Με τον τίτλο “Ξένοι στον τόπο μας” ξεκινούσε η εισήγηση του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Σταμάτας Β. Πέππα για το πρώτο θέμα (Οφέλη και συνέπειες απο την εφαρμογή του Καλλικράτη για τη Σταμάτα) στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου.
Και απαριθμούσε μία προς μία όλες τις δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του καλλικρατικού νόμου στην περιοχή:
*Τις κουτσουρεμένες αρμοδιότητες
*Τη μηδενική υποστήριξη στη λειτουργία των Δημοτικών Κοινοτήτων
*Την απομείωση του προσωπικού και του μηχανολογικού εξοπλισμού
*Την αγνόηση των αποφάσεων της Κοινότητας από τις Διοικήσεις του Δήμου
*Την έλλειψη ενημέρωσης από τον κεντρικό Δήμο
Επιπλέον στην εισήγησή του ο κ. Πέππας αναφερόταν στην έλλειψη διαβούλευσης πριν τη βιαστική εφαρμογή του Καλλικράτη, που είχε ως αποτέλεσμα να απουσιάζει σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης των Δημοτικών Κοινοτήτων, που αν και βρίσκονται σε άμεση επαφή με την τοπική κοινωνία, τα Τοπικά Συμβούλιά τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Τούτο με τη σειρά του οδηγεί στο συμπέρασμα: “Ή τα καταργείς ή τα αναβαθμίζεις. Μέση λύση δεν υπάρχει”.
Η τοποθέτησή του, τέλος, περιελάμβανε συγκεκριμένα αιτήματα: Μόνιμο ηλεκτρολόγο, υδραυλικό και εισπράκτορα, αύξηση του προσωπικού, επιστροφή των μηχανημάτων της Κοινότητας από το αμαξοστάσιο του Δήμου στη βάση τους, πλήρη ενημέρωση για τις αποφάσεις της Διοίκησης – τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και των υπολοίπων συλλογικών οργάνων του Δήμου.
Τα παραπάνω βρήκαν απολύτως σύμφωνο και τον πρώην Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Γ. Κόκκαλη, τοπικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας σήμερα, αλλά και τον Γ. Πέππα, Αντιπρόεδρο της Κοινότητας.
“Δεν μπορώ να συμφωνήσω χωρίς διευκρινίσεις”
Όχι όμως και την τοπική σύμβουλο της Διοίκησης Λ. Μαραθιά, η οποία είχε συγκεκριμένες αντιρρήσεις: “Πώς μπορώ να συμφωνήσω με την εισήγηση, ως νέα τοπική σύμβουλος με τρεις μόλις μήνες θητείας, αν δεν απαντηθούν απορίες και ερωτήματα; Τα προβλήματα της Σταμάτας τα έχουν και οι άλλες Δημοτικές Κοινότητες ή μονάχα εμείς; Τι έχουν να πουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι- Αντιδήμαρχοι και εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι;” αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. Και αντιπρότεινε την απόσυρση του θέματος για επόμενη συνεδρίαση, καθώς και τη συνάντηση όλων των Τοπικών Συμβουλίων για την καταγραφή συνολικά των προβλημάτων, καθώς συνάντηση με όλους τους αρμόδιους από πλευράς Διοίκησης, για ενημέρωση των τοπικών συμβούλων σε ένα προς ένα τα θέματα που απασχολούν τη Σταμάτα.
Υπογράμμισε εντούτοις πως παρόλο που προσωπικά έδωσε την πρόσκληση για τη συνεδρίαση στους Αντιδημάρχους Χωροταξίας Β. Λυρούδια και Καθαριότητας Τ. Μπάση, οι τελευταίοι δεν ανταποκρίθηκαν και δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση.
“Επεξεργασμένη πρόταση”
Επιφυλακτική στάθηκε απέναντι στην εισήγηση και η εκπρόσωπος της Νέας Πνοής Γ. Ντέλη- Χρήστου, που λίγο νωρίτερα, με αφορμή πρόσφατη έρευνα της Οδού Διονύσου, είχε καταθέσει αίτημα για αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων προς τις Δημοτικές Κοινότητες. Η παράταξή της μάλιστα, όπως είπε, ετοιμάζει ήδη επεξεργασμένη πρόταση για το θέμα που σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο δημοτικός σύμβουλος της Δημοκρατικής Ανατροπής Σπ. Σπηλιώτης, που υποστήριξε πως παραμένουν ακόμη αναπάντητα τα ερωτήματα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της καθημερινότητας αλλά και της παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη, αποδεικνύοντας πως είναι αναγκαία μια άλλη, συνολική, προσέγγιση, στην οποία οι πολίτες θα ενημερώνονται και θα συμμετέχουν διεδικητικά στη λύση των προβλημάτων τους.
Στη συνεδρίαση παρευρισκόταν και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτος, που συμφώνησε εν πολλοίς με τις επισημάνσεις της εισήγησης, υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος ως κοινοτικός σύμβουλος Σταμάτας επί σειρά ετών στο παρελθόν δεν είχε σταματήσει να υποστηρίζει την εξασφάλιση προσωπικού για τη μεγαλύτερη σε έκταση Κοινότητα της περιοχής.