Ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, συζητήθηκε κατ’ αρχάς, παραπέμφθηκε στην καθ’ ύλην αρμόδια Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, συζητήθηκε διεξοδικότατα, αναπέμφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, συζητήθηκε για μια ακόμη φορά διεξοδικά- αλλά οι ενστάσεις, οι αντιρρήσεις και ο προβληματισμός δεν περιορίσθηκαν ούτε κατ’ ελάχιστο.
Ο λόγος για την ολοκλήρωση του Β1 Σταδίου της πολεοδομικής μελέτης που αφορά στη Δημοτική Κοινότητα Άνοιξης. Η μελέτη ανατέθηκε επί Διοίκησης Νικητόπουλου προ καλλικρατικού Δήμου, μετρά σε εκκρεμότητα ήδη 12 χρόνια, χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με το ποσόν των 670.000 ευρώ, στο πλαίσιό της υποβλήθηκαν 1100 ενστάσεις από ενδιαφερομένους- και θιγόμενους- ιδιοκτήτες, από αυτές έχουν εκδικασθεί οι 400, όλες επί Διοίκησης Καλαφατέλη, και εκκρεμούν οι υπόλοιπες 700. Εντωμεταξύ, ο μελετητής έχει κάνει αίτημα διάλυσης της σύμβασης, “λόγω παρέλευσης προ πολλού κάθε οριακής προθεσμίας της σύμβασης” με αποτέλεσμα: Και να διακυβεύεται η ολοκλήρωση της μελέτης αλλά και να καραδοκεί ο κίνδυνος να επιστραφούν τα χρήματα, μια που το φυσικό αντικείμενο δεν έχει παραδοθεί μέσα στην οριζόμενη προθεσμία.
Τα παραπάνω εξετέθησαν ακόμη μια φορά στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, που κλήθηκε να επικυρώσει ή όχι την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής: Όλες οι εκκρεμείς ενστάσεις, με συλλήβδην θετική γνωμοδότηση, να παραδοθούν στο μελετητή, ο οποίος- λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία- θα τις ενσωματώσει στη μελέτη, ώστε να ολοκληρωθεί το Β1 Στάδιο. Η απόφαση αυτή, να σημειώσουμε, είχε ληφθεί με τη διπλή ψήφο του Προέδρου της Επιτροπής και αρμόδιου Αντιδημάρχου Ευ. Λυρούδια, μια που στη σχετική συνεδρίαση είχε σημειωθεί ισοψηφία μεταξύ των μελών (σ.σ. επί 8 παρόντων μελών, από τη Διοίκηση είχε διαφοροποιηθεί η Α. Στασινοπούλου).
Κοινή διαπίστωση, τόσο στην Επιτροπή όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν αφενός η ανάγκη για την ολοκλήρωση της πολεοδόμησης στην Άνοιξη, και αφετέρου οι τεράστιες δυσκολίες που παρουσιάζονται στο εν λόγω εγχείρημα, μια που η Άνοιξη- αλλά και ο Άγ. Στέφανος και η Σταμάτα και η Ροδόπολη- έχουν ήδη διαμορφωθεί και δεν είναι περιοχές παρθένες πολεοδομικά.
Αντιδράσεις
Ισχυρές στο παραπάνω θέμα ήταν οι αντιδράσεις της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, με τον Γ. Κανατσούλη, Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, να επιμένει ιδιαιτέρως στον κίνδυνο να μην πολεοδομηθεί ποτέ η Άνοιξη, να χαθούν τα χρήματα, τα οποία ήδη διεκδικεί το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και να υπάρξουν στρεβλώσεις, εφόσον οι ενστάσεις που απομένουν ανεκδίκαστες, γίνουν δεκτές συλλήβδην: “Κινδυνεύουμε να δούμε κοινόχρηστους χώρους να μετατρέπονται σε οικόπεδα”, τόνισε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η πολεοδομική μελέτη είναι να εκδικαστούν και οι υπόλοιπες ενστάσεις. Από την πλευρά της υπρθεμάτισε στο σημείο αυτό η Ζ. Σώκου της Λαϊκής Συσπείρωσης, προσθέτοντας ότι εφόσον ανάμεσα στις ενστάσεις γίνουν δεκτές και παρανομίες, τότε δημιουργείται ισχυρό δεδομένο για όποιον τις διέπραξε, και πλέον θα τις υπερασπίζεται με κύρος.
Στα παραπάνω συμφώνησε και η Νέα Πνοή για το Διόνυσο, με το Γ. Φωτάκη, να τονίζει πως η παράταξή του στηρίζει τη Δημοτική Αρχή σε ζητήματα που αλλάζουν την όψη της πόλης, εφόσον όμως κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Προειδοποίησε επιπλέον τους συναδέλφους του για τον πιθανό κίνδυνο να σταματήσει η διαδικασία της πολεοδόμησης στην Άνοιξη και αντιπρότεινε να παραληφθεί ό, τι μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί, καθώς και να υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους, με στόχο την εναρμόνιση της μελέτης με το νέο πολεοδομικό καθεστώς.
Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, εκ μέρους της οποίας ο Σπ. Σπηλιώτης πρότεινε την πίεση προς το υπουργείο Οικονομικών και το Ελεγκτικό Συνέδριο για να μην χαθούν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, να αναζητηθεί νέος μελετητής και να συνεχίσει η εκδίκαση των 700 ενστάσεων που απομένουν: “Είναι απαράδεκτο με πράξεις ή παραλείψεις μας να ακυρωθεί όλη η δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα”, τόνισε ο κ. Σπηλιώτης. Επιπλέον ο συνάδελφός του Γ. Ζυγούνας προσέθεσε πως η χρήση της διπλής ψήφου του Προέδρου στη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα έπρεπε να αποτελέσει αφορμή προβληματισμού για την επανεξέταση του θέματος από τη Δημοτική Αρχή.
Ευ. Λυρούδιας: «Αγνοείτε την απόφαση συλλογικού οργάνου»
«Εδώ σήμερα αγνοείται η απόφαση του συλλογικού οργάνου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Επιχειρείτε να ανατρέψετε στο Δημοτικό Συμβούλιο την απόφασή της, ώστε το θέμα να αναπεμφθεί για νέα συζήτηση. Το έχουμε όμως εξαντλήσει. Εξάλλου οι δημοκρατικές διαδικασίες, όπως αυτή του σεβασμού στην αρχή της πλειοψηφίας που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή, δεν εφαρμόζονται ανάλογα με το πόσοι ψήφισαν τη μία ή την άλλη πρόταση», τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, καλώντας τους συναδέλφους του να υπερψηφίσουν την εισήγησή του.
Η απόφαση ελήφθη τελικώς κατά πλειοψηφία- με τους παριστάμενους κατοίκους να σχολιάζουν αρνητικά όσους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων της μειοψηφίας καταψήφισαν, και ειδικά όσους προέρχονται από την Άνοιξη.