Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου.
Το πολυαναμενόμενο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για το «Μητροπολιτικό Πάρκο Τατοΐου Ελεύθερης Πρόσβασης (Πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου)» τέθηκε σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση, με τους πολίτες και τους εμπλεκόμενους φορείς να έχουν έως την Πέμπτη προθεσμία για να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Το σχέδιο έχει βασιστεί στη μελέτη για το Τατόι, η ανάθεση της οποίας είχε γίνει το 2011 σε επιστημονική ομάδα από τον τότε πρόεδρο του Οργανισμού Αθήνας Γ. Πολύζο. Η μελέτη αν και είχε παραδοθεί από το καλοκαίρι του 2012, έκτοτε παρέμεινε αναξιοποίητη, με τους βανδαλισμούς στο πρώην βασιλικό κτήμα να συνεχίζονται.
Εν τέλει, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντας και Ενέργειας, αφού προχώρησε σε μια μικρή επικαιροποίηση της εν λόγω μελέτης τη χρησιμοποίησε ως βάση πάνω στην οποία προτάθηκε η ΚΥΑ που εγκρίνει τις νέες χρήσης γης για τον χώρο.
Ομως αυτές οι νέες χρήσεις γης είναι που έχουν προκαλέσει και τις ανάλογες αντιδράσεις.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στο site του Σωματείου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, «οι χρήσεις αυτές δεν συνάδουν με την ιστορική φυσιογνωμία του χώρου και προσβάλλουν το μνημείο», καθώς όπως υποστηρίζουν, το σχέδιο αυτό προβλέπει «τη μετατροπή όλου σχεδόν του ιστορικού πυρήνα σε ταβέρνα και καφετέρια. Ενώ η μελέτη στο 70% είναι εξαιρετική στο πιο κρίσιμο ζήτημα αυτό δηλαδή των νέων χρήσεων που θα έχουν τα ιστορικά κτίρια είναι εκτός τόπου και χρόνου».
Οι διαφωνίες του Συλλόγου, όπως αυτές έχουν αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα τους, έγκεινται στα εξής βασικά σημεία:
• Μεταξύ άλλων προτείνεται η δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου στο Νέο Βουστάσιο και η κατάργηση της φάρμας.
• Δεν προβλέπεται πουθενά χωροθέτηση Μουσείου Βασιλικών Αμαξών και Αμαξιών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκτεθούν πουθενά μέσα στο κτήμα τα αυτοκίνητα και οι άμαξες (μόνος ικανός χώρος είναι αυτός του Νέου Βουστασίου).
• Επίσης στην καρδιά του πυρήνα και σε απόσταση αναπνοής από το Βασιλικό Κοιμητήριο προβλέπεται η δημιουργία τουλάχιστον 5 χώρων εστίασης.
• Ταβέρνα θα γίνει το ιστορικό ξενοδοχείο Τατοΐον κάτι με το οποίο ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου διαφωνεί κάθετα.
• Οι 5 χώροι εστίασης στην καρδιά του κτήματος θα συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του χώρου και την διατάραξη του Οικοσυστήματος.
• Το κτίριο των Στρατώνων (κτίριο που χρησιμοποιεί σήμερα ο Σύλλογος Φίλων του Δάσους) θα μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο με πισίνες κτλ. Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου προτείνει εκεί να γίνει το εστιατόριο για να αποσυμφορηθεί ο ιστορικός πυρήνας και να υπάρχει εύκολη πρόσβαση του κοινού από τον δρόμο.
• Επίσης, μεταξύ άλλων προτείνεται η μετονομασία του κτήματος σε Μητροπολιτικό Πάρκο Τατοΐου εξευτελίζοντας με αυτό τον τρόπο την ιστορική παρακαταθήκη του κτήματος, το brand name και το όνομα με το όποιο είναι γνωστό στην Ελλάδα και διεθνώς.
• Τέλος, σε πολλά σημεία η μελέτη είναι εκτός θεσμικού πλαισίου για το καθεστώς προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας ενώ παραβλέπει τον Αρχαιολογικό Νόμο και τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού επί του κηρυγμένου ιστορικού τόπου.
πηγή: iefimerida.gr
Υπνεθυμίζεται πως, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, η μελέτη του ΟΡΣΑ προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύνθετου σχεδίου για την προστασία και την ανάδειξη των 23.550 στρεμμάτων από τα 42.000 στρέμματα του κτήματος Τατοΐου (το υπόλοιπο ανήκει στην α΄ Ζώνη προστασίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας). Η μελέτη προσεγγίζει τον χώρο μέσα από την ιστορική του διάσταση, αλλά κυρίως με τη σημερινή του χρήση, ως περιαστικό χώρο περιπάτου, άθλησης και αναψυχής.
Οι άμεσες ενέργειες, που προβλέπει το σχέδιο ξεκινούν από την επίλυση θεμάτων πυροπροστασίας και ασφάλειας στον χώρο, την αποκατάσταση των 49 κτιρίων του κτήματος και την οργάνωση των χώρων αναψυχής και φθάνουν μέχρι την επανέναρξη της λειτουργίας του αγροκτήματος και άλλων χρήσεων (εστιατόρια, πωλητήρια κ.λπ.) που θα στηρίξουν οικονομικά τη βιωσιμότητα του κτήματος. Ανάμεσα στις δραστηριότητες που προτείνεται να επαναδημιουργηθούν είναι η λειτουργία του βουτυροκομείου, η ανασύσταση των ελαιώνων και των αμπελώνων.