Από την παρουσία πλήθους δημοτών αλλά και από την αποχώρηση των δημοτικών παρατάξεων Νέα Πνοή για το Διόνυσο και Λαϊκή Συσπείρωση- αν και για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά- σημαδεύτηκε η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης παρουσίασε τον απολογισμό πεπραγμένων για τον πρώτο χρόνο της Διοίκησής του.
Ειδικότερα, αμέσως αφού διαπιστώθηκε η απαρτία (σ.σ. σε σύνολο 41 δημοτικών συμβούλων απουσίαζαν 5- τρεις από την πλειοψηφία και 2 από τη μείζονα αντιπολίτευση) η Ζ. Σώκου από τη Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε πως το κείμενο του απολογισμού των πεπραγμένων έφτασε στα χέρια της σε έντυπη μορφή μόλις χθες, με αποτέλεσμα να μην έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, υπέβαλε αίτημα για αναβολή της συνεδρίασης για την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε πως εφόσον το αίτημα αυτό δεν γίνει δεκτό, η Λαϊκή Συσπείρωση θα αποχωρήσει και κάλεσε σε στήριξη και τις άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας, καθώς και τους δημότες και τους φορείς που παρευρίσκονταν.
H Νέα Πνοή με τη σειρά της κατήγγειλε πως της απαγορεύτηκε η δυνατότητα να κάνει την τοποθέτησή της με τον τρόπο που είχε επιλέξει, δηλαδή με την προβολή διαφανειών και φωτογραφιών, που κωδικοποιούσαν τη θέση της για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής. “Από πού και γιατί προκύπτει πως απαγορεύεται η προβολή slides; Και τι έχετε να φοβηθείτε;” ρώτησαν τόσο ο επικεφαλής της παράταξης Π. Μπιτάκος όσο και ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Φωτάκης, υποστηρίζοντας πως το σημαντικό είναι να μην καταστρατηγηθεί η συμφωνημένη από τη διαπαραταξιακή επιτροπή διαδικασία του απολογισμού, αλλά από κει και πέρα επιλογή της κάθε παράταξης είναι να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιάσει τις θέσεις της.
Από την πλευρά τους, τόσο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτος όσο και ο Δήμαρχος, επέμειναν πως πουθενά δεν αναγράφεται το παραμικρό περί δυνατότητας προβολής διαφανειών από παράταξη στη διάρκεια του απολογισμού, υπενθύμιζαν πως ούτε στη διαπαραταξιακή επιτροπή, που συναποφάσισε τη διαδικασία της χθεσινής ειδικής συνεδρίασης, είχε αναφερθεί κάτι τέτοιο, ενώ επεσήμαναν πως τέτοια διαφοροποίηση δεν μπορεί να γίνεται την τελευταία στιγμή.
Παράλληλα, διαμαρτυρίες για την αργοπορημένη αποστολή του κειμένου των πεπραγμένων στις παρατάξεις εξέφρασε ο Γ. Καλαφατέλης από την Ενωτική Πρωτοβουλία και ο Γ. Ζυγούνας από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, που μάλιστα χαρακτήρισε “μελανό σημείο” για τη διαδικασία την τυχόν αποχώρηση έστω και μιας παράταξης.
Το θέμα της αναβολής τέθηκε σε ψηφοφορία στο Σώμα, που αποφάσισε κατά πλειοψηφία να πραγματοποιηθεί κανονικά η συνεδρίαση, με αποτέλεσμα την αποχώρηση της Λαϊκής Συσπείρωσης “γιατί αποδεικνύετε πως η σημερινή συνεδρίαση γίνεται μόνο για να καλυφθεί μια υποχρέωση που σας επιβάλλει ο νόμος”, όπως τόνισε η κ. Σώκου.
Μπροστά, τέλος, στην κατηγορηματική άρνηση του Προέδρου να επιτρέψει την προβολή διαφανειών, αποχώρησε και η Νέα Πνοή με τον επικεφαλής της να δηλώνει “αποδεικνύετε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πώς αντιλαμβάνεστε τη συναίνεση. Κρίμα που δεν έρχεται συχνότερα κόσμος σ’ αυτήν την αίθουσα, για να δει τέτοιες αστείες διαδικασίες”. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Νέας Πνοής παρέμειναν στην αίθουσα, ως δημότες, και μοίρασαν σ’ όλους τους παρισταμένους γραπτή την τοποθέτησή τους για τον απολογισμό καθώς και τις διαφάνειες που είχαν ετοιμάσει. Τη θέση της Α. Λουκάτου, Γραμματέως του Δημοτικού Συμβουλίου, που προέρχεται από τη Νέα Πνοή, κατέλαβε μέχρι τέλους της συνεδρίασης, η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Αγγ. Πέππα.
