logo


Υπόμνημα προς τη Δημοτική Αρχή, ίσως και ψήφισμα με υπογραφές κατοίκων σε δεύτερη φάση, περιγραφή του προβλήματος και πίεση και διεκδίκηση προς κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση άμεσων λύσεων με δέσμη άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων μέτρων. Αυτά ήταν τα συμπεράσματα της χθεσινής (8 Ιανουαρίου) συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου με αντικείμενο την ασφάλεια και φύλαξη της πόλης.

Στη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής, παραβρέθηκαν μέλη του Συλλόγου, ο τοπικός Αντιδήμαρχος Ευ. Λυρούδιας εκπροσωπώντας και το Δήμαρχο Διονύσου Δ. Ζαμάνη, ο πρόεδρος της Κοινότητας Τ. Μπάσης, ο δημοτικός σύμβουλος της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Γ. Φωτάκης και ο Πρόεδρος των Εθελοντών Διονύσου Δ. Πιτιανούδης.

photo-279

Το θέμα, υπενθυμίζεται, είχε ανακινηθεί από το Δήμαρχο στην πρόσφατη (29/12) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων κλοπών, αλλά και ληστειών, όχι μόνο στη Δ.Κ. Διονύσου αλλά και στη Σταμάτα, τον Άγ. Στέφανο και την Άνοιξη. Σήμερα η φύλαξη της πόλης κρίνεται αναποτελεσματική, μια που ο Αστυνομικός Σταθμός της Εκάλης είναι υποστελεχωμένος οδεύοντας προς κατάργηση, οι περιπολίες των ομάδων ΔΙΑΣ είναι σπάνιες, τα ατομικά μέσα προστασίας κοστίζουν, ενώ επιπλέον διανύουμε περίοδο κρίσης, που ευνοεί την ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων, ειδικά σε περιοχές όπως ο Διόνυσος, που θεωρούνται οικονομικά εύρωστες.

Η ασφάλεια και η φύλαξη της πόλης και των κατοίκων της, που αποτελεί κρατική αρμοδιότητα και υποχρέωση, αφορά εντούτοις άμεσα και τη Διοίκηση του Δήμου, αλλά βέβαια και τους ίδιους τους κατοίκους, που βλέπουν να απειλούνται η περιουσία και τα σπίτια τους. Στους τρεις αυτούς άξονες κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις όσων παρευρίσκονταν στη χθεσινή συνάντηση, είτε για να μιλήσουν μόνο για τη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου είτε για ολόκληρο το Δήμο.

Ήδη από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου-όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου- είχε γίνει γνωστή η πίεση της Δημοτικής Αρχής προς την Αστυνομία, ώστε να αυξηθούν οι περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ έχει γίνει έρευνα για το κόστος, σε περίπτωση που η φύλαξη της πόλης ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία.

photo-278
Παράλληλα, χαρακτηριστική ήταν η πρόταση του Αντιδημάρχου που μετέφερε την πρακτική, η οποία ακολουθείται ευρέως στο εξωτερικό, της παρακολούθησης της γειτονιάς (neighbourhood watch) από εθελοντές κατοίκους (“και στο Διόνυσο έχουμε αρκετούς συνταξιούχους που θα μπορούσαν να αναλάβουν κάτι τέτοιο”), καθώς επίσης και να τοποθετηθούν κάμερες σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, που θα καταγράφουν κινήσεις οχημάτων και διερχομένων, με τα δεδομένα τους να συγκεντρώνονται σε κεντρικό υπολογιστή. Αξίζει να επισημανθεί εδώ πως το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Εξυπνες Πράσινες Πόλεις, όπως υπογράμμισε ο κ. Λυρούδιας, προσθέτοντας πως αποτελεί ήδη πρόταση της Διοίκησης του Δήμου. Ο ίδιος επέμεινε ιδιαιτέρως στην κλιμακούμενη και τεχνοκρατική προσέγγιση του προβλήματος: “Ποιος είναι ο επιθυμητός βαθμός ασφάλειας για το Διόνυσο; Ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν; Και με ποιο κόστος; Τα παραπάνω θεωρώ πως μπορούν να απαντηθούν με πρόσκληση- προκήρυξη προς ειδικότερους από εμάς στο αντικείμενο, που θα δώσουν και τις ικανοποιητικότερες απαντήσεις, ώστε να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλεια των κατοίκων”.

