Με 24ωρη απεργία αύριο Τρίτη, στην οποία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, αντιδρά η ΑΔΕΔΥ στην απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την απεργία – αποχή των υπαλλήλων από τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Απεργιακά συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν σε πόλεις της Ελλάδας, ενώ στην Αθήνα, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει έξω από το κτίριο του Αρείου Πάγου στις 9.30 το πρωί, καθώς εκείνη την ώρα εκδικάζεται η προσφυγή του Δημοσίου κατά της απόφασης δικαίωσης των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών. Από απόψε το βράδυ, οι απολυμένες καθαρίστριες θα πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τον Άρειο Πάγο, καλώντας πολίτες, φορείς και συνδικάτα σε συμπαράσταση.
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΕ ΟΤΑ έχει ήδη αποφασίσει την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης με την μορφή της αποχής των υπαλλήλων από κάθε εργασία σχετιζόμενη με την αξιολόγηση των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α., βάσει των διατάξεων του Ν.4250/2014 και από κάθε εργασία σχετιζόμενη με τον επανέλεγχο των μετατροπών των συμβάσεων εργασίας ή έργου σε Αορίστου Χρόνου, υποστηρίζοντας ότι παρανόμως επεκτάθηκαν οι ρυθμίσεις του νόμου στην αξιολόγηση των υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού. Ενώ σε ό,τι αφορά στον επανέλεγχο των συμβάσεων εκτιμά ότι γίνονται βάσει διαφορετικών κριτηρίων, από εκείνα, που έθεταν οι αρχικές διατάξεις βάσει των οποίων έλαβε χώρα η μετατροπή. Η κινητοποίηση σύμφωνα με την απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ θα καλύψει όλο το διάστημα, κατά το οποίο διενεργούνται οι σχετικές διαδικασίες και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 1 Νοεμβρίου.
Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι οι έλεγχοι για πλαστά πιστοποιητικά και για μονιμοποιήσεις χωρίς τυπικές προϋποθέσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, ενώ έχει προειδοποιήσει ότι οι υπάλληλοι που δεν θα συνεργαστούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές κυρώσεις.
Να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ έχει ξεκαθαρίσει πως «παρά το γεγονός ότι ο επανέλεγχος της νομιμότητας των προσλήψεων στους Δήμους επιβαρύνει δραματικά το ολιγάριθμο προσωπικό που διαθέτουν με επιπρόσθετη γραφειοκρατία, δεν θα συμφωνήσει με ενέργειες παρεμπόδισης του επανέλεγχου, γιατί αφενός μεν ακόμη και οι πιο αστήριχτες υπόνοιες πρέπει να ξεκαθαρίζουν, αφ’ ετέρου κάθε πιθανή έκνομη διαδικασία πρέπει να πατάσσεται». Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση έχει καταστεί σαφές ότι οι δημοτικές αρχές της χώρας δεν πρόκειται να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των υπαλλήλων τους με το συγκεκριμένο σύστημα, καθώς όπως έχει τονιστεί «συνιστά αδήριτη ανάγκη η δημιουργία ενός νέου, παγίου συστήματος αξιολόγησης, ως εργαλείο προσυμφωνημένων και προκαθορισμένων ενεργειών βελτίωσης και αναβάθμισης των δυνατοτήτων και της αποδοτικότητας του προσωπικού και της αποτελεσματικότητας των δομών».
πηγή: localit.gr