Αξίζει εδώ να προστεθεί πως παρόλο που η συμφωνημένη διάρκεια τοποθέτησης των επικεφαλής των παρατάξεων ήταν 10 λεπτά, αυτή η συμφωνία καταστρατηγήθηκε πλήρως στην πράξη, με ευθύνη του Προέδρου, με αποτέλεσμα οι επικεφαλής των δυο παρατάξεων της μειοψηφίας που παρέμειναν στην αίθουσα να μιλήσουν σχεδόν μισή ώρα ο καθένας.
Την άρνηση, τέλος, των μειοψηφιών συνάντησε η πρόταση του Δημάρχου να μιλήσουν οι Η. Υφαντής Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης και Ευ. Λυρούδιας Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Χωροταξίας, στο πέρας της συνεδρίασης, ώστε να διευκρινιστούν περαιτέρω κάποια θέματα της αρμοδιότητάς τους.
Δ. Ζαμάνης: Δήμος και Δημοτική Αρχή με προοπτική και προτεραιότητες
“Απολογισμός συνοπτικός, ξεκάθαρος, με διαφάνεια ώστε να είναι εύκολη η εξαγωγή συμπερασμάτων από το δημότη αλλά και η ψύχραιμη κριτική”. Έτσι ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Διονύσου, για να συνεχίσει…ανάποδα, απαριθμώντας αυτά που δεν έχει προλάβει να πετύχει στον πρώτο χρόνο της θητείας της η νέα Διοίκηση: Αποκέντρωση υπηρεσιών του κεντρικού Δήμου στις Δημοτικές Κοινότητες με ταυτόχρονη αναβάθμιση του ρόλου τους και αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας δεν είναι σήμερα σε ικανοποιητικά επίπεδα, παραδέχθηκε ο κ. Ζαμάνης. Αμέσως μετά προχώρησε στην καταγραφή του έργου ανά τομέα, με ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των εσόδων του Δήμου, που αποδόθηκαν άμεσα στους δημότες εξασφαλίζοντας την ενίσχυση των δομών που ήδη υπήρχαν αλλά και την ίδρυση δομών και υπηρεσιών που η Διοίκησή του έστησε εκ του μηδενός και για πρώτη φορά, και παρέχονται δωρεάν στους δημότες- λεωφορείο για τη μετακίνηση των φοιτητών, δημοτικό σπουδαστήριο, καλοκαιρινά camps, δημοτικά προγράμματα αθλητισμού, αλλά και δημιουργικής απασχόλησης, κάρτα δημότη, ίδρυση πολεοδομίας, συμμετοχή του Δήμου σε προγράμματα βοήθειας προς ασθενείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Τα παραπάνω στην πλειονότητά τους δίνουν, όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος, και το πνεύμα και το στίγμα αυτού του πρώτου χρόνου της Δημοτικής Αρχής, στην κατεύθυνση υποστήριξης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Απέδωσε επιπλέον ο κ. Ζαμάνης τις καθυστερήσεις που σημειώνονται σε μια σειρά θεμάτων, όπως το οικιστικό, στις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις που άλλαζαν το γενικό περιβάλλον αλλά και τους συνομιλητές του Δήμου. Δεν παρέλειψε, τέλος, να ευχαριστήσει τους υπηρεσιακούς παράγοντες και όλο το προσωπικό, “την καρδιά του Δήμου”, για τη δουλειά τους, αλλά και να τονίσει πως είναι η πρώτη φορά που η διαδικασία του απολογισμού γίνεται με τέτοια δημοσιότητα και τόση συμμετοχή, δίνοντας την ευκαιρία στους δημότες να κρίνουν και στη Δημοτική Αρχή να αναγνωρίσει τα λάθη της, για τον δύσκολο πρώτο χρόνο της θητείας της, ώστε κάθε χρονιά να είναι πιο επιτυχημένη από την προηγούμενη.