neighbourhoodwatch

Επιπλέον, η πρόταση να αναλάβει ο ίδιος ο Δήμος τη φύλαξη με οχήματα και προσωπικό δεν φάνηκε να κερδίζει έδαφος, μια που “ποιος θα στείλει το παιδί του να δουλέψει στο Δήμο και να κάνει περιπολίες τα βράδια;”, όπως αναρωτήθηκε ο παλιός- επί Δαρδαμάνη- Αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος της προηγούμενης Διοίκησης Θ. Λίτσας.

Αναγκαία κρίθηκε στο σημείο αυτό η συνεργασία και ενεργοποίηση των κλιμακίων των Εθελοντών προς την ίδια κατεύθυνση, πρόταση που συνάντησε την πικρία του Προέδρου τους στο Διόνυσο: “Οι απόπειρές μας να επιστρατεύσουμε κατοίκους για τη φύλαξη του Δάσους, για παράδειγμα, έχουν αποβεί μάταιες. Οι Διονυσιώτες δεν ενδιαφέρονται καθόλου, αλλά ίσως κινητοποιηθούν τώρα που απειλούνται τα σπίτια και οι περιουσίες τους”, είπε ο κ. Πιτιανούδης, με τον Πρόεδρο της Κοινότητας να συμπληρώνει πως τα μέλη των Εθελοντών στην περιοχή έπρεπε να είναι 300, αλλά σήμερα είναι μόλις πέντε! Ανάλογη ήταν και η πικρία του καθηγητή Α. Κούτρη, που είχε και την αρχική ιδέα για τη σύσκεψη, και οποίος ευχήθηκε ο κόσμος να είχε την ίδια κινητοποίηση όπως και στις φωτιές.

photo-277

Ο κ. Μπάσης υπενθύμισε ακόμη πως η Δημοτική Κοινότητα έχει εκπονήσει πρόχειρη μελέτη, στην οποία προτείνεται η συνεργασία της δημοτικής εταιρείας ΕΞΕΛΙΞΗ με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, καθώς και η επιβολή ειδικού τέλους στους κατοίκους, σχέδιο που “σκόνταψε” στην αδυναμία είσπραξής του από το Δήμο.

photo-276

Υπάρχει εντούτοις νομοθετικό πλαίσιο που παρέχει τη δυνατότητα αυτή. Σύμφωνα με το κ. Φωτάκη, ο σχετικός νόμος (Ν. 1828/1989), στη θέσπιση του οποίου συμμετείχε τότε ενεργά, επιτρέπει την επιβολή δυνητικού τοπικού τέλους για ανταποδοτική υπηρεσία και έργο που αφορά στην ποιότητα ζωής, στην ανάπτυξη της περοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων των κατοίκων- αλλά θα πρέπει να διερευνηθεί αν η φύλαξη της πόλης εμπίπτει στην κατηγορία αυτή, ενώ καθόλου σίγουρο δεν είναι πως οι κάτοικοι θα αποδεχτούν την επιβολή ενός ακόμη τέλους, όπως τόνισε ο Ν. Κοτζιάς, με διπλή μάλιστα “εμπειρία” κατά το παρελθόν, προτείνοντας τοπικό δημοψήφισμα. Ο δημοτικός σύμβουλος της Νέας Πνοής πρότεινε ακόμη την εφαρμογή δέσμης μέτρων πιλοτικού χαρακτήρα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε να αξιολογηθούν εν συνεχεία τα αποτελέσματα και να εκτιμηθεί καλύτερα το κόστος των όποιων παρεμβάσεων.

Η σύσκεψη- που άνοιξε με τον καλύτερο τρόπο την κουβέντα για το σημαντικό αυτό θέμα- ολοκληρώθηκε με την απόφαση να συνταχθεί υπόμνημα, στο οποίο να περιγράφεται το πρόβλημα και να διατυπώνεται το αίτημα για το βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισής του. Στην κατεύθυνση αυτή, απαραίτητη είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και η συσπείρωση όλου του κόσμου, για να γίνει αυτή η συλλογική προσπάθεια αποτελεσματική, όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές.