Ο λόγος για τη Βιβλιοθήκη της Δροσιάς, που αριθμεί 3000 βιβλία, τοποθετημένα κιόλας στα ράφια στην αίθουσα του Πολιτιστικού, περασμένα στον υπολογιστή κατά κατηγορία και αλφαβητικά- αλλά εδώ και εβδομάδες σκονίζεται, περιμένοντας μια και μόνο απόφαση: Την προμήθεια μερικών ακόμη ραφιών, γιατί τα βιβλία δεν χωρούν όλα στην υπάρχουσα υποδομή.
Από τις τουαλέτες στα ράφια
Το στήσιμο της Βιβλιοθήκης μόνο απλή δουλειά δεν αποδείχθηκε για την εθελόντρια Λ. Θεοδώρου που αφιέρωσε στο Πολιτιστικό της Δροσιάς εκατοντάδες ωρών. Τα βιβλία, όπως είχε αναδείξει σε σχετικό ρεπορτάζ πριν από μερικούς μήνες η Οδός Διονύσου, επί Διοίκησης Καλαφατέλη είχαν στοιβαχθεί σε κούτες και φυλάσσονταν στις τουαλέτες των ΑΜΕΑ. Οι τίτλοι τους καλύπτουν όλο το φάσμα της φιλαναγνωσίας- εγκυκλοπαίδειες, ποίηση, πεζογραφία, ταξιδιωτικά, παιδικά Ελλώνων και ξένων συγγραφέων- και είχαν συγκεντρωθεί με πρωτοβουλία της Β. Ρηγοπούλου, που ήταν Αντιδήμαρχος Δροσιάς και υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης προ καλλικρατικού Δήμου.
Το περασμένο καλοκαίρι η κ. Θεοδώρου, που μετέχει στην Επιτροπή για τις Βιβλιοθήκες του ΘΕΣΠΙ, ξεκίνησε να στήνει και πάλι τη Βιβλιοθήκη στη Δροσιά, σε στενή συνεργασία με την “αδελφή” Βιβλιοθήκη του Διονύσου. Στην πορεία αποδείχθηκε πως τα ράφια δεν επαρκούν για τον όγκο των 3000 τόμων, με το επιπλέον δεδομένο πως είναι προσβάσιμα σε όλους τους επισκέπτες του Πολιτιστικού, και άρα εύκολο να χαθούν.
Εδώ και καιρό γίνονται συνεχώς κρούσεις και προς τον ΘΕΣΠΙ, που είναι ο αρμόδιος φορέας, αλλά και προς τον Δήμο, ώστε να γίνει προμήθεια ραφιών. Πράγματι, η Τεχνική Υπηρεσία έχει εκπονήσει σχετική μελέτη, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο παραπέμφθηκε στον ΘΕΣΠΙ, ώστε να προβεί στην προμήθεια των ραφιών, αλλά και προστατευτικών τζαμιών. Αν η προμήθεια αυτή δεν γίνει μέχρι τέλους του 2015 από τον Οργανισμό, τότε το Γραφείο Προμηθειών με τον καινούργιο χρόνο, θα την εντάξει σε συνολική προμήθεια για τη συμπλήρωση επίπλων σε δημοτικά καταστήματα. Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί εδώ πως παρά τη διαβεβαίωση του Προέδρου του ΘΕΣΠΙ Β. Δαρδαμάνη πως απόφαση για την παραπάνω προμήθεια έχει ληφθεί από το περασμένο καλοκαίρι, τέτοια απόφαση αναρτημένη στη Διαύγεια από τον Μάιο και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει.
Η κ. Ρηγοπούλου, και πάλι Αντιδήμαρχος Δροσιάς σήμερα, δηλώνει από την πλευρά της πως θα πρέπει να βεθεί άμεσα κάποια λύση, μια που ουσιαστικά ο χώρος στο Πολιτιστικό δεν φυλάσσεται, με αποτέλεσμα την πιθανή απώλεια βιβλίων: “Καλό είναι βέβαια ο κόσμος να διαβάζει, αλλά θα είναι κρίμα να χαθούν τα βιβλία που με κόπο και πολλές δωρεές συγκεντρώθηκαν επί χρόνια”.
Γεγονός παραμένει πως έξι μήνες μετά το άνοιγμα της πρώτης κούτας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Δροσιάς- αν και έτοιμη να λειτουργήσει- είναι εξαιρετικά ευάλωτη και κλειστή για το κοινό.