Γ. Καλαφατέλης: Βήματα προς τα πίσω
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατηγόρησε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου επειδή ουσιαστικά με τη στάση του έδειξε πως η Διοίκηση δεν θέλει την κριτική και οδήγησε σε αποχώρηση δυο παρατάξεις. Συνεχίζοντας ο κ. Καλαφατέλης διαπίστωσε πως όλα τα σοβαρά προβλήματα της πόλης, για τα οποία η δική του Διοίκηση είχε δρομολογήσει λύσεις, είτε παραμένουν άλυτα είτε έχουν επιδεινωθεί και καταλόγισε στη Δημοτική Αρχή “αδράνεια, άγνοια και πασιφανή ανικανότητα με αποτέλεσμα τον εύρωστο και οργανωμένο Δήμο που σας παραδώσαμε πριν ένα χρόνο να τον πηγαίνετε με βήματα προς τα πίσω”. Απ’ ευθείας αναθέσεις, ανεκτέλεστες μελέτες, προβλήματα στην καθημερινότητα, καθυστέρηση στο έργο της αποχέτευσης είχαν κεντρικό ρόλο στην πρωτομιλία του κ. Καλαφατέλη. Αναφέρθηκε ο τέως Δήμαρχος σε κάθε τομέα του Δήμου, όπως έχει αποτυπωθεί στον απολογισμό, εστιάζοντας και προβάλλοντας τις ενέργειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής για κάθε θέμα, σε μια τοποθέτηση που ήταν ιδιαιτέρως καταγγελτική, επιθετική και καυστική. “Τρέξατε να πάρετε την καρέκλα. Και μετά; Πού είναι το όραμα για το Δήμο; Ο σχεδιασμός; Ούτε τα ψηφοθηρικά έργα, που τάζατε αφειδώς προεκλογικά, δεν μπορέσατε να πραγματοποιήσετε, επειδή απλά δεν μπορείτε. Ούτε αυτοκριτική για τα λάθη σας δεν κάνετε, ώστε να προχωρήσετε στις απαιτούμενες διορθώσεις”, κατέληξε ο κ. Καλαφατέλης και υποσχέθηκε συνέχεια του αγώνα μαζί με τους συνδημότες για ένα καλύτερο Δήμο Διονύσου.
Γ. Ζυγούνας: Η ιστορία δεν είναι άσπρο- μαύρο
“Ούτε η προηγούμενη Διοίκηση τα έκανε όλα σωστά ούτε η παρούσα όλα λάθος ή το αντίστροφο”, τόνισε ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου, υπενθυμίζοντας πως η νυν Δημοτική Αρχή στη διάρκεια αυτού του πρώτου χρόνου ουσιαστικά συνεχίζει την πορεία των προηγουμένων, μια που υπήρχαν δρομολογημένες ενέργειες. Εξάλλου ο κ. Ζυγούνας υπογράμμισε ιδιαιτέρως τη συναίνεση, που όποτε επιτεύχθηκε, έφερε καλά αποτελέσματα, αλλά και την ανοχή που οι παρατάξεις της μειοψηφίας έχουν δείξει μέχρι τώρα. Χωρίς να αναλύσει τα επιμέρους ζητήματα του απολογισμού, ο επικεφαλής της ΔΑΔΙΟΝ στάθηκε στην ανάγκη για δημοκρατική λειτουργία του Δήμου, με την ουσιαστική και όχι προσχηματική συμμετοχή των πολιτών και με διαφάνεια, που θα βοηθήσει σημαντικά την επίλυση των προβλημάτων. Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το Επιχειρησιακό, Επιτροπή Διαβούλευσης και ΘΕΣΠΙΣ ήταν τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε ο κ. Ζυγούνας για να τεκμηριώσει τη συγκεντρωτική αντίληψη περί διοίκησης της Δημοτικής Αρχής, αλλά και την ατυχή επιλογή προσώπων σε θέσεις ευθύνης στα Νομικά Πρόσωπα. Καυτηρίασε, τέλος, ο επικεφαλής της ΔΑΔΙΟΝ την πρακτική τής πρόσληψης ειδικών συμβούλων και συνεργατών, πρακτική που καταδίκαζε ο κ. Ζαμάνης ως αντιπολίτευση, για να την υιοθετήσει ως Δημοτική Αρχή.
