Αμφιλεγόμενη ήταν η πρώτη παρουσία του νεοσύστατου Φιλοζωικού Συλλόγου “Εθελοντές Αρωγοί Ζώων Αγ. Στεφάνου” στην πρόσφατη (26/1) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Σύλλογος, υπενθυμίζεται, είχε φέρει προς συζήτηση το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στο Δήμο, διεκδικώντας μεγαλύτερο κονδύλι στον Προϋπολογισμό του 2016 για τη σύναψη σύμβασης με κτηνίατρο, για την καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων σε βάση δεδομένων του Δήμου και για την ίδρυση δημοτικού- ή διαδημοτικού- κτηνιατρείου και καταφυγίου αδέσποτων, όπως ο νόμος προβλέπει. Ζητούσε επιπλέον απολογισμό πεπραγμένων της 5μελούς Επιτροπής που έχει αναλάβει την παρακολούθηση του δημοτικού προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα.
Εθελοντές Αρωγοί: “Ο Δήμος ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ”
Στην πολυσέλιδη εισήγηση του Συλλόγου, τον οποίο εκπροσώπησε η Α. Κουρεμένου, παρουσιαζόταν αναλυτικά η κατάσταση, όπως έχει σήμερα διαμορφωθεί στην πόλη μας, όπου ο πληθυσμός των αδέσποτων συνεχώς αυξάνει. Σ’ αυτό συντελούν μια σειρά από παράγοντες, όπως η εγκατάλειψη νεογέννητων κουταβιών ή και δεσποζόμενων ενήλικων ζώων, κυρίως λόγω κρίσης, και η χρονική ασυνέχεια που εμφανίζεται ανάμεσα στις υπογραφές σύμβασης με ανάδοχο κτηνίατρο, ενώ δεν μπορεί να υπάρξει εκτίμηση για τον αριθμό των γατιών.
Το ύψος της σύμβασης με τον κτηνίατρο για στειρώσεις, θεραπείες κ.λπ. ανερχόταν για το 2015 στο ποσόν των 35.000 ευρώ, το οποίο έχει κιόλας εξαντληθεί, χωρίς να έχει ξεκινήσει ακόμη ο Δήμος τη διαδικασία για την ανανέωσή της. Το κονδύλι αυτό είναι απολύτως ανεπαρκές, υποστήριξε η κ. Κουρεμένου, παρουσιάζοντας στοιχεία και αριθμούς, που έδειχαν ανάγκη για πρόβλεψη τουλάχιστον 100.000 ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2016, για σύμβαση με κτηνίατρο, για ίδρυση βάσης δεδομένων στο Δήμο για τα οικόσιτα ζώα, για ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης φορέων και κατοίκων, καθώς και για πρόγραμμα κινήτρων (π.χ. έκπτωση στο λογαριασμό ύδρευσης) με στόχο την ενθάρρυνση υιοθεσίας αδέσποτου. Ο Σύλλογος πρότεινε επιπλέον την ίδρυση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στο Δήμο, που θα ασχοληθεί με τη δημιουργία και λειτουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου, και εν συνεχεία Καταφυγίου, καθώς και με την τήρηση των σχετικών υποχρεώσεων του Δήμου, όπως ορίζονται από το Ν. 4039/12.
Όσον αφορά, τέλος, στην 5μελή Επιτροπή, ο Σύλλογος κατήγγειλε πως “συνεστήθη μεν, ουδέποτε παρακολούθησε το πρόγραμμα δε”, τονίζοντας πως όσο δεν εφαρμόζεται ο νόμος “τα ζώα πολλαπλασιάζονται, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και ο Δήμος ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ”.
Η. Υφαντής: “Ό, τι γίνεται, με νόμιμη διαδικασία”
Να είναι προσεκτικότερος στις διαπιστώσεις και τις καταγγελίες του, κάλεσε το Σύλλογο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντής, υπογραμμίζοντας πως ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα από το Δήμο, έχει γίνει μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, ενώ- διαψεύδοντας κατηγορηματικά το Σύλλογο- τόνισε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την υπογραφή νέας σύμβασης με κτηνίατρο.
