logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τη διαδικασία πιστοποίησης των παιδικών χαρών του Δήμου Διονύσου μίλησε ο Διονύσης Ζαμάνης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στις 11 Μαΐου 2015, στην εκπομπή «Ζωή.gr» και τη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου, στο ΣΚΑΪ 100.3.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Δημάρχου Διονύσου:

«Μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών έχει διαταχθεί από το περασμένο καλοκαίρι το κλείσιμο των παιδικών χαρών, έως ότου πιστοποιηθούν. Η διαδικασία της πιστοποίησης είναι χρονοβόρα, καθώς απαιτούνται και μελέτες και εγκρίσεις δαπανών και εκτέλεση σχετικού διαγωνισμού, προκειμένου να τηρηθεί όλη η νόμιμη διαδικασία. Πρέπει δηλαδή να τοποθετηθούν ελαστικά δάπεδα, ακόμη και τα κάγκελα έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ώστε να λειτουργήσουν οι παιδικές χαρές. Είναι πράγματι μία δύσκολη διαδικασία.

Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι ο καιρός έχει “ανοίξει” και οι γονείς θέλουν να πάνε τα παιδιά τους στην παιδική χαρά. Και εγώ πατέρας είμαι και μάλιστα τα παιδιά μου βρίσκονται σε αυτή την ηλικία. Όμως, πρέπει να προστατεύσουμε το κάθε ένα παιδί, το οποίο θα πάει στην παιδική χαρά. Έτσι έχουμε αποφασίσει να απομακρύνουμε τα επικίνδυνα όργανα από τις παιδικές χαρές. Είναι κυρίως μεταλλικά όργανα, της κατηγορίας 1 – όπως ονομάζονται – και τα οποία δεν μπορούν να επισκευαστούν.

Στο Δήμο Διονύσου υπάρχουν 32 παιδικές χαρές. Σε πρώτη φάση στόχος μας είναι – επειδή είμαστε επτά δημοτικές κοινότητες – να πιστοποιηθούν επτά παιδικές χαρές, μία σε κάθε κοινότητα. Η εκτέλεση της μελέτης επισκευής είναι έτοιμη προς δημοπράτηση, ούτως ώστε το συντομότερο δυνατό να αποδοθούν πιστοποιημένες προς χρήση στους δημότες.

Παρά τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων από την κυβέρνηση, έχουμε τη δυνατότητα αυτά τα έργα να τα εκτελέσουμε στο Δήμο Διονύσου από ιδίους πόρους. Τουλάχιστον για τις πρώτες επτά παιδικές χαρές, μέχρι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον. Είναι πολύ μεγάλο το κόστος για τους Δήμους να καταφέρουν να πιστοποιήσουν όλες τις παιδικές χαρές. Φανταστείτε ότι για μία μεσαίου μεγέθους παιδική χαρά, το κόστος μπορεί να φθάσει και τις 100.000 ευρώ. Θα πρέπει να βρεθούν πόροι, είτε από το Πράσινο Ταμείο, είτε από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μεγάλες οι δαπάνες για να φθάσουν οι παιδικές χαρές στο επίπεδο που όλοι επιθυμούμε».