logo


Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Μ. Αικ. Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα, υπέγραψαν, χθες 18 Φεβρουαρίου στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, Μνημόνιο Συνεργασίας και Αμοιβαίας Κατανόησης, παρουσία του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, Κ. Παπαχρυσοβέργη, του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Χ. Καραμάνου, της Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, Ε. Αποστολάκη, καθώς και της εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου Τουριστικής Προβολής, Ε. Δημοπούλου. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που υπογράφεται τέτοιου είδους Μνημόνιο με Περιφέρεια της χώρας.

To Μνημόνιο αποτελείται από τέσσερα άρθρα, τα οποία περιγράφουν αναλυτικά το σκοπό και τα όρια της συνεργασίας των δύο φορέων, τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί αυτή η συνεργασία, καθώς και τα στάδια εφαρμογής του.

Αναλυτικότερα, ο σκοπός και τα όρια του παρόντος Μνημονίου είναι η δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων , ώστε να επιτευχθεί:
· Η δυνατότητα συνεργειών και με άλλους εμπλεκόμενους Φορείς του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, σε σχέση με την ενδυνάμωση της προώθησης της Περιφέρειας Αττικής ως πολιτιστικού-τουριστικού προορισμού.
· Η από κοινού ανάδειξη των λιγότερο δημοφιλών πολιτιστικών χώρων με ιδιαίτερη πολιτιστική και ιστορική σημασία, όπως η Ελευσίνα, ο Μαραθώνας, η Βραυρώνα
καθώς και οι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι και πολιτιστικές διαδρομές καθώς και η ενδυνάμωση της επισκεψιμότητας των πολιτιστικών μνημείων της Περιφέρειας
Αττικής εν γένει.
· Η προώθηση –και από τους δύο φορείς-, είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά, της Περιφέρειας Αττικής ως τουριστικού προορισμού πολλαπλών διαφορετικών τουριστικών εμπειριών (citybreaks, συνεδριακός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, τουρισμός πολυτελείας, περιπατητικός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός κ.λπ.).
· Η από κοινού ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αττικής (π.χ. ήθη και έθιμα, χειροτεχνία, ποίηση, μουσική, θέατρο) μέσω της  ένταξής της στο Διεθνή Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με στόχο την τουριστική προβολή της Αττικής.
· Η προώθηση ανάλογων δράσεων (συνέδρια, εκθέσεις, εκδηλώσεις) της UNESCO και την προβολή τους στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής ώστε να προσελκύσουν το ευρύ κοινό και τους επισκέπτες της Αττικής.
· Η προβολή της Περιφέρειας Αττικής στα 199 Κράτη – Μέλη της UNESCO, μέσω της ιστοσελίδας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και της προβολής της εν λόγω συνέργειας ως βέλτιστης πρακτικής κατά τη διάρκεια διεθνών Συναντήσεων στην Έδρα  του Διεθνούς Οργανισμού στο Παρίσι.

Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO θα εξειδικευτεί περαιτέρω και θα συμπεριλάβει μεταξύ των άλλων τους παρακάτω άξονες:
· Επιλογή και κατάρτιση από κοινού προγράμματος προωθητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, δρώμενων κ.ά. στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τις λεπτομέρειες υλοποίησης των οποίων θα επεξεργάζεται ομάδα εργασίας, η οποία θα συσταθεί προς το σκοπό αυτό. Το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων προώθησης και προβολής σε αγορές-στόχους κοινής επιλογής, το οποίο θα προκύψει, θα υλοποιήσουν από κοινού οι δύο φορείς στο πλαίσιο των διαθέσιμων πιστώσεών τους.
· Διανομή προωθητικού υλικού της Περιφέρειας Αττικής σε διοργανώσεις και εκδηλώσεις με πολιτιστικό ή τουριστικό ενδιαφέρον που πραγματοποιεί ή στις οποίες συμμετέχει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.
· Συνεργασία σε προγράμματα ειδικότερου ενδιαφέροντος με στόχο την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, κ.λπ. Δηλαδή συνεργασία για την καθιέρωση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με υψηλή ποιοτική και καλλιτεχνική αξία που διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής.

Τονίζεται επίσης, ότι τα τυπικά στάδια για την εφαρμογή των αναφερόμενων στο Μνημόνιο Συνεργασίας, θα εξειδικευτούν ανάλογα με τις μελλοντικές σχεδιαζόμενες στρατηγικές ανά φορέα και σύμφωνα με τις διαθέσιμες κάθε φορά και κατά περίπτωση πιστώσεις.

πηγή: myota.gr