Δ. Ράικος: Και πρόγραμμα έχετε και βούληση
Απειρία και έλλειψη συντονισμού χρέωσε στη Διοίκηση ο Δ. Ράικος, που μόλις πρόσφατα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Δημοτική Αρχή. Δεν παρέλειψε εντούτοις να της πιστώσει τον εξορθολογισμό και τη μείωση των δαπανών, την αύξηση της φορολογητέας ύλης, καθώς και τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες της στον κοινωνικό τομέα. Επεσήμανε παράλληλα ο κ. Ράικος προβλήματα συνοχής στη δημοτική ομάδα της Διοίκησης, που δεν έχει συζητήσει σχέδιο δράσης και όραμα, με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος να μετατρέπεται σε διαχειριστή και ο Δήμος να μένει πίσω από τα προβλήματα. Ελάχιστα έργα εκτελούνται σήμερα στο Δήμο, συνέχισε ο κ. Ράικος, και αυτά προχωρούν με καθυστέρηση, όπως για παράδειγμα η αποχέτευση, αλλά και “το αίσχος, όπως είπε, με τις 7 παιδικές χαρές, που θα κοστίσουν 600.000 ευρώ” όταν λύση πολύ φτηνότερη είχε βρεθεί αλλά δεν προχώρησε. Στο ΘΕΣΠΙ, τέλος, αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος, η διαδικασία κατάργησης του οποίου πριν από λίγο καιρό ήταν η αιτία για την ανεξαρτητοποίησή του: “Πώς είναι δυνατόν να έχετε καταργήσει το Νομικό Πρόσωπο, αλλά να αφιερώνετε δυο ολόκληρες σελίδες για την ανάδειξη της δράσης του;” αναρωτήθηκε ο κ. Ράικος, προσθέτοντας πως με τον ΘΕΣΠΙ ανενεργό οι ωφελούμενοι στρέφονται σε άλλους φορείς εν μέσω οικονομικής κρίσης. “Αντιπολίτευση δεν κάνω. Αισθάνομαι και είμαι μέλος των Ανοιχτών Οριζόντων. Εύχομαι τα επόμενα τέσσερα χρόνια να μην ξαναλέμε τα ίδια. Γιατί και πρόγραμμα έχετε και βούληση για να φτιάξουμε ένα Δήμο προς όφελος των πολιτών” κατέληξε ο κ. Ράικος.
Παρέμβαση στη συνεδρίαση έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος Αγ. Στεφάνου Στ. Κοροβέσης, που θυμήθηκε χαριτολογώντας “τα δικά του βάσανα από διαδικασίες απολογισμού”. Δηλώνω απερίφραστα, συνέχισε ο περιφερειακός σύμβουλος, πως μπορείτε να περιμένετε, να πιστεύετε και να εμπιστεύεστε πολλά περισσότερα από την Περιφέρεια. Χρησιμοποιείστε μας πολύ περισσότερο. Ειδικά εγώ είμαι υποχρεωμένος να δώσω όσα περισσότερα μπορώ, και ακόμη πιο πολύ, σ’αυτόν το Δήμο και σ’ αυτήν την πόλη. Η μέχρι τώρα συνεργασία μας κρίνεται θετική. Θα μπορούσε να είναι καλύτερη”. Αναφέρθηκε, τέλος ο κ. Κοροβέσης στην αποχέτευση με τη βεβαιότητα πως θα ολοκληρωθεί επί των ημερών των νυν Διοικήσεων Δήμου και Περιφέρειας, αλλά και στη διαχείριση απορριμμάτων, για την οποία, ως γνωστόν, εκπονείται Περιφεριακός Σχεδιασμός.
Ο λόγος στη συνέχεια δόθηκε στους δημότες – ανάμεσά τους πρώην δημοτικοί σύμβουλοι από τη Διοίκηση Καλαφατέλη, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και Συλλόγων, αλλά και ιδιώτες, για τοποθετήσεις ή ερωτήσεις, οι οποίες κάλυπταν όλο το εύρος των προβλημάτων της πόλης και στις οποίες απαντούσε κατά το δυνατόν ο Δήμαρχος. Και όταν ήρθε η ώρα να δοθούν παραπάνω εξηγήσεις, διευκρινίσεις και απαντήσεις τόσο για τεχνικά ζητήματα όπως η αποχέτευση όσο και για κοινωνικά όπως οι νέες δομές και υπηρεσίες του Δήμου, οι 2 αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι- όπως ήδη προαναφέρθηκε- δεν μπόρεσαν, μετά από διαμαρτυρίες των παρατάξεων της μειοψηφίας, να τοποθετηθούν. Υπενθυμίζεται, εντούτοις, πως η διαδικασία δεν αφορά σε απολογία του Δημάρχου αλλά σε απολογισμό της Δημοτικής Αρχής ενώπιον των δημοτών- των οποίων πολλές απορίες έμειναν στο τέλος αναπάντητες.