Τρεις ώρες και πλέον για δυο μόλις θέματα διήρκεσε η χθεσινή (2 Νοεμβρίου) συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Το ένα, μάλιστα, από αυτά είχε έρθει, εξαιτίας υπηρεσιακής αβλεψίας (σ.σ. για την οποία ανέλαβε πλήρως την ευθύνη ο Πρόεδρος και Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Τεχνικών Υποδομών Ευ. Λυρούδιας), χωρίς εισήγηση και όλοι εξ αρχής συμφωνούσαν στην απόσυρσή του. Όμως, παρά την απουσία εισήγησης και τις έντονες διαμαρυρίες του Γ. Κανατσούλη από την Ενωτική Πρωτοβουλία, η σχετική συζήτηση κράτησε πάνω από 1,5 ώρα- και θα φανεί χρήσιμη όταν το θέμα επανέλθει πλήρες και τελείως ώριμο προς ψήφιση, όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος. Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω θέμα αφορούσε στην παροχή υποδείγματος πέργκολας προς τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες του ιστορικού κέντρου του Αγ. Στεφάνου. Με το δεδομένο πως μέχρι σήμερα όποιος ήθελε, κατασκεύαζε ό,τι ήθελε και το έβαζε όπου ήθελε, ακόμη και (ή συνήθως) με κατάληψη κοινόχρηστου χώρου- διαπίστωση που βρήκε σύμφωνα και το 8 παριστάμενα μέλη της Επιτροπής- “είναι καιρός να σταματήσει το άναρχο και ασυντόνιστο” τόνισε ο κ. Λυρούδιας και να “ξεκινήσει προσπάθεια βελτίωσης της ταλαιπωρημένης πόλης”, συμπλήρωσε ο Γ. Φωτάκης από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο. Όλοι πάντως οι δημοτικοί σύμβουλοι, και πιο πολύ οι προερχόμενοι από τον Άγ. Στέφανο Π. Ταουξή και Θ. Κρητικός, ζητούσαν σχετική μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία, βασισμένη στη μελέτη για το ιστορικό κέντρο της πόλης, που εκπονήθηκε προ καλλικρατικού Δήμου, ώστε βάσει αυτής πλέον να κατασκευάζονται οι πέργκολες.
Τη συνεδρίαση παρακολούθησε ως παρατηρητής και ο μέλλων Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μ. Χρηστάκης, που αναμένεται να αναλάβει επισήμως καθήκοντα στα τέλη του μήνα, όπως απάντησε σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου. Η παρουσία του στάθηκε χρήσιμη στο δεύτερο θέμα, που αφορούσε στον Κανονισμό λειτουργίας των Κοιμητηρίων του Δήμου: Όπως καταγράφονται στον Κανονισμό, είναι συνολικά 10, ανάμεσά τους και 3 παλιά και ιστορικά Νεκροταφεία στο Διόνυσο, τη Σταμάτα και το Σπατατζίκι στον Άγ. Στέφανο, το οποίο όμως αρχικώς δεν είχε συμπεριληφθεί. Για να γίνουν τα παλιά αυτά Κοιμητήρια (πλην του Διονύσου, που το έφτιαξαν οι λατόμοι από την Κάρπαθο) οι γηγενείς κάτοικοι παραχώρησαν κομμάτι από την περιουσία τους. Τα Νεκροταφεία αυτά έχουν οικογενειακούς τάφους στην πλειονότητά τους και προορίζονται για εκείνους τους πρώτους κατοίκους και τις οικογένειές τους. Για τα Κοιμητήρια αυτά, θα εκπονηθούν άμεσα ειδικές διατάξεις, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο σώμα του Κανονισμού, στον οποίο πάντως προτείνεται η απαλλαγή των δικαιούχων τους από κάθε μορφής τέλος.
Όπως επεσήμανε ο κ. Χρηστάκης, για το χαρακτηρισμό τους ως ιστορικών απαιτούνται ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία (παραχωρητήρια στους δικαιούχους και τους κατιόντες συγγενείς τους, απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου περί ιστορικότητας), κατάλογος των δικαιούχων αλλά και εξασφάλιση της ανταποδοτικότητας της Υπηρεσίας. Άλλως είναι πολύ πιθανό η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Κανονισμό να εγκριθεί μεν και μάλιστα με την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία, αλλά να απορριφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.