Απεστάλη σήμερα Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου το Τοπικό Σχέδιο για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Διονύσου, που αποτελεί την πρόταση του Δήμου στο Περιφερειακό και Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης.
Το Τοπικό Σχέδιο, που εκπονήθηκε από την Αντιδημαρχία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης και του οποίου οι βασικές αρχές είχαν κατατεθεί στην Περιφέρεια από το Νοέμβριο του 2014, περιλαμβάνει:
*την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στο Δήμο Διονύσου αναφορικά με τον όγκο και το είδος των αποβλήτων ανά Δημοτική Κοινότητα, το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων, καθώς και τις υπάρχουσες υποδομές (κάδοι, αριθμός και κατάσταση απορριμματοφόρων, συχνότητα δρομολογίων, κτηριακές υποδομές κ.λπ.)
*μετρήσιμες διαπιστώσεις σχετικές με τα παραπάνω
*τη νομοθεσία- εθνική και κοινοτική- που διέπει τη διαχείριση των αποβλήτων
*παραδείγματα και “καλές πρακτικές” από τη διαχείριση αποβλήτων στην Ευρώπη
*τους στόχους του Τοπικού Σχεδίου
*την ανάπτυξη δράσεων (προτάσεις και τα μέτρα) για την υλοποίησή τους
*οικονομικά στοιχεία και πηγές χρηματοδότησης των δράσεων αυτών
Στο προοίμιο του Σχεδίου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Η. Υφαντής επισημαίνει:
“Η ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων ενσωματώνει πρακτικές και μέτρα που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη σε Τοπική, Περιφερειακή και Εθνική κλίμακα. Η προϋπόθεση αυτή είναι απαραίτητη δεδομένου ότι η αειφόρος ανάπτυξη στηρίζεται σε τρεις επιμέρους συνιστώσες, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική, οι οποίες πρέπει να εξετάζονται ταυτόχρονα κατά τρόπο ισόρροπο και ισοβαρή.
Οι αρχές του Στρατηγικού Σχεδιασμού αφορούν σε παρεμβάσεις που βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής της Τοπικής Κοινωνίας, ενώ συμβάλλουν ουσιαστικά στην ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στέρεων Απορριμμάτων στην Περιφέρεια.
Στόχος είναι η βελτιστοποίηση της σχέσης «οικονομικό κόστος – περιβαλλοντικό όφελος», η οποία σε συνδυασμό με την κοινωνική αποδοχή θα επιτρέψει την υλοποίηση του Σχεδιασμού. Η διαχείριση των αποβλήτων εξαρτάται υποχρεωτικά από συνδυασμό τύπων κριτηρίων (τεχνοκρατικά/ οικονομικά, περιβαλλοντικά ή κοινωνικά), διότι –άλλως- ο Σχεδιασμός καταδικάζεται αναπόδραστα σε αστοχία.
Επιδιώκεται, άρα, η διαμόρφωση ενός πλαισίου για την ανάπτυξη της Διαλογής των Απορριμμάτων στην Πηγή (ΔσΠ), σε συνδυασμό με την δημιουργία ενός Δικτύου Πράσινων Σημείων (ΠΣ), που θα σχεδιαστεί με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, περιβαλλοντικά κριτήρια και τεχνικοοικονομικά ζητήματα βιωσιμότητας.
Στον πυρήνα της πρότασης βρίσκονται η Διαλογή στην Πηγή για μέταλλο, χαρτί, γυαλί, πλαστικό και οργανικά και τα Πράσινα Σημεία για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών και ειδικών ρευμάτων αποβλήτων, τα οποία δεν συλλέγονται από τα υφιστάμενα συμβατικά συστήματα συλλογής.
Ο Δήμος Διονύσου συμμετέχει ήδη σε διεθνή σχήματα με ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς για την υποβολή προτάσεων σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία (LIFE – Περιβάλλον και αποδοτικότητα των πόρων -Διατροφικά απόβλητα).
Σύμβουλος, Συνεργάτης και Εταίρος στις πρωτοβουλίες αυτές είναι η Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. , με την οποία ο Δήμος Διονύσου έχει αποφασίσει την συν-υπογραφή σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης.
Το παρόν σχέδιο εντάσσεται στην ευρύτερη πολίτικη της δημοτικής αρχής για το περιβάλλον και συντάθηκε επί τη βάσει στοιχείων για την υφιστάμενη κατάσταση που αντληθήκαν από την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, με την αξιοποίηση της πολύτιμης τεχνογνωσίας και εμπειρίας της Μονάδας Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΜΠ, στο πλαίσιο σχετικής συνεργασίας. Ακόλουθοι, δε, προσχέδιο άρχων, το όποιο έχει υποβληθεί στην Περιφέρεια Αττικής από το Νοέμβριο του 2014”.
Σύμφωνα με δήλωση του ίδιου στην Οδό Διονύσου “το Τοπικό Σχέδιο αναπτύσσεται σε τέσσερις άξονες.
Πρώτον: Ενισχύουμε την ανακύκλωση αξιοποιώντας τις υφιστάμενες υποδομές και προγραμματίζοντας Διαλογή στην Πηγή και διαχωρισμό πέντε ρευμάτων (για χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο και οργανικά), με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υψηλής καθαρότητας και την αξιοποίηση των βιοαποικοδομήσιμων.
Δεύτερον: Δημιουργούμε Πράσινα Σημεία για τη συλλογή υλικών ειδικής διαχείρισης, που δεν περιλαμβάνονται στα πέντε ρεύματα.
Τρίτον: Ενθαρρύνουμε την τοπική κοινωνική επιχειρηματικότητα, καθώς και την ανάπτυξη συνεργατικών με το Δήμο σχημάτων με αντικείμενο την ανακύκλωση.
Τέταρτον: Δημιουργούμε δημοτικό κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, με σκοπό την εξασφάλιση εσόδων από την απ’ ευθείας πώλησή τους και από την προβλεπομένη επιδότηση της εναλλακτικής διαχείρισης.
Σε κάθε περίπτωση, το Τοπικό Σχέδιο είναι μια πρώτη πρόταση και ένα πρώτο βήμα σε μια δυναμική διαδικασία διαβούλευσης, η οποία περιλαμβάνει την κοινωνία του Δήμου, μεμονωμένους πολίτες και συλλογικές οντότητες, τις δημοτικές κοινότητες, τους όμορους δήμους, την περιφέρεια.’’