Έχουν το δικαίωμα οι πολίτες να ζητούν το λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, θέτοντας ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή και αναδεικνύοντας προβλήματα; Μπορεί ο Πρόεδρος να επιτρέπει ή να αρνείται, και μάλιστα κατά περίπτωση, το δικαίωμα αυτό; Είναι, επίσης, δυνατόν, να γίνεται κατά περίπτωση ερμηνεία του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου;
Τα παραπάνω ερωτήματα γεννήθηκαν στη χθεσινή- Τρίτη 26 Ιανουαρίου- τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν ο Πρόεδρος του Σώματος Σπ. Γιαννουλάτος δεν έδωσε το λόγο στον συμπολίτη Στ. Μιχιώτη, επικαλούμενος το άρθρο 5, παρ. 2 του Κανονισμού σύμφωνα με το οποίο, οι πολίτες μπορούν να τοποθετηθούν, αλλά μόνο για θέματα που ήδη περιλαμβάνονται στην Ημερήσια Διάταξη.
Αυτή ήταν η ερμηνεία του κ. Γιαννουλάτου χθες. Γιατί σε παλαιότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την 1η Δεκεμβρίου 2015, ο ίδιος Πρόεδρος είχε προ Ημερησίας Διατάξεως δώσει το λόγο στον ίδιο πολίτη, που εξέθεσε προβλήματα της περιοχής του, χωρίς αυτά να περιλαμβάνονται στην τότε Ημερήσια Διάταξη.
Η χθεσινή νέα ερμηνεία του Κανονισμού Λειτουργίας προκάλεσε την αντίδραση των δημοτικών παρατάξεων της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου, οι επικεφαλής των οποίων υποστήριζαν επίμονα πως αυτή η ερμηνεία- και συνακόλουθα, η απόφαση- του Προέδρου περιορίζει το δικαίωμα στην ενημέρωση.
Αξίζει να σημειωθεί πως ουδέποτε στο παρελθόν του Καλλικρατικού Δήμου Διονύσου είχε σημειωθεί ανάλογο περιστατικό, μια που επί Προεδρίας και Γ. Νικητόπουλου, και Θ. Ροϊδη, αλλά και Τ. Καρασαρλή οι πολίτες διατηρούσαν το δικαίωμα της ερώτησης, της τοποθέτησης ή ακόμη και της παρέμβασης στο Δημοτικό Συμβούλιο, πάντα βέβαια με την άδεια του Προεδρείου.
Σε σημερινή δήλωσή του στην Οδό Διονύσου, ο κ. Μιχιώτης τόνισε:
“Χτες το βράδυ, πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζήτησα από τον Πρόεδρο κ. Γιαννουλάτο τον λόγο για δύο λεπτά στην προημερησίας συζήτηση, ως είθισται για τους πολίτες. Όμως, μετά από σύντομη διαβούλευση με τον δήμαρχο κ. Ζαμάνη, ο κ. Γιαννουλάτος αρνήθηκε επικαλούμενος τον κανονισμό, παρότι στο παρελθόν είχε υιοθετήσει ακριβώς την αντίθετη ερμηνεία και πρακτική, όπως άλλωστε και όλοι ανεξαιρέτως οι προηγούμενοι πρόεδροι του Συμβουλίου.
Η ουσία του κοινού πολιτικού σκεπτικού προέδρου και δημάρχου είναι σαφής: Οι πολίτες δεν έχουν το δικαίωμα να μιλούν ή να ρωτούν για άλλα ζητήματα, πέραν εκείνων που θέτει ο δήμαρχος και ο πρόεδρος στην ημερήσια διάταξη.
Η άποψή τους αυτή δυστυχώς επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μου περί επερχόμενου πολιτικού μεσαίωνα. Πιστεύω όμως ότι οι πολίτες δεν πρέπει να αποθαρρύνονται μπροστά σε τέτοια παρελκυστική ή και αυταρχική τακτική από τις αρχές”.
Όσον αφορά στο ερώτημα που επρόκειτο να θέσει προς τη Δημοτική Αρχή, ο κ. Μιχιώτης διευκρίνισε πως αφορούσε στη συστηματική κωλυσιεργία που παρατηρείται στη διερεύνηση φαινομένων διασπάθισης δημοσίου χρήματος.