεντελικό στον Παρθενώνα δεν βρίσκονται καν στη διοικητική περιφέρεια του δήμου Διονύσου, όπως επίσης ότι το αρχαίο θέατρο Διονύσου δεν ήταν κοίλο, όπως επιδείχθηκε στις διαφάνειες που συνόδευαν την ομιλία. Επειδή μου φάνηκαν πολύ «χοντρά» αυτά που άκουσα, σκέφτηκα να σκαλίσω -μετεκλογικώς- τα προεκλογικά προγράμματα των τριών πρώτων συνδυασμών σε ψήφους. Περσινά ξινά σταφύλια, θα μου πείτε. Δεν έχετε άδικο, μόνο που τα ευρήματα παρουσιάζουν μια διαχρονική απαξία.
Ανακάλυψα λοιπόν πως η σχετική αναφορά για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που θα αναδειχθούν με τη δημιουργία μονοπατιού(!), όχι μόνο εμπεριέχεται αλλά και αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα έργο του προεκλογικού προγράμματος των Ανοιχτών Οριζόντων για τη Δροσιά, με τελευταίο τη διαπλάτυνση της οδού Λίμνης Μαραθώνος, που ούτε καν εφάπτεται με τη συγκεκριμένη δημοτική κοινότητα!
Σκάλισα ακολούθως το πρόγραμμα της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» του κ. Καλαφατέλη, για την περιοχή της Δροσιάς πάλι, που ως κάτοικος γνωρίζω καλύτερα. Σύμφωνα με αυτό προτείνεται η ένταξη στο σχέδιο πόλης της περιοχής «Σπίτι Τρία Πεύκα», που περιλαμβάνεται στη ζώνη Α’ προστασίας του Πεντελικού(!), η οριοθέτηση και διευθέτηση του ρέματος «Κέδρων-Θέτιδος» – δεν υπάρχει τέτοιο ρέμα στη Δροσιά, εκτός αν εννοεί το ρ. Καΐρη, τη δημιουργία χώρου στάθμευσης -χωρίς να ορίζει πού, και την ανάπλαση του «ιστορικού κέντρου Δροσιάς» – πόση ιστορία πια μπορεί να κουβαλάει πάνω της αυτή η ζώνη λιανεμπορίου!
Τέλος έψαξα στον ιστότοπο της «Νέας Πνοής» του κ. Μπιτάκου και βρήκα το «Επιχειρησιακό πρόγραμμα» της παράταξης. Από τη γραμματική ερμηνεία των λέξεων και μόνο περίμενα να αναγνώσω συγκεκριμένες, σαφείς και χρονικά προσδιορισμένες δράσεις, που θα αναλάμβανε η παράταξη εφ’ όσον εκλεγόταν.
Αν εξαιρέσω τον αριθμό επτά (7) που αναφέρεται δις και σχετίζεται με τις επτά δημοτικές κοινότητες και τη λέξη «Διόνυσος» που αναφέρεται τρις στο κείμενο, διαπιστώνω πως αποτελεί ένα πόνημα passe partout. Ταιριάζει απόλυτα σε κάθε δήμο της χώρας και για οποιονδήποτε χρόνο διεξάγονται εκλογές. Αρκεί να αλλάξει o αριθμός επτά και το όνομα του Δήμου. Πρόκειται πράγματι για ένα πρόγραμμα διαχρονικό και εξαγώγιμο!
Οι (αφελείς) απορίες μου τώρα:
- Ποιος ή ποιοι έγραψαν αυτά τα προγράμματα και πόση γνώση των πραγμάτων έχουν;
- Αν οι υποψήφιοι διάβασαν -έστω διαγώνια- τα προγράμματα της παράταξής τους και αν ναι, τα βρήκαν όλα εν τάξει;
- Αν τα στελέχη των παρατάξεων διάβασαν τα προγράμματα των ανθυποψηφίων τους κι αν ναι, γιατί δεν αντεπιχειρηματολόγησαν επί αυτών;
- Γιατί ο τοπικός τύπος τα πέρασε στο ντούκου; Ποια είναι η δουλειά του, η απλή περιγραφή γεγονότων και η δημοσίευση δελτίων τύπου;
- Με ποια κριτήρια ψηφίσαμε εμείς οι εκλογείς; Των ωραίων οφθαλμών;
Για όσους δεν διέκοψαν ακόμη τα συνήθη τους, Καλή ανασυγκρότηση!
* Ο Κοσμάς Σιδηρόπουλος, προσπαθεί να βλέπει τα πράγματα από την περιφέρεια κοινών τόπων και τύπων
28.7.2014