Στη σημερινή (Παρασκευή 17/10) συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ήρθαν ακόμη δυο εκτός Ημερησίας Διατάξεως θέματα, που αφορούσαν στις παιδικές χαρές και στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας αντιστοίχως, με τη δέσμευση ότι αφού εξεταστούν από όλες τις παρατάξεις θα συζητηθούν σε προσεχή συνεδρίαση.
Για τις κεραίες κινητής, ειδικότερα, εισήγηση υπήρξε από τον Αντιδήμαρχο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ηλ. Υφαντή ο οποίος συνοπτικά περιέγραψε την πρότασή του, που εισάγει ακόμη ένα στοιχείο στο σχετικό προβληματισμό: Πλην των λοιπών επιπτώσεων από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο και για τις βιολογικές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλής έντασης, επιχείρημα που μπορεί να περιληφθεί στο νομικό οπλοστάσιο του Δήμου, στον- και δικαστικό- αγώνα του κατά της εγκατάστασης κεραιών μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης.
Το σχετικό πρόβλημα για την πόλη είναι ιδιαιτέρως οξύ, υπενθύμισε ο κ. Υφαντής, μια που μιλάμε για κεραίες κοντά σε ευαίσθητα σημεία, όπως κατ’ εξοχήν είναι τα σχολεία.
Με δικαστική διαμάχη σε εξέλιξη (σ.σ. δεν έχει ακόμη εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου για την κεραία απέναντι από το σχολείο στο Κρυονέρι) και με την παρότρυνση του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, το θέμα με τις κεραίες αναμένεται να συζητηθεί και πάλι στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την επικαιροποίηση μιας σειράς παλαιότερων- από το 2012 μέχρι σήμερα- ομόφωνων αποφάσεων: «Όχι κεραίες κινητής μέσα στην πόλη».
Επιφυλάξεις και για το κουβούκλιο της cyta
Αποσύρθηκε για ενδελεχέστερο έλεγχο και νέα συζήτηση, όπου θα κληθεί και εκπρόσωπος της εταιρείας, το θέμα με την τοποθέτηση κουβούκλιου από την cyta για την εξυπηρέτηση του δικτύου οπτικών ινών σε κοινόχρηστο χώρο στο Κρυονέρι.
Δυο ερωτήματα απασχόλησαν τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που στην πλειονότητά τους εξέφρασαν ισχυρές επιφυλάξεις:
Θα υπάρξει κάποια ανταποδοτικότητα από πλευράς εταιρείας προς το Δήμο, μια που ο τελευταίος τής παραχωρεί κοινόχρηστη έκταση για το κουβούκλιο; Επιπλέον, αυτή η κατασκευή θα συνάδει αισθητικά με τα τοπικά χαρακτηριστικά;
Αρνητικότερη όλων η δημοτική σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής Π. Ταουξή: «Ψηφίζω ΟΧΙ. Αρνούμαι να δεχτώ να γεμίσουν τις πλατείες μας και τους κοινόχρηστους με κουβούκλια στο όνομα της ανταποδοτικότητας. Είναι η υγεία και η καλή διαβίωση ανταποδοτικές; Αγωνιζόμαστε για να φύγει η κεραία από το Κρυονέρι, και θα δεχτούμε να βάζουν σπιτάκια παντού οι εταιρείες;»
Ενώ η συνάδελφός της επίσης από τη Διοίκηση και Πρόεδρος του ΘΕΣΠΙ Αν. Στασινοπούλου επεσήμανε πως σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα, τα κουβούκλια μπορούν να τοποθετούνται υπέρ, επί ή υπό το έδαφος: «Γιατί λοιπόν να μην καλέσουμε την εταιρεία να υπογειοποιήσει την εγκατάσταση;»
Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε φανερό πως πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο, το συγκεκριμένο αίτημα της cyta να υποκρύπτει πρόθεση εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής να επισημαίνει πως τέτοιοι φόβοι, αν ενισχυθούν, θα καταλήξουν στην αναθεώρηση όλων των αντίστοιχων εγκαταστάσεων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ «με κίνδυνο να επιστρέψουμε στα ιππήλατα οχήματα και στα κεριά, και βέβαια δεν θα έχουμε internet».