Ε. Καγιαλή: “Συγχαρητήρια μεν, αλλά δεν σας γνωρίζουμε”
Τελείως διαφορετική εικόνα έδωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής δημοτική σύμβουλος Ε. Καγιαλή, η οποία συγχαίροντας το Σύλλογο για την ίδρυση και την προσπάθειά του, επεσήμανε πως ουδέποτε προσέγγισε την Επιτροπή για να διαπιστώσει αν και ποιο έργο παράγει, ουδέποτε επικοινώνησε με κανένα μέλος και ουδέποτε ζήτησε το παραμικρό στοιχείο. Συνεπικουρούμενη από την Β. Γώγου, Πρόεδρο του Φιλοζωικού Διονύσου, και επίσης μέλος της Επιτροπής, η κ. Καγιαλή αντιπαρέθεσε από την πλευρά της ανάλογα στοιχεία και αριθμούς, που αποδεικνύουν πως κάθε άλλο παρά αδρανής υπήρξε η Επιτροπή: 264 αδέσποτα περιέθαλψε ο ανάδοχος κτηνίατρος μόνο στο τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2015, ανάμεσα σε όλα τα περιστατικά δεν υπήρξε ούτε μία ευθανασία, το κονδύλι που στον Προϋπολογισμό του 2016 θα αφιερωθεί στα αδέσποτα είναι μεγαλύτερο αυτού που προορίζεται για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και πολλαπλάσιο των περσινών 35.000 ευρώ, σύντομα θα ανοίξει σελίδα του Δήμου στο facebook, όπου θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τα ζώα προς υιοθεσία, ενώ- σύμφωνα με έρευνα- η ίδρυση Δημοτικού Καταφυγίου κρίνεται μάλλον ασύμφορη, μια που ανέρχεται στο ποσόν των 500.000 ευρώ!
Σύμφωνα με την κ. Καγιαλή, οι προσπάθειες για την εξεύρεση δημοτικού χώρου ώστε να ιδρυθεί καταφύγιο αδέσποτων, αποδείχθηκαν- όπως και στο παρελθόν είχε επισημάνει η Οδό Διονύσου- άκαρπες. Υπάρχει εντούτοις επικοινωνία με το γειτονικό Δήμο Κηφισιάς για τη διερεύνηση πιθανής διαδημοτικής συνεργασίας στο εν λόγω θέμα.
Όσον αφορά στη σύμβαση με τον κτηνίατρο και τη γρήγορη εξάντληση του αντικειμένου, ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης πληροφόρησε το Σώμα πως στη διάρκεια του περασμένου διμήνου υπήρξε ανεξήγητη πληθώρα περιστατικών με γάτες, που εκτόξευσε τη μηνιαία δαπάνη, ενώ σήμερα υπολείπεται ένα ποσόν της τάξης των 4000 ευρώ για επείγοντα περιστατικά: “Η εικόνα μιας πόλης με αδέσποτα δεν σταματάει ποτέ. Σας θυμίζω πως όποιο πρόγραμμα διαχείρισής τους και αν ακολουθηθεί, ολοκληρώνεται με την επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον τους. Από την πλευρά μας καταβάλλουμε φιλότιμες και συνεχείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και στην κατεύθυνση αυτή είναι χρήσιμη η παρέμβαση του Συλλόγου”, συμπλήρωσε ο κ. Ζαμάνης.
Αξίζε, τέλος, να σημειωθεί και τούτο: Δεχόμενες όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας τη σημασία του προβλήματος με τα αδέσποτα, που συνδέεται με τον πολιτισμό και την ασφάλεια στην πόλη, διαμαρτυρήθηκαν εντούτοις έντονα, μια που τα στοιχεία που προσκόμισε η αρμόδια Αντιδημαρχία- στοιχεία μόλις εκείνης της ίδιας ημέρας- δεν είχαν διανεμηθεί εγκαίρως στους δημοτικούς συμβούλους, ώστε να ενημερωθούν πληρέστερα και για τη σημερινή κατάσταση στο Δήμο αλλά και για το νομοθετικό πλαίσιο.