Με τη νεοσύστατη Επιτροπή για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Διονύσου να έχει ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη της συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, ο Γ. Κομνηνάκης, μέλος του ΘΕΣΠΙ εκ μέρους της Νέας Πνοής για το Διόνυσο και από τους πρωτεργάτες τής ενίσχυσης των δημοτικών δανειστικών βιβλιοθηκών στην πόλη μας, καταθέτει τις απόψεις του για τη δημιουργία- ανάπτυξη- διαχείριση και συνεργασία των Βιβλιοθηκών στο Δήμο Διονύσου:
Η ύπαρξη και λειτουργία δανειστικών βιβλιοθηκών σε κάθε περιοχή αποτελεί ένα καλό κριτήριο για τη στάθμη του Πολιτισμού της. Πολύ περισσότερο δε σε καιρούς χαλεπούς, όπου τα χρήματα για αγορά βιβλίων από τον δημότη δεν περισσεύουν. Οι βιβλιοθήκες είναι εν δυνάμει πολυδύναμα πολιτιστικά κέντρα. Δανείζουν βιβλία, δέχονται δωρεές βιβλίων, οργανώνουν εκδηλώσεις που προωθούν την φιλαναγνωσία, όπως επισκέψεις συγγραφέων και συζήτηση μαζί τους, λέσχες ανάγνωσης, παρουσίαση βιβλίων. Δύνανται, δε, να επεκταθούν σε πολιτιστικές δραστηριότητες, να οργανώνουν επισκέψεις σε θέατρα, σε κινηματογράφους, σε όπερα, σε μουσεία, σε εκθέσεις. Ένας κατάλογος που δεν έχει τέλος.
Στον Δήμο μας αυτή την στιγμή λειτουργεί εύρυθμα βιβλιοθήκη μόνο στη Δημοτική Ενότητα Διονύσου, 3 φορές την εβδομάδα από ένα δίωρο. Η Βιβλιοθήκη Κρυονερίου διαθέτει χώρο, 1626 βιβλία καταλογογραφημένα ηλεκτρονικά και ταξινομημένα, από εμένα προσωπικά με την πολύτιμη βοήθεια μιας εθελόντριας, κατόπιν τεσσάρων 8ωρων επισκέψεων. Απομένει η εξεύρεση εθελοντών και ο κανονισμός λειτουργίας της. Ο Άγιος Στέφανος διαθέτει πολύ αξιόλογη μεν, κλειστή εδώ και 2 χρόνια δε, Σχολική Βιβλιοθήκη, ανάμεσα στο Γυμνάσιο και το ποδοσφαιρικό γήπεδο και είναι ένα στοίχημα πως μπορούμε είτε να την συλλειτουργήσουμε με το Σχολείο είτε να την μετατρέψουμε σε Δημοτική. Στο 1ο Δημοτικό λειτουργεί αξιόλογη παιδική βιβλιοθήκη, με περίπου 3000 τίτλους, μόνο όμως για τους μικρούς μαθητές. Η Δροσιά διαθέτει περίπου 700 βιβλία, τα οποία όμως βρίσκονται εδώ και χρόνια κλεισμένα σε κούτες και στοιβαγμένα στην τουαλέτα των Α.Μ.Ε.Α του Πνευματικού Κέντρου Δροσιάς. Πρέπει και εκεί να καταλογογραφηθούν, να ταξινομηθούν και να βρεθεί ένας κατάλληλος χώρος για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης. Η Άνοιξη διέθετε βιβλιοθήκη με περίπου 700 βιβλία (ανενεργή επί χρόνια) μέχρι την ανακατασκευή του Κοινοτικού τότε Καταστήματος, περί το 2003. Έκτοτε, η τύχη των βιβλίων αγνοείται! Σχολική βιβλιοθήκη λειτουργεί στο Λύκειο Άνοιξης, και αυτή για τους μαθητές μονάχα. Οι Δημοτικές Ενότητες της Σταμάτας και της Ροδόπολης (και της Άνοιξης πια) δεν διαθέτουν υποδομές, και εκεί η δουλειά πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή.
Τι χρειάζεται;
1. Να βρεθούν χώροι για να στεγάσουν τα βιβλία και τις δραστηριότητες της βιβλιοθήκης.
2. Να γίνουν κινήσεις για να συγκεντρωθούν βιβλία.
3. Αυτά να καταλογογραφηθούν, να ταξινομηθούν και να σημανθούν.
4. Να βρεθούν εθελοντές που να “τρέχουν” την βιβλιοθήκη.
