Με την παρουσία αρκετών, αλλά όχι πολλών, καταστηματαρχών της πόλης συζητήθηκε χθες 26/1 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το ψήφισμα- που κατέληξε να είναι απόφαση, για να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα- για την προαιρετική τακτική κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων της πόλης.
Η εισήγηση του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, που έφερε την υπογραφή του Γ. Γραμματέα του Δήμου Μ. Χρηστάκη, συνοδευόταν από 384 υπογραφές- εμπόρων στην πλειονότητά τους, αλλά και κατοίκων- που ζητούσαν να διατηρηθεί το μέχρι πριν από λίγες ημέρες καθεστώς στο Διόνυσο, με τα μικρά καταστήματα, κυρίως ειδών διατροφής, να ανοίγουν και τις Κυριακές, ώστε να τονωθεί η αγορά της πόλης, μια που σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνταν, το Σαββατοκύριακο ο τζίρος τους ανεβαίνει θεαματικά.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το νόμο 4177/2013, η κυριακάτικη λειτουργία καταστημάτων επιτρέπεται σε τουριστικές και εξοχικές περιοχές, και για καταστήματα με εμβαδόν μέχρι τα 250 τ.μ.Στην κατηγορία αυτή ενέπιπτε επί σειρά ετών και ο Διόνυσος. Με απόφαση όμως της Αντιπεριφερειάρχου Χ. Κισκήρα επί Διοίκησης Γ. Σγουρού, η τακτική κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων απαγορεύθηκε, επιτρέπεται μόνο 7 Κυριακές το χρόνο, η δε παράβαση της απόφασης συνεπάγεται επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ! Σε πρόσφατη, μάλιστα, συνάντηση του Δημάρχου με τον νυν Αντιπεριφερειάρχη Π. Φιλίππου, επεδόθη στον τελευταίο επιστολή- αίτημα του Δήμου όπου ζητείται, η Περιφέρεια να εξετάσει με κατανόηση το ζήτημα. Ο Αντιπεριφερειάρχης είχε τότε διαβεβαιώσει τον κ. Ζαμάνη ότι θα επανεξετάσει, σε συνεργασία με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου, το θέμα του ωραρίου των μικρών επιχειρήσεων στο Δήμο Διονύσου.
Κατά πλειοψηφία η απόφαση
“Κάθε Κυριακή που τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, η ζημιά είναι τεράστια για τους ιδιοκτήτες τους. Και μιλάμε για οικογενειακές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, και όχι για τις αλυσίδες ή τα super markets. Σήμερα πρέπει να τείνουμε χέρι βοήθειας σ’ αυτούς που παλεύουν για το μεροκάματο”, δήλωσε ο Δήμαρχος Διονύσου, καλώντας το Σώμα να απαντήσει στην ερώτηση: “Θέλουμε να σταθούμε δίπλα τους ή όχι; Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα, σ’ όποιον θέλει, να μπορεί να λειτουργήσει ελεύθερα το μαγαζί του;”
Αναφανδόν υπέρ της εισήγησης και του αιτήματος των εμπόρων τάχθηκε εξαρχής η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, με τον Κ. Κοντάκη που διατηρεί κατάστημα στον Άγ. Στέφανο να υπογραμμίζει πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα αποτελέσει μοχλό πίεσης προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν έρθει η ώρα της δικής του απόφασης. Σε διαφορετική περίπτωση “θα μιλάμε για το Θάνατο του Εμποράκου”, είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στάση τήρησε και η Νέα Πνοή για το Διόνυσο, με τον Γ. Φωτάκη να τονίζει πως σήμερα, σε περίοδο κρίσης, οφείλουμε “να στηρίξουμε την μικρεμπορική οικογενειακή δραστηριότητα στην πόλη μας”.
Διαφορετική εντούτοις άποψη κατέθεσε ο Γ. Ζυγούνας από τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, που πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης πρότεινε να ανοίξει διάλογος με τους εργαζομένους στα καταστήματα του Δήμου, αλλά και με τους δημότες, και ζήτησε διευκρινίσεις αναφορικά με το είδος των επιχειρήσεων, στις οποίες θα αφορά η απόφαση, καθώς και για το ίδιο το νομικό πλαίσιο. Ενώ ο Σπ. Σπηλιώτης από την πλευρά του επανέφερε το θέμα για την ανάγκη ίδρυσης Εμπορικού Συλλόγου στην περιοχή.
Για “τα εργασιακά δικαιώματα που γίνονται λάστιχο” μίλησε, τέλος η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου: “Ο κόσμος δεν ψάχνει τη μέρα που θα ψωνίσει, λεφτά ψάχνει. Γνωρίζω πως δεν θα γίνω αρεστή. Όμως η πολιτική της λιτότητας οδηγεί τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους στα κάγκελα. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, και Κυριακή να ανοίγουν, μικρή μόνο παράταση ζωής παίρνουν οι επιχειρήσεις”.
Ποιες επιχειρήσεις όμως;
Σύμφωνα με την Ο. Σταροπούλου, η οποία παρενέβη στη συζήτηση εκπροσωπώντας την ΠΑΣΕΒΕ (Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ), ο νόμος καθόλου δεν αποτρέπει τη λειτουργία των μεγάλων super markets, για παράδειγμα, μια που- όπως καταγγέλλει η ΕΣΕΕ- τους δίνει τη δυνατότητα να “σπάσουν” τα τμήματά τους και να τα λειτουργήσουν αυτόνομα, ως μικρά καταστήματα. Επιπλέον η κυριακάτικη λειτουργία έχει κοινωνικοοικονομική και οικογενειακή διάσταση, μια που στην ουσία καταργεί τη μοναδική ημέρα, που μπορεί ο εργαζόμενος- είτε υπάλληλος είτε καταστηματάρχης- να αφιερώσει στην οικογένειά του, ενώ επεσήμανε πως με τη μεθόδευση που επιχειρείται διασπάται ο εμπορικός κλάδος και προωθούνται αιτήματα συντεχνιών. Τελικός στόχος, τόνισε η κ. Σταροπούλου, είναι η εξάλειψη των μικρών εμπόρων από τους μεγάλους εμπορικούς ομίλους.
Η απόφαση υπερψηφίστηκε τελικώς με 30 ΝΑΙ και τρία ΟΧΙ και σύντομα θα πάρει το δρόμο για την Περιφέρεια, εν αναμονή της σύγκλησης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Την απαισιοδοξία του, πάντως, για την αίσια έκβαση του θέματος εξέφρασε μιλώντας στην Οδό Διονύσου ο Γ. Γραμματέας του Δήμου, θεωρώντας εξαιρετικά απίθανη την ανατροπή του σημερινού και την επαναφορά του παλαιού καθστώτος της κυριακάτικης λειτουργίας.