ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Διονύσου – και όχι μόνο – αναφέρθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Θανάσης Κρητικός και Ελπίδα Καγιαλή, στο πρόσφατο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.
Στην εισήγησή του, ο Θανάσης Κρητικός αναφέρθηκε στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ειδικά στην εγκατάστασή τους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κυρίως όμως κοντά σε σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ζήτησε να συμπεριληφθεί (όπως και έγινε) στο ψήφισμα της ΚΕΔΕ η συνεργασία με την Περιφέρεια για την τροποποίηση του νόμου Βορίδη, διότι όπως είπε «αποφασίζει η κεντρική διοίκηση για εμάς χωρίς εμάς, με αποτέλεσμα να καλούμαστε να κάνουμε τους αστυνόμους». Αναφέρθηκε επίσης στην μεταφορά των αθλητών με ίδια μέσα του Δήμου εντός νομού, καθώς γίνεται αντιληπτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αθλητικοί σύλλογοι.
Ο κ. Κρητικός στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική προστασία και το ρόλο της, χαρακτηρίζοντάς την ως «την κεντρική αρτηρία στην καρδιά της τοπικής αυτοδιοίκησης». Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των εθελοντικών κλιμακίων σε δομές και εξοπλισμό, όπως επίσης την ανάγκη παρουσίας ενός οργανωμένου και στελεχωμένου Κέντρου Επιχειρήσεων. Έκανε μάλιστα αναφορά στα πέντε εθελοντικά κλιμάκια του Δήμου Διονύσου.
Παρέμβαση στη θεματική ενότητα «ΠΑΙΔΕΙΑ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ» έκανε η Ελπίδα Καγιαλή. Τόνισε την απουσία επαρκούς αριθμού εκπαιδευτικών, που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στις ώρες διδασκαλίας, την αδυναμία λειτουργίας ολοήμερων σχολείων και προνηπιακών τμημάτων. «Θα μπορέσει η ΚΕΔΕ να πιέσει την κεντρική κυβέρνηση για την επαρκή και έγκαιρη στελέχωση όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης;», αναρωτήθηκε η Ελπίδα Καγιαλή. Ζήτησε επίσης τη δημιουργία ενός εκσυγχρονισμένου, σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες, και κοινού για όλους τους Δήμους πλαισίου παραχώρησης σχολικών χώρων.
Στην ομιλία της στη θεματική ενότητα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ- ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ», η κα Καγιαλή υποστήριξε ότι χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας του Έλληνα πολίτη, στόχος που επιτυγχάνεται μονάχα μέσω της παιδείας και επιμόρφωσης γύρω από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Ως αίτιο των μη ικανοποιητικών επιδόσεων στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, ανέδειξε το ότι η περιβαλλοντική πολιτική δεν ενσωματώνεται πάντοτε και επαρκώς σε άλλους τομείς, όπως αυτός των μεταφορών, της γεωργίας, της εύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, της βελτίωσης της ποιότητας του νερού κ.ά. «Χρειάζεται να χτίσουμε κουλτούρα, να φροντίσουμε για επαρκή εκπαίδευση που θα ξεκινάει από τις πολύ μικρές ηλικίες στα σχολεία και δεν θα σταματάει εκεί, αλλά θα συνεχίζει με επιμορφωτικά σεμινάρια για ενήλικες. Μόνο έτσι θα έχουν εφαρμογή, απόδοση και βιωσιμότητα τα έργα για τη διαχείριση απορριμμάτων που αναλαμβάνει, και μάλιστα με μεγάλο κόστος, κάθε Δήμος», κατέληξε στην ομιλία της.