Να σημειώσω εδώ την άποψή μου για ένα επιχείρημα που ακούγεται αρκετά συχνά. “Ένας Δήμος είμαστε πια, γιατί να μην έχουμε μία, μεγάλη, βιβλιοθήκη;” Διαφωνώ. Οι βιβλιοθήκες όπως τις περιέγραψα πριν, ζωντανοί πυρήνες πολιτισμού, οφείλουν να υπάρχουν σε κάθε επιμέρους δημοτική ενότητα, σε κάθε “γειτονιά” του μεγάλου σε έκταση Δήμου μας. Πώς τάχα το 12χρονο Κρυονεριοτάκι θα πηγαίνει στην κεντρική βιβλιοθήκη που θα βρίσκεται, π.χ. στον Άγιο Στέφανο; Η απόσταση ανάμεσα στα δύο γεωγραφικά άκρα του Δήμου, τον Διόνυσο και το Κρυονέρι ξεπερνά τα 12 χιλιόμετρα, δεν καλύπτεται καν με μία αστική συγκοινωνία. Κλειδί εδώ είναι η αρμονική συνεργασία των βιβλιοθηκών. Πρέπει να δημιουργηθεί ηλεκτρονική κοινή βάση δεδομένων. Μπορεί να κατευθύνεται ο επισκέπτης του Διονύσου στο Κρυονέρι. Μπορεί ο υπεύθυνος της μίας βιβλιοθήκης να αναλαμβάνει να φέρει από άλλη το βιβλίο που ζητήθηκε σε 1 μέρα. Οικονομία κλίμακος βεβαίως και να γίνεται σε επίπεδο αναλωσίμων. Η προσβασιμότητα όμως, είναι ένα κεφαλαιώδες χαρακτηριστικό μιας επιτυχημένης βιβλιοθήκης. Περιορίζοντάς την, αναγκαστικά, εξαιτίας της ύπαρξης αποστάσεων στο Δήμο μας, αφήνονται εκτός νυμφώνος οι πιο αδύναμες πληθυσμιακά ομάδες αν και κυρίως σε αυτές απευθύνεται. Δυσκολεύονται τα παιδιά, μιας και δεν οδηγούν, και η τρίτη ηλικία, που πιο δύσκολα μετακινείται.
Με δεδομένα όλα όσα αναφέρθηκαν, εισηγήθηκα στο Δ.Σ του Ο.Ν.Α.Π “Ο ΘΕΣΠΙΣ” τη δημιουργία μιας επιτροπής από εθελοντές, με αντικείμενο την δημιουργία, ανάπτυξη, διαχείριση και συνεργασία δημοτικών δανειστικών βιβλιοθηκών στο Δήμο Διονύσου. Η εισήγηση εγκρίθηκε.
Η επιτροπή οφείλει να μην κινηθεί με στενά κριτήρια περιοχής («είμαι Ανοιξιώτης και θα φροντίσω μόνο τη βιβλιοθήκη της Άνοιξης»). Περισσεύουν τα καπετανάτα στον Δήμο μας, δεν χρειάζεται άλλο ένα. Η Επιτροπή θα ενδιαφερθεί ισόρροπα και αναλογικά για καθεμιά Δημοτική Ενότητα ξεχωριστά. Θα έχει μέλη βιβλιόφιλους, γνώστες του χώρου. Θα δέχεται την βοήθεια οποιουδήποτε εθελοντή με χαρά και αγάπη. Δεν θα κινείται με στείρο ακαδημαϊσμό. Στόχος πρωτεύων πρέπει να είναι η σημαντική παρουσία στην τοπική κοινωνία. Βεβαίως να συσπειρώσει τους ήδη βιβλιόφιλους. Παράλληλα, το μεγαλύτερο κέρδος θα είναι να δημιουργήσει, με μαστοριά, νέους αναγνώστες. Πρέπει εκείνη να βγει και να ανταμώσει τον κόσμο, να δημιουργήσει ένα πολιτιστικό κίνημα.
Στο έργο της αυτό, όμως, η Επιτροπή πρέπει να βοηθηθεί από τους αρμόδιους φορείς. Ο Δήμος πρέπει να συνδράμει με την εξεύρεση και διάθεση δημοτικών χώρων. Δεν μπορούμε να ζητάμε τα αποτελέσματα χωρίς να παρέχουμε τις συνθήκες δημιουργίας τους. Ξεκινάμε με όρεξη, με αγάπη, με γνώση και με δουλειά. Ο καθένας θα κριθεί για το έργο του.
* Ο Γιώργος Κομνηνάκης είναι μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης της «Νέας Πνοής για τον Διόνυσο» και συντονιστής της Επιτροπής Παιδείας-Αθλητισμού-Πολιτισμού. Είναι μέλος του ΔΣ του ΟΝΑΠ «ΘΕΣΠΙΣ». Έχει τελειώσει τη Νομική Αθηνών και διατηρεί Μεσιτικό Γραφείο. Είναι κάτοικος Άνοιξης και ασχολείται χρόνια με το ερασιτεχνικό θέατρο μετέχοντας σε πολλές θεατρικές ομάδες του Δήμου. Είναι από τους πρωτεργάτες της θεατρικής ομάδας νέων του «ΘΕΣΠΙΣ».