Ξεκίνησε την Τρίτη 5 Μαΐου στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής η συζήτηση- ενημέρωση με ανοιχτή ατζέντα για όλα τα θέματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής και το περιβάλλον της πόλης, βασισμένη σε πρόταση του δημοτικού συμβούλου της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Γ. Φωτάκη, την οποία ενστερνίσθηκε και διεύρυνε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας- Χωροταξίας και Τεχνικών Υποδομών Ευ. Λυρούδιας. Το σημαντικό χαρακτηριστικό της διαδικασίας ήταν η παρουσία, πλην των μελών της Επιτροπής, και των Προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων (σ.σ. απουσίαζε στο εξωτερικό ο Πρόεδρος της Δροσιάς Χ. Ποτίδης), οι οποίοι κατά προτεραιότητα εξέθεσαν τα προβλήματα και τα ερωτήματά τους πάνω στα δυο πρώτα θέματα που συζητήθηκαν: αποχέτευση και παιδικές χαρές.
Καθυστερήσεις στην αποχέτευση
Το σημαντικότερο στοιχείο που επισημάνθηκε στη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης ήταν αυτό της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στις εργασίες για την αποχέτευση, μια που τρεισίμισι σχεδόν μήνες μετά την την πρώτη τομή, έχουν κατασκευαστεί μόνο 600- 700 μέτρα στο Διόνυσο, ενώ θα έπρεπε να κατασκευάζονται 5 χιλιόμετρα ανά μήνα(!), όπως υπολόγισε ο εντεταλμένος σύμβουλος Κρυονερίου Δ. Ράικος. Για την αντιμετώπιση αυτής της καθυστέρησης ο κ. Φωτάκης υπενθύμισε πως προβλέπονται από τη νομοθεσία συγκεκριμένες ενέργειες προς τον εργολάβο- προσκλήσεις, οχλήσεις, εξώδικα κ.λπ.- ώστε να επιταχυνθούν οι εργασίες και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Άλλως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος έκπτωσης του εργολάβου, όπως έγινε στη Δροσιά, ή ακόμη και απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να χαθεί η χρηματοδότηση- η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται στον αέρα λόγω της γενικότερης οικονομικής αβεβαιότητας.
Με τα παραπάνω δεδομένα, τα μέλη της Επιτροπής δεν συμμερίστηκαν την αισιόδοξη πρόβλεψη του Αντιδημάρχου πως “με το τέλος της θητείας αυτής της Δημοτικής Αρχής θα έχει ολοκληρωθεί το 95-98% του έργου στο Δήμο Διονύσου”.
Αριθμοί και στοχεία ανά Δημοτική Κοινότητα
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες ακούστηκαν τόσο από τον Αντιδήμαρχο, που ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την πορεία του έργου της αποχέτευσης, όσο και από τους Προέδρους, αλλά και τους εκπροσώπους των παρατάξεων, για το ίδιο έργο σε κάθε Δημοτική Κοινότητα:
*97 χιλιόμετρα συνολικά θα καλύψει το δίκτυο που κατασκευάζεται από την εν εξελίξει εργολαβία, με το μεγαλύτερο κομμάτι της να αφορά στη Δ.Κ. Διονύσου.
*Μέσα στο Μάιο θα ανοίξουν ακόμη 2-3 μέτωπα: Μετά το Διόνυσο, όπου ήδη κατασκευάζεται η αποχέτευση, σειρά έχει το Κρυονέρι, και εν συνεχεία ο Άγ. Στέφανος.
*Το πρόβλημα που φαινόταν να υπάρχει με τη χωροθέτηση των απαραίτητων αντλιοστασίων έχει ήδη αντιμετωπιστεί βάσει πρόσφατης νομοθεσίας (του 2014), που επιτρέπει την τοποθέτηση δικτύων κοινής ωφελείας ακόμη και σε δάσος.
*Στα σχέδια της Διοίκησης είναι η κατασκευή δυο σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων, ένα στη Λ. Σταμάτας- Δροσιάς και ένα στη θέση Βρυσάκι, στον Άγ. Στέφανο. Επιπλέον αποστραγγιστικό έργο θα κατασκευασθεί στην οδό Ικονίου, στον Άγ. Στέφανο, το οποίο μάλιστα ενδέχεται να γίνει και με ίδιους πόρους μέσα στο καλοκαίρι, αν δεν εξασφαλισθεί χρηματοδότηση από άλλο φορέα.
*3600 μέτρα αφορούν στον Άγ. Στέφανο, με μια μελέτη που εξαρχής ήταν ελαττωματική, όπως τόνισε ο Γ. Κανατσούλης από την Ενωτική Πρωτοβουλία, με εκκρεμή την οριοθέτηση των δύο απαραίτητων αντλιοστασίων- ένα σε ιδιωτικό και ένα σε δημόσιο χώρο. Στην ίδια Δημοτική Κοινότητα έχουν κατασκευαστεί το 2006- επί Διοίκησης Δ. Σακελλαρίου– άλλα 6 χιλιόμετρα δικτύου, ενώ υπάρχει και για τον Άγ. Στέφανο αλλά και για την Άνοιξη προοπτική για μια ακόμη μελέτη αποχέτευσης.
*Στη Δροσιά η εργολαβία με τον παλιό ανάδοχο έκλεισε, όπως είπε ο κ. Λυρούδιας, θα ακολουθήσει νέα, ενώ το έργο μάλλον θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2019.
*Στην Άνοιξη έχουν καθοριστεί οι χώροι για τα αντλιοστάσια, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα για την περιοχή φαίνεται πως είναι οι στενοί δρόμοι: Εκεί, όπως είπε ο εντεταλμένος σύμβουλος Δ. Κωστάκης, δεν χωρούν και οι αγωγοί ομβρίων και οι αγωγοί της αποχέτευσης, ενώ παρατηρούνται υποχωρήσεις του οδοστρώματος, μια που στη μελέτη δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι υπόγειες ροές.
*Τα έργα, που ξεκίνησαν πριν από 2 περίπου μήνες στο Διόνυσο, στην περιοχή του ΤΥΠΕΤ, θα συνεχιστούν αμέσως μετά στο Κρυονέρι, και εν συνεχεία στον Άγ. Στέφανο. Ειδικά για τη Δ.Κ. Διονύσου φαίνεται πως, λόγω μεγάλων υψομετρικών διαφορών, προκύπτει το θέμα δουλείας διόδου των συνδέσεων από γειτονικά οικόπεδα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Προέδρου Τ. Μπάση, ο Αντιδήμαρχος επεσήμανε πως η δουλεία ανάμεσα σε ιδιωτικά οικόπεδα μπορεί να γίνει με συναίνεση και συμβολαιογραφική πράξη μεταξύ των γειτόνων, ενώ για τη δημόσια, είναι ήδη έτοιμο το νομικό καθεστώς σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου.
*Στο Κρυονέρι πάντως, όπως τόνισαν τόσο ο Πρόεδρος Δ. Χριστόπουλος όσο και ο εντεταλμένος σύμβουλος Δ. Ράικος, ο εργολάβος έφερε τους σωλήνες πριν τρεις μήνες- και έκτοτε τίποτα δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται οι κάτοικοι.
*Στη Σταμάτα το αντλιοστάσιο που είχε χωροθετηθεί στη Μ. Αλεξάνδρου, ενδέχεται να μεταφερθεί, κατόπιν αιτήματος κατοίκων, ώστε να εξυπηρετούνται περισσότερα σπίτια. Ήδη, σε συνεργασία με τον πρόεδρο Β. Πέππα, ο κ. Λυρούδιας ετοιμάζει έγγραφο προς την ΕΥΔΑΠ, με τη σχετική πρόταση.
Όσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική, ο Αντιδήμαρχος τόνισε πως ο Δήμος θα λάβει υπόψη τους πολλαπλούς τρόπους χρηματοδότησης του έργου- από δανειοδότηση, από ίδιους πόρους, από το ΕΣΠΑ- ώστε το ποσόν που θα επιβαρύνει την κάθε σύνδεση να είναι δίκαιο για όλους τους κατοίκους. Για κοινωνική δικαιοσύνη στον καθορισμό του ποσού μίλησε, τέλος, και ο κ. Φωτάκης, ο οποίος μάλιστα υπενθύμισε πως στο νόμο 1068/80 ορίζεται και η τιμολογιακή πολιτική για τις συνδέσεις.